Hopp til innhold
Anmeldelse

Håndlaget eventyr i verdens­rommet

«Harold Halibut» er en unik science fiction-opplevelse med uforløst potensial.

Terningkast 4 Spill

«Harold Halibut»

Slow Bros.

PlayStation 5 / Xbox Series X og S / PC (Windows)

Nå har jeg sett det også.

«Harold Halibut» presenterer en spillbar science fiction-verden hvor nesten alt er laget for hånd. Figurer formet av leire og dioramaaktige miljøer av ekte tre­verk, metall, plast og tekstiler.

Figurene er digitalt «stop motion»-animerte. Det fremstår som en Aardman-film hvor du styrer handlingen.

Det ser helt makeløst flott ut, rett og slett. Jeg har ingen problemer med å tro på at prosessen tok utviklerne hele ti år.

Du styrer Harold Halibut, som har en anonym tilværelse på romskipet Fedora sammen med en hel landsby av flyktninger fra Jorden.

Fedora har krasj­landet på en fremmed planet og befinner seg under vann, fanget av de livsfarlige sol­stormene på over­flaten.

Selskapet All Water har grepet muligheten og tatt over styringen av romskipet. Men er de egentlig alene på planeten? Er de virkelig dømt til å bli under vann til evig tid?

Og har virkelig Jorden gått under, slik de trodde da de flyktet for et par hundre år siden?

Bilde fra spillet «Harold Halibut».

KONTAKT: En gruppe mennesker har flyktet fra Jorden og krasjlandet på en fremmed planet. De tror de er alene.

Foto: Slow Bros.

Lunter videre

Det vokser frem et mysterium ut av det alminnelige daglig­livet på Fedora. Sakte, men sikkert er du midt i et saftig science fiction-eventyr.

Med et par streker under sakte. For det går ikke akkurat fort i svingene her.

Historien lunter videre i samme tempo som Harolds keitete figur og hverdagslige personlighet. Kontrasten til de mer fantastiske høyde­punktene i opplevelsen er stor.

Du rusler fra samtale til samtale, med begrensede muligheter til å styre historien i nye retninger. Innimellom skal du løse enkle oppgaver, som å rense vann­filteret eller vaske bort graffiti.

På den ene siden passer denne snegle­farten spillets generelle fremtoning. Utviklerne har ikke dårlig tid, og ber spillerne om å ta det helt chill, de også.

Det er dessuten mange fine personligheter på Fedora, og det å bli kjent med disse har sin verdi. Ikke minst er det spennende å følge Harolds personlige utvikling.

Bilde fra spillet «Harold Halibut»

EN HELT VANLIG FYR: Harold Halibut lever en anonym tilværelse på romskipet Fedora. Han er en helt vanlig fyr i ekstraordinære omstendigheter.

Foto: Slow Bros.

Litt for kjedelig

På den andre siden blir det ganske kjedelig innimellom. Og det er jo et problem.

Manuset er ikke godt nok. Vitsene treffer sjelden. Dialogen kunne og burde ha vært strammere.

Da blir det å holde interessen på topp gjennom de rundt 10 timene det tar å komme gjennom spillet litt for mye å forlange.

Og det gjør litt vondt. «Harold Halibut» er et spill som bobler over av kreativitet og en nesten hippie­aktig skaper­glede. Jeg er mektig imponert, selv om det enorme potensialet ikke helt innfris.

Bilde fra spillet «Harold Halibut»

VAKKERT: De håndlagde miljøene er utrolig vakre og stemningsfulle.

Foto: Slow Bros.

«Harold Halibut» en opplevelse som sneier borti det formidable, mye på grunn av den fantastiske visuelle stilen, den unike fremtoningen og den skikkelig gode, overbyggende historien.

Jeg har derfor ingen problemer med å anbefale dette spillet til sci-fi-nerder og tilhengere av spill litt utenfor allfarvei.

Flere relevante artikler og programmer

Gi oss din tilbakemelding