Hopp til innhold

Street food du kan lage hjemme

«Street food» kalles gjerne gatemat på norsk, småretter du gjerne kjøper fra en tralle mens du vandrer gatelangs. Her er 15 varianter du kan prøve på ditt eget kjøkken.

Revet kylling à la «pulled chicken»

Revet kylling med bbq-saus og coleslaw.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kjøtt marinert i timevis blir saftig og mørt. Her har Lise Finckenhagen lagt kjøttet i en blanding av eplemost og bbq-saus den siste tiden på grillen.

Dampede boller #1: med ribbe

Pork belly buns er trendy gatemat og består av langtidsstekt svinekjøtt med asiatiske smaker.

Dampede boller #2: med and

Disse dampede bollene kan fylles med mye forskjellig. Lars Erik Vesterdal steker andelår i en time, river kjøttet fra hverandre og fyller bollene med kjøtt, agurk, løk og saus.

Dampede boller #3: med svinenakke

Revet svinekjøtt får et hint av Østen i denne oppskriften fra Paul Svensson. En koreanskinspirert kålsalat blir prikken over i-en.

Taco – helt uten skjell og mais

Taco blir ekstra godt med hjemmebakte lefser. Arve Serigstad lager også svinekjøttdeigen selv og tilsetter mango, avokado og mange krydder.

Grilltaco med luftig maistortilla

Svinenakke med maistortilla og achiotesaus med appelsin kan fort ble en slager. Her servert på bananblad.

Meksikansk bønnekrem, pico de gallo og chorizo

Reneé Fagerhøi skaper meksikansk stemning med tykke tortillalefser toppet med bønnekrem, stekt chorizo og mye annet godt.

Pølser #1: helt hjemmelagd

Lite kan konkurrere med hjemmelagede pølser. Kjartan Skjelde gir en innføring i hvordan de lages og oppskrifter på godt tilbehør.

Pølser #2: Slik grilles de best

Gode pølser kan bli enda bedre dersom du pakker dem inn i aluminiumsfolie med tomater, sukkererter og rosmarin.

Lun salat fra Indonesia

Gado gado er en salat som vanligvis lages med kylling og egg. Varianten fra Richard Nystad er vegansk og laget med poteter, stekt tofu og friske grønnsaker.

Friterte kikertboller med spinat

Spinat har hovedrollen i denne retten hvor sprø boller dyppes i en god dipp. Grønnsaker blandes med kikertmel, og friteres like før servering.

Suppe #1: asiatisk «på norsk»

Finn fram både stjerneanis, nellik, kanel, koriander og fennikelfrø til denne suppen med nudler og kraft og kjøtt fra svineknoke.

Suppe #2: dobbelt kjøtt

Her serveres suppen, kjøtt, nudler og grønnsaker hver for seg. Slik kan alle forsyne seg med det de vil ha.

Suppe #3: tykk, mettende og indisk

Linsegryter er populær mat i India. Denne fra Sarita Sehjpal har både gule og røde linser og en godt krydret løkblanding.

Kebabnordisk

Dette samiske brødet er perfekt til å holde maten i. Fyll med svinenakke, rødbeter og majones, slik Tareq Taylor gjør.