Ber Sametinget om hjelp

Indianerhøvding vil ha hjelp fra samene for å få bort norske lakseoppdrettsanlegg fra elvemunningene i British Columbia.

Chief Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin under gårsdagens pressekonferanse.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har kontaktet Sametinget i Norge og bedt om hjelp til å få norske oppdrettsgiganter til å fjerne sine anlegg her i Canada. Vi vil ikke ha dem her lenger og med samisk hjelp skal vi nok få dem bor, sier Chief Bob Chamblerlin.

Han representerer rundt fire tusen indianere (First Nations), som nylig har gått til søksmål mot canadiske myndigheter .

Oppdrettsmotstanderne mener at anleggene ødelegger villaksstammen og forurenser sårbare sjøområder.

– Norge ut av canadiske farvann

I helga startet høvdingene fra de fire store stammene i British Columbia en 29 timers symbolsk sultestreik eller faste for å vise sin motstand mot lakseoppdrettsnæringen. Aksjonen ble avslutte med en lakselunsj i kontorlokalene til Union of British Columbia Indian Chiefs i OL-byen Vancouver. Pressekonferansen ble arrangert sammen med laksemotstanderne i organisasjonen "Pure Salmon Campaign".

Under pressekonferansen uttrykte Chamberlin sin skuffelse over at Kong Harald V ikke har sagt ja til å møte høvdingene under sitt besøk i Vancouver senere denne måneden. Chamberlin har to ganger sendt brev med invitasjon til Kong Harald V .

– Jeg er svært skuffet over at kongen har sagt nei. De olympiske vinterlekene her i Vancouver holdes tross alt i de tradisjonelle områdene til First Nations (Indianerne). Derfor hadde det også vært naturlig at Kong Harald V hadde sagt ja til invitasjonen, sier en tydlig skuffet Chief Bob Chamberlin.

– Hva ville du ha sagt til Kong Harald hvis han hadde sagt ja og kommet til dere?

– Jeg ville først ha servert ham en deilig laksemiddag. Deretter ville jeg ha forklart ham om problemene som norsk lakseoppdrett skaper i våre områder. Dere har da tross alt monarki i Norge og Kong Harald V er deres overhode. Da vil jeg tro at han kan si noe om de lakseoppdrettsanleggene som vi ikke øsnker skal være her i våre områder, svarer Chief Bob Chamberlin.

Mandag 16. februar 2010 var ikke akkurat en tilfeldig valgt dag. Denne dagen ble blinket ut for lenge siden, allerede da det ble klart at Canada skulle spille åpningskampen i ishockey nettopp denne dagen.

Vancouver, publikum på vei til ishockeykamp.

Norske hoockeysupportere på vei til stadion i Vancouver.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK


I Canada er ishockey den desidert største idretten og har en enorm status i verdens neststørste land i areal.

– Vi valgte denne dagen nettopp fordi det da vil være så stor oppmerksomhet rettet mot Norge, forklarer Chamberlin.

Etter pressekonferansen gikk aksjonistene til det norske konsulatet i Vancouver hvor de overleverte et nytt brev med en ny invitasjon til Kong Harald. Rett før hockeykampen møtte de norske hoockeysupportere utenfor stadion og gav dem flygeblad med paroler mot norsk lakseoppdrett i Canada.

Chief Bob Chamberlins tips før kampen var at Canada ville vinne 5-1, og at det ene målet ville de slippe inn bare for å være høflige med gjestene. Kampen endte som kjent med en 8-0 seier til Canada.