– Norsk OL-fiasko kan skyldes indianertrolldom

Sjamanen Eirik Boie Myrhaug mener sultestreikende indianere kan ha påført den norske OL-troppen trøbbel.

Sjaman Eirik Myrhaug

- Det er mer mellom himmel og jord enn det man kan forklare, mener sjaman Eirik Boie Myrhaug.

Foto: Hilde Malme

– Etter å ha sett de norske OL-resultatene så langt, så har tanken om ganding streifet meg, slår Myrhaug fast overfor NRK.

Norge er verdens mestvinnende nasjon i Vinter-OL, men har hatt en historisk svak start i Vancouver. Toppidrettssjef, Jarle Aambø, innrømmer at starten har vært for dårlig .

– Vi må ikke begynne å svartmale ennå, men jeg må nok innrømme at det har vært en litt grå start, kommenterer Jarle Aambø til NTB.

Sultestreiker mot norsk lakseoppdrett

Vancouver-OL skjer parallelt med at canadiske indianerhøvdinger har varslet sultestreik mot norskeide oppdrettsanlegg i OL-provinsen British Columbia.

– Fasten vil vare i 29 timer, én time for hvert oppdrettsanlegg, sier Bob Chamberlin, leder for stammerådet Musgamagw Tsawataineuk.

– Bruker tradisjoner som oss

Indianerens vrede gjør at den samiske sjamanen Eirik Boie Myrhaug mener norsk medaljetørke kan ligger utenfor smørebuer og utøvere som feiler.

– De bruker de samme tradisjonene som oss samer. Ved hjelp av ritualer, mental og spirituell kraft kan man stoppe ting. Det setter inn vibrasjoner som overføres til dem det er ment for. Du finner denne tradisjonen blant urfolk over hele verden, framhever Myrhaug som framhever at det skal litt til før ganding taes i bruk:

– Ved å sende ut ond kraft mot mennesker, vil dette slå tilbake på den som sender det ut. Selvfølgelig vet indianerhøvdingene dette like godt som meg.

– Forventer du at mange vil tro på dette?

– Det er samtidig et uttrykk som mange bruker og som sier at det er mer mellom himmel og jord enn det man kan forklare.

Hekseforsker: – En viss placeboeffekt

Petter Northug

Sjaman Eirik Myrhaug utelukker ikke at Petter Northugs 41. plass under 15 km fristil mandag verken hadde med form eller ski å gjøre.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Førsteamanuensis og hekseekspert Rune Blix Hagen ved Universitet i Tromsø bekrefter at indianere benytter seg av svartekunst.

– Det med å kaste ondskap på noen man ønsker å skade, er vanlig over hele verden. I Norge kaller vi det ganning, og det er ofte relatert til samisk trolldom. I visse deler av verden inngår magi og trolldomstro som en viktig del av tilværelsesformen. Blant urfolk står det ekstra sterkt, sier han til NRK.

Selv er han ikke negativ, men tvilende til hva opprørte indianerne kan gjøre som ikke lar seg forklare vitenskaplig.

– Men i en setting der alle involverte tror på slike kunstner, så skal man ikke se bort fra det og at det blir en viss placeboeffekt. Vi sier gjerne her i Norge at «det går troll i ord», illustrerer han.

Må innrømme indianerne rett

Sjaman Eirik Boie Myrhaug mener det er fullt mulig å få løst den norske OL-floka.

– Botemiddelet er å ta indianernes signaler alvorlig. At vi som et mantra sier til oss selv at vi ser det er gjort urettferdighet mot den indianske befolkningen i British Colombia. Dernest at negative energier må oppheves og at det bli åpen konkurranse, slik at nasjonen får sin gullmedalje og at indianernes stemme blir hørt, sier Myrhaug.

Og legger til at han selv skal prøve «å se på saken».