Hopp til innhold

Samlet inn 200.000 kroner i støtte

Lakseaktivisten Don Staniford er nå inne i den andre uka i rettssaken mot den norske oppdrettsgiganten Cermaq.

Lakseaktivister i Vancouver, Canada

Støttespillerne til Don Staniford er både urfolk, vanlige canadiere og miljøaktivister.

Foto: Don Staniford / Privat

– I innsamlingsaksjonen til støtte for rettssaken min har vi nettopp passert den magiske 20.000 dollar (120.000 NOK) grensa. I tillegg har vi støtten på 10.000 dollar (60.000 NOK) fra norske oppdrettsmotstandere, opplyser Don Staniford i en e-post til NRK.

Don Staniford

Don Staniford lar seg ikke stoppe.

Foto: Don Staniford / Privat

Støttespillernes mål er å samle inn nærmere 50.000 dollar til rettssaken mot oppdrettsselskapet med den norske stat som største eier.

Mainstream Canada er Cermaqs datterselskap i Canada. De hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet med titler som «The Salmon Farming Kills Campaign», «Silent Spring of the Sea» og «Smoke on the Water, Cancer on the coast».

For denne ærekrenkelsen krever Mainstream 100.000 dollar i erstatning og 25.000 dollar i oppreisning. I tillegg vil advokatene prøve å få idømt Staniford et permanent pålegg mot å skrive, trykke eller uttale seg ærekrenkende mot Mainstream.

– Kommer til Norge hvis jeg taper

Don Staniford sier i e-posten til NRK at han har planene klare hvis han, mot all formodning, skulle tape rettssaken mot Cermaq. Rettssaken i BC Supreme Court i Vancouver startet 16. januar og det er satt av 20 dager til rettsforhandlingene.

– Jeg kommer etter all sannsynlighet til å besøke Norge hvis jeg skulle bli utvist fra Canada, opplyser Staniford til NRK.

Lakseaktivisten oppvokst i Storbritannia mener at det denne rettssaken egentlig dreier seg om er ytringsfrihet. Det er da også oppsiktsvekkende at Mainsteam Canada krever at Staniford idømmes et forbud mot å ytre seg ærekrenkende.

Stanifords forsvarer David Sutherland mener rettssaken er prinsipielt veldig interessant.

– Retten må til syvende og sist avgjøre hvilke av slagordene som er akseptable og hvilke som ikke er det. Vi håper alle er det, men det må retten avgjøre. Du og jeg har et svært tungt ansvar for å forsikre oss om at vi ikke skaper en presedens som forhindrer uttalelser om denne saken, sier Sutherland til TV 2 .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kampanje mot norsk lakseoppdrett

Det er slike sigarettspakkelignende bilder med «helse-advarsler» Cermaq reagerer mot.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture

Cermaqs advokat David Wother mener at rettssaken absolutt ikke dreier seg om ytringsfrihet, men om spredning av feilaktige opplysninger i det offentlige rom.

– Mainstream saksøker vedkommende på grunn av feilaktige påstander om fiskeoppdrett. Han antyder at man får helseproblemer av oppdrettsfisk. Og han trekker paralleller til tobakksindustrien. Mainstream sier at det ikke stemmer, forklarer David Wotherspoon.

Urfolk for og mot lakseoppdrett

Det er norske oppdrettsselskaper som dominerer i British Columbia. De fleste oppdrettsanleggene ligger i farvannene rundt Vancouver Island, som er like stort som totredeler av Finnmark fylke.

Chief Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin i UBCIC.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De norske oppdrettsselskapene Marine Harvest, Cermaq (Mainstream Canada) og Grieg Seafood eier rundt 92 prosent av de godt over 100 anleggene i området.

Urfolkene i området, som kaller seg for First Nations, er delt i synet på lakseoppdrett. Paraplyorganisasjonen for urfolksledere i provinsen, Union of British Columbia Indian Chiefs (UBCIC) (ekstern lenke), har engasjert seg i kampen for å stoppe lakseoppdrett i åpne anlegg. De krever at anleggene skal vekk og at oppdrett i stedet skal drives i lukkede anlegg.

Men ikke alle høvdingene i British Columbia er i mot norsk lakseoppdrett på sine tradisjonelle områder. Chief Tom Nelson i Quatsino First Nation på Vancouver Island og Chief Richard i Aboriginal Aquaculture Association (ekstern lenke) snakker gjerne varmt for norsk lakseoppdrett.

Chief Tom Nelson og Chief Richard

Chief Tom Nelson i Quatsino First Nation og Chief Richard i Aboriginal Aquaculture Association støtter norsk lakseoppdrett i Canada.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– For de fattige, for mitt folk betyr oppdrett av atlantisk laks muligheten til å få seg en jobb. Derfor synes jeg det er viktig at vi har denne muligheten til å holde folk utenfor arbeidsledighetskøen, sa Chief Tom Nelson til NRK for to år siden .

Begge er enige om at at Bob Chamberlin, leder for stammerådet Musgamagw Tsawataineuk, eller andre oppdrettsmotstandere ikke representerer deres syn på saka. Heller tvert i mot.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole