Eirik Jensen og Gjermund Cappelen
Foto: Ola Hana / NRK

Eirik Jensen i historisk ankesak

Oppsummert

Denne uken er den siste der påtalemyndigheten fører vitner mot Eirik Jensen. Tirsdag skal Espen Lutnæs fra Kripos fortsette sin forklaring om etterretningssystemet Indicia, og Eirik Jensens bruk av dette.

 • Jensen med kommentar

  Jensen vil gi en kjapp kommentar. – Jeg har lagt inn mange notater med personer som er tilknyttet gjenger. Det tjenestemannen mottar av informasjon katalogiseres etter eget hode. Om det er gjengfolk bruker jeg navnet og knytter de til den aktuelle hendelsen. Da er gjerne narkotika en gjennomgangsmelodi. Det praktiseres forskjellig, så rydder gjerne analytikerne opp i ettertid, sier Jensen.

 • Sporbarhet

  Eirik Jensens forsvarer Sidsel Katralen har noen oppfølgende spørsmål. Hun får Lutnæs til å bekrefte at søk i Indicia ikke ble logget før 2013, så lenge man ikke dobbeltklikker og leser på treffene som kommer opp. Brunsvig lurer på dette med temafordeling. – Om en gjeng planlegger å føre inn 100 kilo hasj? – Da vil jeg lagt det på narkotika. Gjengføringene vil ofte ha et element av konflikt. Man må gjerne se teksten som en helhet.

 • Elden i disputt med dommeren

  Elden gir seg ikke, og lurer på hva som kan skje om tunge kriminelle ikke snakker med politiet. Lutnæs synes tydeligvis at dette er noe ubehagelig å snakke om. – Det er mye informasjon i systemet, og det er mange som snakker til politiet. Det viser også søkene i våre registre, sier Lutnæs. – Hva om kilden bare vil snakke på noen vilkår? spør Elden. – Jeg er ikke noen informantbehandler, og sitter på andre enden av bordet. Jeg har ikke noen mening om det, sier Lutnæs. Elden gir seg ikke, før de andre partene påpeker at vitnet har sagt at han ikke har inngående kunnskap om det Elden spør om. Det får Elden til å fremstå irritert. – Vitnet har laget foiler om etterretningshjulet, som han har forklart seg om i retten. Om dette egentlig ligger utenfor det han har kunnskap om, så får han si det, sier Elden. Da bryter dommer Jørgen Brunsvig inn. – Min inngripen kom, fordi han tydelig har sagt at dette ikke er hans felt? – Da er det rart at han har blitt bedt om å forklare seg om det, sier Elden, som igjen stiller et spørsmål til Lutnæs. – Jeg føler dette faler utenfor mitt mandat, sier Lutnæs, tydelig beklemt. – Vi er i en rettssal nå, advokat Elden! sier dommer Brunsvig. – Nettopp, parerer Elden. – Vi prøver å finne ut av hva vitnet kan svare på, sier dommeren. – Det gjør jeg også, svarer Elden raskt. – Og vi fikk svaret, sier dommeren. – Kan jeg få det også, sier Elden, og henvender seg igjen til vitnet. Det er en underdrivelse å si at det er spent stemning i salen nå. Lutnæs gir et svar som kommer litt i skyggen av ordvekslingen mellom Brunsvig og Elden.

 • Hvem rammes?

  Elden lurer på hvem som rammes om kilder og informanter ikke vil snakke med politiet. – Dette blir generelle betraktninger. Vi har snakket mye med ungdom på Holmlia, det er en kilde. Vi er avhengige av publikum. Vi er avhengige av informasjon inn, men vi må ha en styrt prosess. – Vil publikum kunne rammes om man ikke får inn informasjon? – Det kan jeg ikke si, nei, sier Lutnæs.

 • Ikke tilgang i vesentlig periode

  Elden viser til at Jensen ikke brukte Indicia i en periode fra sommeren 2009 til 3. september 2010, når tilgangen ble reaktivert. Elden stusser over at Jensen i samme periode fikk tilgang til mappa til Org. krim. – Er dette på samme måte som at jeg som en sjef kan ha tilgang til en eller annen mappe jeg ikke skjønner noe av, og ikke bruker? – Ja, mener Lutnæs. Elden viser til at det er en hendelse fra desember 2009, der Jensen, som «Mr. Good», skal ha vært involvert i en innførsel. Lutnær bekrefter at Jensen i denne perioden ikke hadde tilgang til sin egen bruker på Indicia. Dette gjelder også en annen innførselsdato, ifølge Elden. Lutnæs påpeker at Jensen kunne hatt tilgang til andre politisystemer i disse periodene.

En kort oppsummering av en komplisert sak.
Video Skyting på Skøyen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no