Ođđasat - norsk

 • Samisk matfilm i Kroatia

  Den samiske kortfilmen «Gurpi» var en av deltakerne under matfilmfestivalen «Kinookus Film Food Festival» i Kroatia denne uka. Årets festival var den tiende i rekken og temaene var europeisk mangfold og bærekraftig matproduksjon under klimaendringer. «Gurpi» er laget av Carl-Johan Utsi i regi av Renlycka i Sverige.

 • Fagbevegelse krever voldstiltak

  Dne kanadiske fagbevegelsen (Canadian Labour Congress) krevde i sommer en handlingsplan med strakstiltak for å redusere vold mot urfolkskvinner i landet. Ett av kravene fra fagbevegelsen er å sikre at alle landets lover er overenstemmelse med verdenserklæringen om urfolks rettigheter.

 • Krever eget urfolksparlament

  Murray Gleason, tidligere leder av australsk høyesterett, forslår å opprette et selvstendig urfolksparlament gjennom Australias lovverk. – Vi trenger et organ som kan snakke på vegne av alle urfolk til våre folkevalgte, sa Gleason i går. Det er stor uenighet blant folkevalgte om grunnlovsfesting av urfolks rettigheter i Australia. Kilde: The Australian.

 • – Kjøtteksport fordriver urfolk

  Kjøttproduksjon i Sør-Amerika bidrar til å fordrive urfolk fra sine tradisjonelle landområder, mener leder Gaute Eiterjord, leder i Natur og ungdom. – Beitene er ofte på områder som pleide å være regnskog eller savanner eller der det bodde urfolk og småbønder, sier Eiterjord til Nationen.

  Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom
  Foto: Anna Birkeland Olderud / Natur og Ungdom
 • OECD vil ha urfolksfinansiering

  Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) etterlyser egne finansieringsinstitusjoner for urfolk i Australia, Canada, Mexico, New Zealand og USA. I disse landene har urfolk i snitt 30 lavere inntekter og generelt lavere leverstander enn øvrige befolkning. Bedre finansieringsmuligheter vil bidra til økt innovasjon og entreprenørskap, mener OECD.