Eirik Jensen før han skal forklare seg i Borgarting lagmannsrett
Foto: Ola Hana

Eirik Jensen i historisk ankesak

Oppsummert

Aktor Jan-Egil Presthus brukte forrige uke på å presse Jensen hardt om informantinstruksen, økonomi og oppussingen av badet. Denne uka starter med lukkede dører. Så må Jensen trolig svare for de over 1500 SMS-ene og epostene i saken.

 • Dørene lukkes ut dagen

  Aktor Guro Glærum Kleppe sier man nå kommer over på et tema der Spesialenheten ber om at dørene lukkes ut dagen. Erfaringsmessig er temaet da informasjon Cappelen har gitt til Jensen som kilde/informant. Dommeren gir Spesialenheten medhold, og viser til kjennelsen som er avsagt tidligere i saken. Dermed er det også slutt på oppdateringene fra retten i dag.

 • Forhandlingene fortsetter

  Retten er satt. Jensen ber om en «liten replikk».

  – Jeg mener det er en faktaopplysning som ikke er nevnt, mulig bevisst, eller ubevisst. Regningene er betalt fra en konto, som det står 700.000 kroner på. Det er ikke fra lommeboka mi, som det påstås at har «rare penger». Det er fra NN (Jensens tidligere samboer) sin konto, sier Jensen.

 • Aktor presser Jensen

  Presthus lurer på om Cappelen var Jensens informant i 2012. Jensen sier at man hadde sluttet å bruke Cappelen som informant etter Flydroppsaken på 90-tallet. Cappelens forsvarer Kaia de Vibe Malling reagerer på at Jensen nevner saken i åpen rett. Deretter fyrer Presthus løs med en serie spørsmål.

  – Er «Frank Olsen»-kvitteringen et fiktivt dokument?

  – Man ser det i etterkant, men jeg tenkte ikke over det der og da, svarer Jensen.

  – Men jeg spør om ditt profesjonelle forhold til Cappelen?

  – Jeg oppfattet ham som en budbringer, og reflektere ikke mer over det.

  – Men hvordan vurderte du dette med å ha et samarbeid med en kilde, til arbeid i din egen bolig?

  – Jeg skjønner hva du vil. Du har brukt mye tid på å plante dette med mine etiske standarder. Dette er basert på en påstand om at han var involvert i å bygge badet. Jeg ringte en fyr han kjente, men det andre stemmer ikke. Jeg visste ikke hvor den danske håndverkeren bodde.

  Presthus avbryter, men Jensen fortsetter.

  – Jeg må få resonnere meg fram til et svar. Jeg fikk papirene, som skulle inn i regnskapet. Det var muligheten jeg hadde til å få disse kvitteringene. Jeg tenkte ikke mer over det.

  – Du har en sentral del av kriminalitetsbekjempelse i Oslo på dette tidspunktet. Har du noen tanker om det, og kontakten med en kilde?

  – Nei, jeg ville ha tak i kvitteringene. Det var det jeg tenkte på.

  – Men videreførte du ikke da en usunn relasjon?

  – Det er godt mulig det gjorde det, aktor.

  – Men vurderte du å avslutte samarbeidet?

  – Jeg har vurdert det flere ganger, blant annet på grunn av hans rusbruk og småparanoide tendenser. Jeg har vært inne på tanken, og jeg hadde en god grunn til det når jeg var i ferd med pensjonere meg.

  Retten tar nå pause fra 10.45.

 • – Skjulte ikke rørlegger

  Presthus legger fram SMS-kontakt fra august 2012, med personen som kjøpte gården på Fenstad av Jensen. Det er en vannlekkasje, og kjøperen spør Jensen om hvem som har utført rørleggerarbeidet. Jensen svarer at han ikke husker, men at det var «en fra Jessheim».

  – Legger du skjul på hvem som har utført arbeidet på badet ditt?

  – Nei, sier Jensen.

Laster nettmøte, vennligst vent...
En kort oppsummering av en komplisert sak.
Krimkommentator Olav Rønneberg om Eirik Jensen-ankesaken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no