Hopp til innhold
Fengselscelle i Mandal fengsel.

Fengsel i Norge

Oppsummert

Kriminalomsorgen har ansvar for å fullbyrde de reaksjoner domstolene har besluttet. Dette skjer blant annet ved bruk av fengselsstraff, forvaring, samfunnsstraff og varetektsfengsling. I 2021 er det 49 fengsler i drift i Norge.

  • Høgsterett: Telefonavlytting i fengsel braut ikkje menneskerettar

    Ullersmo fengsel brøyt ikkje ein innsett sine menneskerettar då dei avlytta telefonsamtalane hans. Det slår Høgsterett fast i ein fersk dom.

    Mannen sona ein dom for blant anna grov korrupsjon og kvitevasking, og fengselet utførte telefonkontroll i form av sporadisk avlytting av private telefonsamtalar.

    Han meinte dette var eit ulovleg inngrep og eit brot på retten til privatliv. Dommen frå Høgsterett slår fast at telefonkontroll er i samsvar med gjeldande lov i norske fengsel, og står ikkje i strid mot menneskerettane.

  • 200 dømte i soningskø

    Ved årsskiftet var det 2857 innsatte i norske fengsler. Det er nesten 100 færre enn til samme tid i fjor. Det viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

    28 prosent av de innsatte er utenlandske, 5,1 prosent er kvinner og 25 prosent sitter i varetektsfengsel.

    Av de som startet gjennomføring av straff i samfunnet i desember i fjor, er 44 prosent domfelt for trafikklovbrudd, 14 prosent for økonomisk kriminalitet og 12 prosent for vold. Narkotikalovbrudd står for 9 prosent, mens seksuallovbrudd utgjør 4 prosent av dem som startet soningen sin i desember.

    216 personer står i soningskø, nesten dobbelt så mange som for ett år siden. Det forventes at soningskøen vil holde seg på rundt 200 dommer også i tiden fremover.

  • Koscher-strid i fengsel klages inn til Diskrimineringsnemnda

    Likestillings- og diskrimineringsombudet vil sende inn en klage på vegne av to personer som kjemper for retten til å etterleve de jødiske matreglene i norsk fengsel.

    Klagen blir mest sannsynlig levert inn til Diskrimineringsnemnda før jul, opplyser Likestillings- og diskrimineringsombudet (LOD) til Vårt Land.

    Avisen skrev i mars om to jøder som soner straffer i norsk fengsel. Etter at de ble utlevert fra Israel til Norge i 2021, har de kjempet for retten til å etterleve de jødiske matreglene – koscher.

    I sommer uttalte LOD at de vurderte om de skulle sende en klage på vegne av de innsatte.

    (NTB)

  • Vil utsette Bredtveit-stenging

    Kriminalomsorgen vil se om det går an å utsette stengingen av Bredveit fengsel.

    Onsdag kom det frem at Statsbygg vil stenge fengselet midlertidig. De er bekymret for brannsikkerheten i bygget.

    Det er viktig med en forsvarlig flytting av de innsatte og ansatte, sier regiondirektør i Kriminalomsorgen, Stig Meisler Storvik:

    – Vi vil se på hvilke tiltak vi kan gjøre for at det blir forsvarlig å ha drift på Bredtveit en tid til, sier han.

    Storvik sier man ikke kan flytte et fengsel over natta. De er dermed i gang med å lage en rapport for å finne ut av hva som må til for å utsette flyttinga.

    – Vi ser på hvor raskt vi må flytte ut.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no