Gado gado

Salat med mye smak, god lukt og friske farger.

Foto: Richard Nystad

Gado gado

Lun vegansk vintersalat med inspirasjon fra Indonesia. Vanligvis lages gado gado med kylling og egg. Denne gangen er det brukt lune lilla poteter, stekt tofu og masse friske grønnsaker. Salaten serveres med peanøttsaus og sprøstekte rispapir.

Slik gjør du

Varm opp stekepannen og ha i godt med rapsolje, cirka 0,5 centimeter over hele stekepannen. Når stekepannen er varm, friteres hvert rispapir i cirka 20 sekunder. Press gjerne rispapiret ned i stekepannen, slik at oljen dekker hele rispapiret. Det spretter sammen når det treffer varm olje.

Del tofuen i skiver og stek skivene i varm stekepanne til de blir gylne, cirka 4-5 minutter på hver side.

Del potetene i to og bland med en spiseskje olje og en klype salt. Bakes i ovnen på 180 grader i cirka 20-30 minutter.

Forvell aspargesbønnene i kokende vann i 2-3 minutter, skyll dem i kaldt vann.

Kutt gulrot i fyrstikker, finsnitt hjertesalaten og skjær agurken i skiver.

Ha to spiseskjeer av peanøttsausen i bunnen av en bolle og smør den utover. Legg en neve bønnespirer i midten og deretter legger du alle de forskjellige grønnsakene samlet på hver sin plass i en sirkel rundt bønnespirene. Avslutt med tofu på toppen.
Pynt med mer peanøttsaus, frisk koriander, limejuice og spirer.

Peanøttsaus

Ha finhakket hvitløk, chili, peanøttsmør og soyasaus i en liten kjele eller en dyp stekepanne og varm opp. Tilsett kokosmelk, brunt sukker og limejuice, og la det småkoke i 2-3 minutter. Sausen kjøles litt ned før servering.

Kilde: Richard Nystad i radioprogrammet «Brønsj» på NRK P1