Anbefalte barnebøker

Trenger du lesetips til familiens yngste? Sjekk ut disse ferske boktipsene for barn.

Barn som leser.

LESEGLEDE: Bruk tipsene i denne saken til å gi barna leseglede eller til å skape hyggelige lesestunder sammen. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Colourbox

Enten barna leser selv, eller liker å bli lest for: I denne saken får du fortløpende anbefalt ferske og gode barnebøker.

Solid faktabok for små nysgjerrigperer

Barneboken "Slik levde T. Rex" er laget av Bjørn H. Hurum og Esther van Hulsen.
Foto: Vigmostad & Bjørke
 • Bok: «Slik levde T.Rex – kongen av dinosaurene» av Jørn H. Hurum og Esther van Hulsen (ill.)
 • Kategori: Faktabok 4 +
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Bøker om dinosaurer går aldri av moten! Og her har vi en norskprodusert faktabok med de flotteste illustrasjoner. Esther van Hulsen viser hvordan en liten Tyrannosaurus rex-unge kommer ut av egget og må passe seg for større og farligere rovdyr før den selv er blitt en av de tøffeste og er klar til å slåss om en make. Jørn H. Hurum er professor ved Naturhistorisk institutt og er en av våre fremste eksperter på dinosaurer. Han vet godt hva han snakker om, men ord som foster og fossiler går kanskje over holdet på de aller minste? Det er uansett en voksen som skal formidle historien, et dramatisk dykk inn i et livsløp fra forhistorisk tid.

Jeg ser ikke bort fra et denne kan bli en favoritt for noen hver.

(Utgitt april 2021)

Sånn kan man også snakke om døden

Laura Djupvik har skrive boka "Bror min".
Foto: Samlaget/Rolf M Aagaard
 • Bok: «Bror min» av Laura Djupvik og Øyvind Torseter
 • Kategori: Illustrert barnebok 6 – 9 år
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Jeg innrømmer glatt at Øyvind Torseter er en av de norske illustratørene jeg setter høyest. Hvordan han klarer å få så mye følsomhet frem i de saktmodige strektegningene sine, er nærmest magi. I dette samarbeidet med forfatter Laura Djupvik er det døden og sorgen over å ha mistet noen som tematiseres. En liten jente er jeg-fortelleren. Hun drar faren med seg på fisketur. Han vegrer seg, er tung til sinns, for det kommer frem at jentas bror nylig har druknet. Gjennom drøm og lek finner jenta broren frem igjen, slik at de kan få tatt ordentlig farvel.

«Bror min» er en forunderlig og fin bok om noe så smertefullt som tapet av en sønn og en bror. Den viser hvordan leken kan ha helbredende kraft.

(Utgitt april 2021)

Engasjerende om utenforskap

Portrett av Kine Jeanette Solberg og coveret på boka Ikke lov å le
Foto: AGNETE BRUN / ASCHEHOUG FORLAG
 • Bok: «Ikke lov å le» av Kine Jeanette Solberg
 • Kategori: Barneroman 9+
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Jeg har bursdag om ti dager, og lista over venner jeg ikke har er uendelig lang», tenker Kaja.

Det er ikke bare fordi hun akkurat har flyttet til et nytt sted, at Kaja ikke har noen venner. Hun er ikke så flink til å få seg venner heller.

Kaja er nemlig ikke så grei. Får hun andre til å le, kan hun godt bruke lytehumor og ydmykelse for å hevde seg selv. Det har skapt mange uheldige episoder på skolen. Det er ikke alltid vondt ment, men Kaja lar seg lett rive med av følelsene sine uten å tenke på konsekvensene.

«Ikke lov å le» er en engasjerende barnebok om hvordan den som fyller hodet med tanker ikke alle andre tenker, faller utenfor det gode selskap. Hvordan kan man beholde sin integritet og samtidig være en OK venn for andre?

Nydelig utgangspunkt for gode samtaler

Barneboka "Ting som blir borte" er laget av Kim Fupz Aakeson og Stian Hole (ill.)
Foto: Cappelen Damm
 • Bok: «Ting som blir borte» av Kim Fupz Aakeson og Stian Hole (ill.)
 • Kategori: Bildebok 5+
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Bosse er borte. Han har flyttet med familien til Australia. Hvem skal Aksel være bestevenn med nå? Aksel savner Bosse – og han begynner å tenke på alt som forsvinner. Det kan være «Mormor (hun døde, og da er man virkelig borte). Håret til morfar. Hukommelsen hans. Bilen hans (en Toyota, sølvfarget). Bosse. Kakao (dverghamsteren min, den døde også). Gymbagen min. Sykkelen til pappa (den ble stjålet nede ved senteret). Åtte av melketennene mine. Den lille lommekniven min.»

Danske Kim Fupz Aakeson og norske Stian Hole har samarbeidet før, da med den ettertenksomme «Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom».

Også denne gangen løfter de en følelse opp fra en konkret situasjon og inviterer til gjenkjennelse på et overordnet plan. Illustrasjonene uttrykker en skjør blanding av nostalgi og hverdag.

«Ting som blir borte» er et nydelig utgangspunkt for samtaler om det vi bryr oss mest om her i livet.

(Utgitt april 2021)

Fjollete ukorrekt for både barn og voksne

Erlend Loe og Kim Hiorthøy har laget barneboken "Hvem rumpet brunosten?".
Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/CappelenDamm
 • Bok: «Hvem rumpet brunosten?» av Erlend Loe og Kim Hiorthøy (ill.)
 • Kategori: Bildebok 6+
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Hvem denne boken retter seg mest til, er ikke godt å si. Voksne lesere vil i alle fall le godt. Barna bør ha en viss erfaring med detektivhistorier innabords for å få med seg assosiasjonene – til for eksempel Agatha Christies «Mord på Orientekspressen». Men krim-referanser eller ikke; historien om den store brunosten som er på vei til selveste Kongen og som plutselig er full av rumpeavtrykk, er fengende i seg selv. Når verdens mest selvsikre detektiv ankommer toget brunosten blir fraktet i for å avhøre alle passasjerene, blir det åpenbart for enhver at han er helt på jordet. Men se om han ikke løser mysteriet likevel.

Erlend Loe og Kim Hiorthøy er fjollete ukorrekte i språk og strek, akkurat som de var i serien om truckføreren Kurt. At Kongen tar seg en sigarett – i en barnebok – har ingen forlagsredaktør brydd seg med. Og godt er det.

(Utgitt mars 2021.)

Spennende om monstre og familier

Annet Schaap har gitt ut barneboka "Lampe - et sjøsalt eventyr"
Foto: Omnipax
 • Bok: «Lampe» av Annet Schaap (tekst og illustrasjoner), oversatt av Hedda Vormeland
 • Kategori: Barneroman 8+
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Lampe» er en dramatisk historie fra fyrvokterne, sjørøverne og havfruenes tid. Det er altså en ikke helt realistisk fortelling, selv om rammen er realistisk nok. Emilia, også kalt Lampe, er datteren til fyrvokteren, og siden han drikker for å slukke sorgene sine, er det Lampe som må tenne lykten oppe i tårnet. Men en dag går det galt, fyret blir ikke tent, en skute går på grunn, og Lampe blir sendt til det skumle huset til den beryktede Admiralen for å tjene inn igjen utgiftene faren har påført samfunnet. Men ryktene går om at det bor et monster i Admiralens hus. Hvordan kan Lampe overleve der?

Fortellingen inneholder både spenning og gru, og den åpner for etisk refleksjon over hva et monster er, hva vennskap er og hva familie er. Den starter brutalt og beholder spenningen tvers igjennom.

(Utgitt februar 2021.)

Fascinerende om hverdagslighet

Bokomslag "Steder å tisse" og Svein Nyhus
Illustrasjon: Svein Nyhus/Gyldendal forlag / Gyldendal forlag
 • Bok: «Steder å tisse» av Svein Nyhus
 • Kategori: Bildebok 3+
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Svein Nyhus har i flere av bøkene sine latt undringen få strømme fritt. En dramatisk handling, med et plott og en avsluttet historie, er han ikke så opptatt av. Denne gangen handler det om å tisse – eller rettere sagt om alle de tankene som kan komme når man tisser, enten det er inne på do eller ute i naturen. Illustrasjonene har mange detaljer som det går an å fabulere over for både barn og voksne. Ikke minst greier Nyhus å videreformidle fascinasjonen over kroppen og gleden over mangfoldet i verden.

At det går an å lage noe så forunderlig fint av noe så prosaisk som det å tisse!

Sveriges nye «Astrid Lindgren»

Bokomslag "Apestjernen" og Frida Nilsson
Foto: Mia Carlsson / Aschehoug forlag
 • Bok: «Apestjernen» av Frida Nilsson og Per Dybvig (ill)
 • Kategori: Barneroman 8+
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Frida Nilsson er en av de mest populære barnebokforfatterne i Norden, og med den gullgode illustratøren Per Dybvig på laget har hun skapt en spennende historie som passer godt både som høytlesing og som slukebok for barn som er store nok til å lese selv.

Barnehjemsbarnet Jonna blir adoptert av en gorilla. Hvordan skal det gå?

Frida Nilsson er blitt sammenlignet med Astrid Lindgren. Det er tøff match, men noen klare likhetstrekk er det. Som Lindgren gir Nilsson oss selvstendige barn med masse mot og en velutviklet rettferdighetssans. Ofte inneholder bøkene magiske elementer, som fremstår helt naturlige innenfor fortellingens egen ramme.

«Apestjernen» er en bok som går rett til hjertet. Litt skummel. Temmelig morsom. Og veldig rørende.

Nordisk tegneseriemagi

Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
Foto: Malin Falch / Egmont Kids
 • Bok: «Kråkesøstrene»
 • Kategori: Tegneserieroman 9+
 • Anbefalt av: Shana Fevang Mathai

«Kråkesøstrene» er bok 3 i Malin Falchs tegneseriesaga «Nordlys». Historien fortsetter der bok 2 slapp, så denne gir nok mest mening hvis man har de første to innabords.

Vi følger heltinnen Sonja videre på vei gjennom den magiske Jotundalen. De obligatoriske Nordlys-komponentene er selvfølgelig på plass: Vikinger, troll, ulver, bjørner, skjærer, sjøormer, skog, fjell, daler. Kort sagt: alle piler som peker mot det mytiske nord.

En tredje dose «Nordlys» som ikke vil skuffe unge fans og tweens. Det er rett og slett en verden man har lyst til å være i.

Alle anmeldelser av barne- og ungdomsbøker finner du her.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Videre anbefalt lesing:

Denne artikkelen blir fortløpende oppdatert med nye boktips.

Kulturstrøm

 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Sweden Melodifestivalen
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv sin egen mor til Covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.

 • 300 millioner dollar til vaksiner

  Veldedighetskonserten «Vax Live» ble sendt på amerikansk tv lørdag kveld. Målet var å samle inn penger til koronavaksiner i fattige land, samt å spre kunnskap om vaksinene. Målet for innsamlingen ble passert, og i alt 302 millioner dollar kom inn.

Flere kulturnyheter

Else Kåss Furuseth vinner pris for tredje gang

– Jobben har reddet livet mitt, sier Else Kåss Furuseth som er rørt til tårer under kveldens utdeling av Gullruten.