NRK Meny

Ođđasat - norsk

 • Første åpne LHBT-chief i Canada

  Allan (Chicky) Polchies Jr. identifiserer seg som både kvinne og mann (two-spirited). Denne helga ble han som første åpne LHBT-person valgt til leder av St. Mary’s First Nation i Brunswick, Canada. – Det er et signal til alle unge om at det er OK å være den man er, uansett hvilken merkelapp man setter på seg selv, sier Polchies Jr. til The Globe and Mail. Det skal være første gang en åpen LHBT-person er valgt som urfolksleder i Canada. LHBT er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

 • Får ikke fellingstillatelse

  Forløpig blir det ikke gitt fellingstillatelse på bjørnen som ble fanget på film mens den spiste på ei simle Kautokeino-området. Miljødirektoratet melder at Statens Naturoppsyn skal prøve å jage bort binna og fjorårsungen med helikopter. Det siste døgnet har ikke SNO sett bjørnene.

 • Stopp frikjøring av vannskuter

  Nå vil Samenes Folkeforbund forby frikjøring av vannskutere. Samenes Folkeforbund mener at bruken av vannskutere representerer en uønsket støykilde og forstyrrer dyrelivet og privatlivets fred. Økt motorisert ferdsel gir også økt forurensing. Dessuten representerer bruken en økt trussel av spredning av sykdommer. Derfor mener vi at bruken av vannskutere i vassdrag, ferskvann og innsjøer må stoppes. Det skriver forbundet i en pressemelding.

  Illustrasjon Samenes Folkeforbund
  Foto: Kjell Are Guttorm / NRK
 • Endring av sendetid Ođđasat på NRK2

  På grunn av endringer av sendeplanen, i forbindelse med dekningen av fotball VM. Bytter Ođđasat sendetid og kanal de neste dagene. Ođđasat- nyheter på samisk sendes i dag på NRK2, klokken 17:30-17:45. Fredag sendes Ođđasat på NRK2, klokken 17:15-17-30.

  Ođđasat
  Foto: NRK
 • Skrantesyke påvist i tamrein i USA

  Et individ i en tamreinflokk i delstaten Illinois har fått påvist sykdommen skrantesyke. «Dette er veldig interessant og vi vil følge med videre når flere detaljer kommer ut», sier seniorforsker Sylvie Benestad ved Veterinærinstituttet. Skrantesyke (Chronic Wasting Disease) er en smittsom og dødelig sykdom som rammer rein og hjortedyr, og er i Norge påvist blant villrein i Nordfjella.

  Sjuk reinsbukk
  Foto: Runar O. Sletten Bjøberg