Hopp til innhold

Aktor: Derfor må Jensen ha visst hva Cappelen drev med

OSLO TINGRETT (NRK): – Jensen snubler når han prøver å forklare hvorfor Cappelen bare var kilde, sier aktor Kristine Schilling, som mener Jensen «mistet gangsynet totalt».

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

KILDE ELLER MEDSAMMENSVOREN? Aktoratet mener Eirik Jensen må ha visst hva Gjermund Cappelen drev med.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Spesialenheten holder fredag sluttinnlegg i saken mot Eirik Jensen, som er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Jensen har forklart at Gjermund Cappelen var en informant og kilde, og at saker ble løst ved hans hjelp. Men at Cappelen samtidig smuglet tonnevis med hasj, har politimannen forklart at han var uvitende om.

Aktor Kristine Schilling mener dette ikke er troverdig, og beskriver Jensens kildekontakt som en dekkhistorie.

– Første punkt er at Cappelen var tiltalt for innførsel av 100 kilo hasj i 1993. Han har aldri hatt annet fast arbeid, men har hatt omfattende reisevirksomhet og gitt tips om andre aktører. Han har gitt tips om investeringer og hatt mye synlige penger. Det er også funnet et notat på Jensens PC vi mener underbygger at han visste, sier Schilling.

– Jensen har mistet gangsynet

Aktor Schilling mener Jensen hevder han ikke kjente til hasjsmuglingen fordi det tjener saken hans.

Schilling: – Hvorfor nekter Jensen? Vi mener det er fordi han skjønner at det er viktig for frifinnelse. Han har i retten måttet erkjenne at flere av meldingene dreier seg om det han er tiltalt for, nemlig politiets ressurssituasjon og aksjoner. Jensen har selv sagt at om han kjente til det Cappelen drev med, hadde det utløst en reaksjonsplikt.

Hun mener Jensen ikke kan forklare kildeforholdet på en troverdig måte.

– Jensen snubler når han prøver å forklare hvorfor Cappelen bare var kilde. Jensen bruker begrepene om hverandre. Han har beskrevet kontakten som så tett at det åpenbart var mer enn en kildekontakt. Jensen sier Cappelen fikk «all den beskyttelse jeg kunne tilby ham». Det viser at Jensen har mistet gangsynet totalt. Det er ingen kilder eller informant som tilhører den enkelte kildefører, de tilhører politidistriktet, sier Schilling.

Aktor Kristine Schilling og Lars Erik Alfheim

AKTORENE: Kristine Schilling og Lars Erik Alfheim.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Cappelen mer troverdig enn Jensen

Schilling mener hasjsmugler Gjermund Cappelens forklaring er mer troverdig enn Jensens.

– Cappelens forklaring har stort sett vist seg å stemme, slik har det ikke vært med Jensens. Jensen har også avbrutt avhørene, slik at han sa mange ting for første gang under hovedforhandlingene.

Aktor mener det er lite hold i at Jensen fikk opplysninger om narkotikakriminalitet fra Cappelen over 20 år.

Eirik Jensen er tydelig oppgitt og sukker høylydt når Schilling sier det ikke stemmer at han har skaffet mye informasjon til forskjellige politioperasjoner de siste årene før pågripelsen.

AKTUELT NÅ