Hopp til innhold
Møtet mellom partene i lærerstreiken
Foto: Alf Simensen / NTB

Lønnsoppgjøret 2024

Oppsummert

Årets oppgjør er et hovedoppgjør, noe som betyr at det kan forhandles både om lønn og om andre rettigheter i tariffavtalene.

  • Fagforbundet melder om medlemsrekord midt i lønnsoppgjøret

    Fagforbundet har nå i alt 410.000 medlemmer.

    – Vi har også tidligere sett at vi får flere medlemmer under lønnsoppgjør. Det er naturlig, fordi vi nå kjemper for å styrke lønns- og arbeidsvilkårene til våre medlemmer. I år er dette særlig viktig for folk, sier nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet i en pressemelding.

    Larsen deltar nå i det aller største lønnsoppgjøret i Norge, forhandlingene for de kommunalt ansatte i kommunene og fylkeskommunene (KS-oppgjøret).

    Fagforbundet er tilsluttet LO og organiserer folk i mer enn 200 yrker og er part i mer enn 100 tariffavtaler.

    (NTB)

  • Enighet i Postens lønnsoppgjør

    Fagforbundet er enige med Posten Bring AS om hovedoppgjøret 2024.

    – Vi er godt fornøyd med resultatet. Oppgjøret er i tråd med frontfaget, noe som tilsier at våre medlemmer vil få økt kjøpekraft, sier Gerd Øiahals, leder i Fagforbundet Post og finans.

    Arbeidstakere med årslønn lavere enn 520.000 kroner gis et tillegg på 26.000 kroner i året. De med en årslønn på over 520.000 kroner vil få et tillegg på 5 prosent. Tilleggene er inkludert tillegg avtalt i de innledende sentrale forhandlingene, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

    – Vi gikk inn i forhandlingene med et tydelig krav om å prioritere de med lavest lønn. Det har vi fått til, sier Øiahals.

    I tillegg til den generelle lønnsøkningen har fagforeningen fått løftet ubekvemstillegget på morgen og kveld med 25 kroner per time.

    – I sum er dette et godt oppgjør for hele laget i Posten Bring AS, mener Øiahals.

    (NTB)

  • Mekling for å unngå stor butikkstreik – fristen går ut i natt

    Handel og Kontor (HK), Parat og Negotia har siden søndag meklet med Virke om årets lønnsoppgjør. Blir de ikke enige innen midnatt, kan tusenvis bli tatt ut i streik.

    Særlig byggevarebutikker, dagligvarebutikker og taxfreebutikker rammes dersom det blir streik.

    HK Norge varsler at det kommer til å ta ut sine medlemmer hos TRN på Oslo lufthavn, Flesland og Værnes. Dermed vil taxfreesalget kunne stenge på disse flyplassene.

    Parat sier at virksomheter som Byggmaker, XL-Bygg, Løvenskiold/Maxbo, Montér, Gustav Pedersen og Optimera rammes dersom det blir streik.

    Dersom det blir streik, tar Negotia ut medlemmer i byggevarebedriften Gausdal Landhandleri og Imperial Brands.

    Mekling hos riksmekler Mats Wilhelm Ruland startet søndag klokken 10. Meklingen skjer som følge av at HK torsdag 11. april brøt forhandlingene om fornyelse av tariffavtalen i Landsoverenskomsten (LOK) med Virke.

    – Vi har brukt tiden godt fra forhandlingene ble brutt 11. april, slik at vi stiller godt forberedt til konstruktive forhandlinger innenfor rammen av frontfaget, sier Virke-direktør Bernt G. Apeland.

    I tillegg til mekling om fornyelse av Landsoverenskomsten med bransjeavtaler, mekles det også om Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten, samt Funksjonæravtalene og tilhørende avtaler.

    (NTB)

  • Kan bli stor butikkstreik tysdag

    Sundag starta meklinga mellom Virke og Handel og Kontor (HK) hos Riksmeklaren. Fristen er sett til midnatt 30. april.

    Årsaka til brotet i lønnsoppgjeret er usemje om økonomi, kompetanse, sjukelønn og oppgjeret som heilskap, skriv HK på nettsidene sine.

    Om partane ikkje vert einige, kan det bli storstreik. Det er daglegvarebutikkar, byggevarebutikkar og taxfreebutikkar som kan bli ramma av streiken.

    Mellom anna har Norgesgruppen og Coop tilsette i Meny, Kiwi og Coop Extra som kan bli tekne ut i streik, ifølge HK.

    Blir det storstreik, varslar HK at det også vil gjelde byggvarekjeder, og ramme Byggmakker og Løvenskiold.

    Uttaket omfattar om lag 4.256 HK-medlemmar fordelt på verksemder over heile landet.

  • Brudd i forhandlingene mellom NHO Luftfart og Fellesforbundet

    Fredag kveld meldte Fellesforbundet om brudd i forhandlingene med NHO Luftfart på flyoverenskomsten.

    Partene er uenige om pensjon og sykelønn.

    – Hovedårsaken til bruddet er blant annet motparten sin henvisning til NHOs prinsipielle holdning til spørsmål om innskuddspensjon og sykelønn.

    Det sier forhandlingsleder og forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen.

    Flyoverenskomsten har over 2000 medlemmer og omfatter blant annet sertifiserte flyteknikere, inspektører, planleggere, stuere og rengjøringspersonell.

    Det er ikke fastsatt et tidspunkt for meklingsstart mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no