Svensk kebab med røykt majones

Mat til å spise med en hånd. Tynne skiver svinenakke, rødbeter og majones pakket i samisk tynnbrød.

Foto: Eva Robild / SVT

Svensk kebab med røykt majones

Tareq Taylor prøver på en egen variant av street food. Da trengs det brød å holde maten i. Et samisk brød, gahkko, er perfekt til formålet fordi det er tynt og mykt. Brødet fylles med svinekjøtt, rødbeter og røykt majones.

Slik gjør du

Gahkko, tynt og mykt brød

Smelt smøret og tilsett den kalde melken. Varm opp til 37 grader. Hell i en bolle, og tilsett gjær, sirup og salt. Arbeid inn rugmel og hvetemel til en smidig deig som slipper bollen. Bruk hendene. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i en halv time.

Kjevle deigen til tynne brød, to til tre millimeter tykke og omtrent 20 centimeter i diameter. Stek dem i varm og tørr stekepanne etter hvert som du kjevler dem ut. Oppbevares i kjøkkenhåndkle.

Svinenakke

Stek svinenakken i ovn eller på grill i cirka 40 minutter på 150 grader, eller til kjøttet slipper kjøttsaft som er uten farge.

Røykt majones

Sett oljen i en skål som får plass i røykeboksen. Røyk oljen i to til tre minutter. Avkjøl.

Visp sammen eggeplomme, sennep, eddik og salt. Tilsett oljen under kraftig visping. Bruk gjerne en stavmikser. Pass på at du holder stavmikseren i bunnen, så oljen blander seg med de andre ingrediensene etter hvert. Ikke løft stavmikseren før majonesen er ferdig.

Servering

Server tynnbrødene med kjøtt i skiver, røykt majones, syltede rødbeter og blomkarse eller salat.

Tips

Kilde: Tareq Taylor i tv-serien Hygge i hagen/SVT