Slik gjør du
Grillet svinenakke
Gni kjøttet inn med salt og olje. Grill det godt å begge sider til det er gjennomstekt, 70 grader kjernetemperatur.
Saus med achiote og appelsin
Skrell løken og skjær den i skiver, cirka tre millimeter tykke. Skrell og hakk hvitløken.
Fres dette i rikelig med olje sammen med korianderfrø og spisskummenfrø. Når løken begynner å bli gyllen smuldres den over achiotepastaen, appelsinjuice og kyllingkraft. Finhakk chilien og tilsett denne også. La dette koke på lav varme til en tykk saus.
Skjær opp appelsinkjøtt i biter, hakk mye koriander og vend dette inn i den tykke sausen.
Løk
Skjær løken i tynne skiver. Bruk mandolin, hvis du har. Smak til med limesaft og salt. Kna det godt sammen.
Avokadomos
Mos avokado og hvitløk. Tilsett salt, limesaft og olivenolje.
Pupusa - maistortilla
Kna mel og vann sammen. Vend inn revet cheddar. Kna videre til en jevn deig. Form boller på cirka 60 gram, på størrelse med et egg. Kjevle ut bollene og pensle med solsikkeolje. Steke pupusas på takke/panne på begge sider.
Servering
Skjær kjøttet i tynne skiver og legg dem på bananbladet. Fortsett med rikelige mengder med achiote- og appelsinsaus, løk og avokadomos. Det hele toppes med sprø salatblader, snittet vårløk og koriander. Serveres med pupusa.
Tips
Cochinita pibil er en meksikansk rett med langtidsstekt svinekjøtt. Vanligvis blir kjøttet marinert i sitrussaft og krydret med achiote. Kjøttet stekes mens det er pakket i bananblad.