NRK Meny
Normal

– Vi må beskytte selskapets rykte

Mainstream Canada mener selskapet var tvunget til å gå til rettssak mot lakseaktivisten Don Staniford for å forsvare sitt omdømme mot ubegrunnede og uansvarlige beskyldninger.

Hjemmesiden til Mainstream Canada

Slik presenteres Mainstream Canada på sin egen hjemmeside.

Foto: Skjermdump/Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er et svar på en langvarig og et bevisst angrep på vårt selskap og våre ansatte, skriver Mainstream Canada på sin internettside (ekstern lenke).

På mandag begynte rettssaken i BC Supreme Court i Vancouver mellom oppdrettsgiganten Mainstream og oppdrettsmotstanderen Don Staniford. I en kampanje går den britiskfødte oppdrettsmotstanderen hardt ut mot norsk lakseoppdrett i British Columbia i Canada.

Mainstream hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet med titler som «The Salmon Farming Kills Campaign», «Silent Spring of the Sea» og «Smoke on the Water, Cancer on the coast».

– De strengeste reguleringene i verden

I kampanjen er det brukt grafikk som ligner på sigarettpakkenes helseadvarsler, men der advarslene er byttet ut med «Lakseoppdrett dreper som røyking».

Kampanje mot norsk lakseoppdrett

Det er denne kampanjen som faller særlig dårlig i smak blant de ansatte i Mainstream Canada.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture

For denne ærekrenkelsen krever Mainstream 100.000 dollar i erstatning og 25.000 dollar i oppreisning. I tillegg vil advokatene prøve å få idømt Staniford et permanent pålegg mot å skrive, trykke eller uttale seg ærekrenkende mot Mainstream.

– Vi er stolte over at vårt selskap er det første selskapet i verden, som er sertifisert av «Aboriginal Aquaculture Association» for å følge urfolkenes standard for bærekraftig havbruk (Aboriginal Principles for Sustainable Aquaculture standard) og av «Global Aquaculture Alliance» for beste akvakulturpraksis etter nye standarder for oppdrettslaks, påpeker Mainstream Canada på sin hjemmeside.

Selskapet påpeker at de opererer under noen av de strengeste reguleringene i verden.

– For tiden er det 73 forskjellige føderale- eller provinslover som regulerer hvert eneste forhold i industrien, fra naturvern til fiskehelse og til matinspeksjon for menneskelig konsum. Canada er også med på flere forskjellige internasjonale avtaler eller organisasjoner som påvirker akvakulturindustrien, påpeker Mainstream Canada.

– Jeg lar meg ikke målbinde

Don Staniford er opprinnelig fra Storbritannia og har vært involvert i oppdrettsdebatten sden 1997, blant annet gjennom den internasjonale sammenslutningen av miljøvernorganisasjoner «Friends of the Earth».

Ifølge Staniford eies 92 prosent av oppdrettsanleggene i British Columbia av norske selskaper. Det er tre multinasjonale selskaper, blant annet Cermaq (Mainstream; red. anm.) med den norske stat som hovedaksjonær. De to andre selskapene er Grieg og Marine Harvest.

Don Staniford

Lakseaktivisten Don Staniford.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Oppdrettsanleggene sprer infeksjoner og sykdommer. De dreper sjøløver, sel og sprer parasitter som lakselus til villaksen. Oppdrettsaktiviteten har en negativ innvirkning på stillehavslaksen. Her i British Columbia drives det oppdrett på atlanterhavslaks, som er en fremmed art i disse farvannene, hevder Don Staniford i en YouTube-video.

Staniford mener at de norske selskapene har importert død og fordervelse fra Europa til det nordligste Amerika.

– De norske selskapene har eksportert forurensning fra Norge, Irland og Skottland, hvor de har drette i sitt eget reir. Nå vil de ekspandere her i British Columbia. Når noen snakker ut mot disse norskeide selskapene, så prøver de å målbinde oss med rå muskelkraft ved å gå til rettssak mot den globale alliansen mot industriell akvakultur, sier Staniford.

Don Staniford mener at akvakulturindustrien kan sammenlignes med tobakksindustrien.

– Hvis jeg vinner denne rettssaken, så vil det være en viktig seier for ytringsfriheten. Det vil gi folk en større frihet til å snakke ut om naturvernsaker og sosialsaker. Jeg tror det er mange mennesker her i Canada som prøver å strekke disse grensene og jeg vil oppfordre flere mennesker om å snakke ut. De bør tørre å si sannheten. Ikke vær redd for å stille spørsmål til myndighetene eller de som har makten, sier Staniford.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Denne propagandavideoen har Don Staniford lagt ut på YouTube.

Har samlet inn 120.000 kroner

I rettssaken skal Mainstream bruke Canadas tredje største advokatfirma, og har innkalt ti vitner, deriblant flere Mainstream-topper og administrerende direktør i BC Salmon Farmers Association.

Staniford er til sammenlikning for øyeblikket uten fast arbeid, og skal representeres av et lite tomanns-firma. Det er satt av tjue dager til ærekrenkelsesrettssaken.

Demonstrasjon mot norsk lakseoppdrett i Canada

En håndfull mennesker samlet i Vancouver for å demonstrere mot norsk lakseoppdrett. Don Staniford lengst til venstre i bildet.

Foto: Anissa Reed / Privat

Don Staniford har allerede i løpet av få dager klart å samle inn rundt 120.000 kroner $(20.000) til den pågående rettssaken mot Mainstream. 10.000 dollar er bevilget av de norske villaksforkjemperne i Reddvillaksen. 10.000 dollar er i tillegg samlet inn blant lakseforkjempere i Canada.

Hvis penger snakker, så har en geysir av finansiell støtte kommet til dekningen av rettsomkostningene til lakseaktivisten Don Staniford, skriver nettsiden Pacific Free Press (ekstern lenke). Bak nettsiden står frilansjournalisten, fotografen og oppdrettsmotstanderen Damien Gillis.

Ifølge nettsiden er målet til kampanjen å samle inn minst 50.000 dollar.