NRK Meny
Cochinita pibil med pupusa tacos

Svinenakke med achiotesaus med appelsin kan fort ble en slager til helgekosen.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Svinetaco på bananblad

Cochinita pibil med pupusa tacos er stekt svinekjøtt med maistortilla. Favoritten til fotballspiller Frode Grodås er grilla svinenakke i tynne skiver, overøst med en frisk achiotesaus med løk, appelsin og lime. Til dette skal det være hjemmelagd pupusa, som er luftig maistortilla.

Slik gjør du

Grillet svinenakke

Gni kjøttet inn med salt og olje. Grill det godt å begge sider til det er gjennomstekt, 70 grader kjernetemperatur.

Saus med achiote og appelsin

Skrell løken og skjær den i skiver, cirka tre millimeter tykke. Skrell og hakk hvitløken.
Fres dette i rikelig med olje sammen med korianderfrø og spisskummenfrø. Når løken begynner å bli gyllen smuldres den over achiotepastaen, appelsinjuice og kyllingkraft. Finhakk chilien og tilsett denne også. La dette koke på lav varme til en tykk saus.

Skjær opp appelsinkjøtt i biter, hakk mye koriander og vend dette inn i den tykke sausen.

Løk

Skjær løken i tynne skiver. Bruk mandolin, hvis du har. Smak til med limesaft og salt. Kna det godt sammen.

Avokadomos

Mos avokado og hvitløk. Tilsett salt, limesaft og olivenolje.

Pupusa - maistortilla

Kna mel og vann sammen. Vend inn revet cheddar. Kna videre til en jevn deig. Form boller på cirka 60 gram, på størrelse med et egg. Kjevle ut bollene og pensle med solsikkeolje. Steke pupusas på takke/panne på begge sider.

Servering

Skjær kjøttet i tynne skiver og legg dem på bananbladet. Fortsett med rikelige mengder med achiote- og appelsinsaus, løk og avokadomos. Det hele toppes med sprø salatblader, snittet vårløk og koriander. Serveres med pupusa.

Tips

Cochinita pibil er en meksikansk rett med langtidsstekt svinekjøtt. Vanligvis blir kjøttet marinert i sitrussaft og krydret med achiote. Kjøttet stekes mens det er pakket i bananblad.

Kilde: Frode Grodås som er deltaker i TV-serien «Mesternes mester» 2017