Hopp til innhold
Anmeldelse

Verdig oppsummering av en gigant

Et fascinerende og sterkt testamente over Ingvar Ambjørnsens livs­verk.

Bildekombo av Alf van der Hagen og boka "ønsk meg heller en god tur", samtalebok med Ingvar Ambjørnsen
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Forlaget Oktober
Terningkast 5 Bok

«Ønsk meg heller god tur – samtaler med Ingvar Ambjørnsen»

Alf van der Hagen

Samtalebok

Oktober 2023

Forlaget Oktober

Tids­punktet for denne boken kunne neppe vært bedre: I 2023 har den best­selgende og kritiker­roste forfatteren både vunnet Aschehougprisen og blitt tildelt æresprisen under Bragepris-utdelingen.

I tillegg er dette etter all sannsynlighet de siste intervjuene Ingvar Ambjørnsen gir. Forfatteren har hatt kols de siste femten årene, og han blir stadig dårligere.

Denne vissheten skaper alvor og nødvendighet i teksten: Det er nå det gjelder!

Lange linjer

Alf van der Hagen har ført samtaler med forfattere og gitt det ut i bokform helt siden 1993, og har etter hvert spesialisert seg på den lange formen.

Oppskriften er enkel.

Som van der Hagen sier til Ambjørnsen: «Jeg spør, du svarer, jeg skriver ned og redigerer».

Som i en lang podkast, gir metoden rom for utdypning samt muligheten til å følge digresjoner underveis. van der Hagen behersker formen godt.

Naturligvis hjelper det at intervju­objektet ikke bare er en av Norges mest sentrale forfattere de siste 40 årene. Ingvar Ambjørnsen er også et særegent menneske.

Oslo 20130313. Biograf Alf van der Hagen (t.v.) og forfatter Dag Solstad under lanseringen av biografien "Dag Solstad - uskrevne memoarer" i Aschehougs villa i Oslo onsdag.

KJENT BIOGRAF: Alf van der Hagen (t.v.) har gitt ut flere samtalebøker. Han vant kritikerprisen for samtaleboken med Dag Solstad i 2013. Samtaleboken med Kjell Askildsen ble i 2018 kåret til en av de ti beste norske sakprosautgivelsene fra 2000-tallet i Morgenbladets, Weekendavisens og Aftonbladets skandinaviske sakprosakåring. I tillegg har han skrevet samtalebøker med blant andre kritikeren Henning Hagerup og Dronning Sonja.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Outsideren som ble forfatter

Noe av det som treffer meg mest i boken, er Ambjørnsens konsekvente ønske om å skrive.

Viljen til å leve i tråd med ønsket er sterkt, gjennomførings­evnen er forbløffende.

Han droppet ut av videregående og ble en del av det såkalte friker­miljøet. Senere levde han i Oslo i mange år uten eget sted å bo. Han sov hos venner og kjente, hele tiden i gang med et bok­prosjekt.

Han tok strø­jobber kun med tanke på hvor mye skrive­tid pengene kunne skaffe ham, og fant tidlig ut at han ikke ville ha barn – alt handlet om å skrive.

Det er ingenting som tyder på at denne mannen ville skiftet kurs, selv om han ikke hadde oppnådd den utrolige kommersielle suksessen på 80- og 90-tallet.

At skrivingen lyktes, fremstår nærmest som en bonus.

Besatt av å gi ut bøker

Alf van der Hagen slipper Ambjørnsen løs i fascinerende beskrivelser av hvordan det å gi ut bøker ble en besettelse. Særlig den uhyre produktive perioden på 80- og 90-tallet er spennende lesing.

I tillegg til å oppnå kult­status med bøker som «Den siste revejakta» og «Hvite niggere» som omhandlet erfaringer fra frikermiljøet, skrev Ambjørnsen de populære ungdoms­bøkene om Pelle og Proffen.

Utover på 90-tallet kom bøkene om Elling, romanene som ble norsk folke­lesning, gjort til teater og senere film.

Pelle og Proffen

PELLE OG PROFFEN: Ambjørnsen er norsk litteraturs mest filmatiserte forfatter. «Døden på Oslo S» med Tommy Karlsen og Håvard Bakke er en ubestridt norsk kultklassiker. Flere slike «Buddy-filmer» basert på Ambjørnsens verk har slått godt an i Norge.

Foto: Bård Brinchmann Løvvig
OSLO 20041011. Per Christian Ellefsen og Sven Nordin er igang med innspillingen av den tredje filmen om Elling. Filmen "Elsk meg i morgen " er den tredje filmen om Elling og Kjell Bjarne.

INTERNASJONAL SUKSESS: «Elling»-filmene tok Per Christian Ellefsen og Sven Nordin til nye høyder, og ikke minst til Hollywood i forbindelse med Oscar-nominasjon i 2002. Her fra tredje film i serien, «Elsk meg i morgen».

Foto: Cornelius Poppe / NTB
fra "Den siste Revejakta"

STONER-KOMEDIE: I filmen «Den siste revejakta» fra 2008 spiller Nicolai Cleve Broch og Kristoffer Joner to hasjlangere som møter trøbbel når de skal gjennomføre sin siste, store handel.

Foto: Filmweb

En anekdote fra den mest produktive perioden er betegnende: Ambjørnsen markerte innleveringen av nytt voksenroman-manus med å sette seg på stam­kneipen og planlegge plottet til en ny Pelle og Proffen-bok.

«Feiret du ikke?» spør Alf van der Hagen. «Å begynne på ny bok var jo å feire», svarer Ambjørnsen.

Redigeringens kvaler

Ambjørnsens redegjørelse om familie­bakgrunn og slekt er ikke like interessant å lese om, sannsynligvis fordi han selv synes det er kjedelig:

«Det er bare det at slike ting ikke interesserer meg. Hva tippoldefaren min holdt på med, er meg revnende likegyldig.»

Ingvar Ambjørnsen «Ønsk meg heller en god tur»

Disse delene av boken kunne vært redigert strammere.

På samme måte er ikke alle bøkene Ambjørnsen har skrevet like gode. Da er det forfriskende når van der Hagen er brutalt ærlig, for eksempel når de diskuterer beskrivelsen av angst:

«Jeg har nettopp lest «Det gyldne vakuum», og den er ikke dårlig i det hele tatt. Der synes jeg angsten var godt beskrevet, i motsetning til «Sarons ham», som er nesten uforklarlig dårlig»

Alf van der Hagen «Ønsk meg heller en god tur»

Gikk i transe som barn

Angst er for øvrig et sentralt gjennomgangstema i boken.

Tidlig i samtalene forteller Ambjørnsen om en skjellsettende erfaring i 7-8-årsalderen, som setter både forfatterskapet og flere livsvalg i et interessant lys.

Han opplevde å falle i en slags transe der det var som om omverdenen smeltet sammen med hans bevissthet. Stemmen til mormoren som ropte han ned til middag, var fjern og langt vekk. Bestefaren måtte bære ham ned i stuen, og han ble rykket ut av tilstanden.

Han omtaler det som et eget rom alle mennesker bærer i seg, et rom der resten av verden med dens krav og plikter kan fremstå som uvedkommende.

Det kan ikke ha vært enkelt for Ambjørnsen å forstå og bearbeide en så overveldende opplevelse i ung alder.

Oslo 17. mars 1988. Portrett av forfatter Ingvar Ambjørnsen sammen med sin vesttyske kone, Gabriele Haefs, hun kommer med en samling tyske noveller, oversatt til norsk. Bildet er tatt i forbindelse med lanseringen av en barnebok av Ambjørnsen i serien "Pelle og Proffen".

HAR HOLDT SAMMEN: Ingvar Ambjørnsen står bak noen av 80- og 90-tallets største salgssuksesser i norsk litteratur. Han har i tillegg skrevet flere kritikerroste novellesamlinger og vært aktiv avisspaltist i flere år. Forfatteren har siden midten av 80-tallet bodd i Hamburg med sin kone, oversetteren Gabriele Haefs. Da han mottok hedersprisen under Brageprisen i høst, var det Haefs som tok imot den på hans vegne da han selv var for syk. Bildet er fra 1988.

Foto: Ole Christiansen / NTB

Han forteller at hendelsen har ligget i bunn for ham hele livet.

Som leser er det nærliggende å trekke paralleller mellom denne opplevelsen og Ambjørnsens lengsel etter frihet, hans sterke ønske om å skrive, og ikke minst eksperimentering med dop.

Selv gjør han noen av de samme parallellene:

«Tro meg, jeg har tatt ganske mye LSD, jeg har tatt mye psilocybin, altså fleinsopp. Men jeg har aldri vært så langt oppe på noen ting som jeg var i den tilstanden».

Ingvar Ambjørnsen «Ønsk meg heller en god tur»

Omkostningene av all rus­bruken, inkludert store mengder alkohol, har åpenbart vært høye.

Kanskje kunne sammenhengen mellom angst og rus med hell vært utforsket mer i boken.

Samtidig gir van der Hagens åpne og relativt ikke-konfronterende metode rom til å se sammenhenger som gir nye og svært interessante perspektiver på Ambjørnsens livsverk. Underveis trer et bilde frem av en mann som på tross av perioder med sterk angst virkelig ikke har vært redd for å gå sine egne veier.

Ambjørnsens forfatterskap har fungert samlende i Norge gjennom skildringer av ofte marginaliserte personer.

Bøkene har hatt bred appell og en egenartet kombinasjon av aktualitet og litterær kvalitet.

«Ønsk meg heller god tur» er en verdig oppsummering av både forfatterskapet og et bemerkelses­verdig liv.

Hei!

Jeg er frilanser og anmelder bøker for NRK. Lurer du på hvilke bøker jeg anbefaler deg å lese, kan du se mine anmeldelser av «God morgon, midnatt» av Jean Rhys, «Min kjæreste skatt» av Marieke Lucas Rijneveld eller Stein Torleif Bjellas «Fiskehuset».