NRK Meny
Normal

– Helt usaklig om lakseoppdrett

Informasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq sier at rettssaken mot lakseaktivisten Don Staniford ikke dreier seg om ytringsfrihet, men om ærekrenkende og feilaktige uttalelser.

Cermaqs hjemmeside og Lise Bergan

Informasjonsdirektør Lise Bergan (innfeldt) mener Don Staniford driver en usaklig debatt.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Denne rettssaken dreier seg ikke om at man ikke skal ha en åpen debatt, men det dreier seg om at Don Staniford sammenligner oppdrettsindustrien og oppdrettslaks med tobakk og tobakksindustrien. Han sier at våre produkter er kreftfremkallende og så videre. Det er en så usaklig og ærekrenkende påstand at vi har tatt den til retten, forklarer Lise Bergan.

Ærekrenkelsessaken mot den britiskfødte lakseaktivisten Don Staniford startet mandag i BC Supreme Court i Vancouver og det er satt av 20 dager til rettsforhandlingene. Det er Cermaqs datterselskap i Canada, Mainstream, som har trukket Staniford for retten for ærekrenkende uttalelser.

For denne ærekrenkelsen krever Mainstream 100.000 dollar i erstatning og 25.000 dollar i oppreisning. I tillegg vil advokatene prøve å få idømt Staniford et permanent pålegg mot å skrive, trykke eller uttale seg ærekrenkende mot Mainstream.

– Oppdrettslaks er kreftfremkallende

Mainstream hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet med titler som «The Salmon Farming Kills Campaign», «Silent Spring of the Sea» og «Smoke on the Water, Cancer on the coast».

Don Staniford

Lakseaktivisten Don Staniford.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture

I en video publisert på YouTube hevder Staniford at oppdrettsanleggene sprer infeksjoner og sykdommer. De dreper sjøløver, sel og sprer parasitter som lakselus til villaksen. Oppdrettsaktiviteten har en negativ innvirkning på stillehavslaksen. Han påpeker også at i British Columbia drives det oppdrett på atlanterhavslaks, som er en fremmed art i disse farvannene.

Det er imidlertid denne uttalelsen som får folkene i Cermaq og Mainstream til å se rødt:

– Det er helt klart en link mellom konsumet av oppdrettslaks og risikoen for å få kreft. Fiskeoppdrettsselskapene sprer infeksjoner, kreft og leukemi fra fisken, påstår Don Staniford.

Staniford viser til en artikkel i forskningsmagasinet «Science», hvor det kommer frem at oppdrettslaks inneholder kreftfremkallende stoffer som PCB.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

8. januar 2004 hadde den britiske statskanalen BBC en artikkel , der de siterte «Science» i et oppslag om fare for miljøgifter i skotsk oppdrettslaks. I BBC-oppslaget kom det frem at oppdrettslaks er blant de matproduktene som inneholder mest kreftfremkallende stoffer.

We think it is important for people who eat salmon to know that farmed salmon have higher levels of toxins than wild salmon from the open ocean.

Professor Ronald Hites, University of Indiana

– Spis mindre oppdrettslaks

Det var forskere ved Indiana University i USA som hadde gjort en studie på innholdet av farlige stoffer i oppdrettslaks. De gikk da ut med en advarsel til forbrukerne om at de ikke måtte overdrive konsumet av oppdrettslaks. Deres anbefaling var 2 ounce (56 gram) skotsk oppdrettslaks i måneden.

Oppdrettslaks

Rettssaken dreier seg om det er helsefarlig å spise oppdrettslaks.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Det britiske Mattilsynet (The UK Food Standards Agency) var ikke enig i forskernes konklusjoner og uttalte at fordelene med å spise fisk var større enn risikoen for sykdommer. I den skotske oppdrettsindustrien mente de at forskningen «førte publikum bak lyset».

Informasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq mener disse påstandene er feil og det at Don Staniford i sin kampanje gjentar disse feilaktige påstandene er grunnen til at Mainstream Canada har saksøkt ham for ærekrenkelser.

– Denne rettssaken dreier seg ikke om miljøpåvirkninger eller sykdommer. Det kan vi gjerne ha en åpen diskusjon om, selv om vi sikkert ikke er enig med Don Staniford i alt rundt det heller. Det denne rettssaken dreier seg om er hans kampanje mot industrien ved å sammenligne industrien med tobakksindustrien og laks med tobakk ved advarsler om helseskader med å spise laks. Han hevder det fører til kreft og så videre, understreker Lise Bergan.

Kampanje mot norsk lakseoppdrett

Det er illustrasjoner som dette som provoserer lakseoppdrettsnæringen.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture