Gákterámis plakat
Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

Ođđasat - norsk

 • Krisemøte etter koronasmitte

  Det er påvist to nye koronatilfeller i Alta. De to skal være nærkontakter til personer som allerede har fått påvist covid, opplyser ordfører i Alta, Monica Nielsen. Rundt 80 personer testes søndag og kommunen forventer flere positive svar. Over helgen har kommunen fått 15 nye smittetilfeller. Søndag kveld hadde de krisemøte. Kommunen vurdere å avlyse turneringer og festivaler om ikke smittesituasjonen bedrer seg.

 • Flom i nord: – Ganske alvorlig

  E45 ved Alta er stengt ved Eiby på grunn av flom. Det er også høy vannstand i Øvre Alta og ved Transfarelvmoen. Politiet ber folk om å sikre verdier i nærheten av flomområdene. NVE har sendt ut oransje farevarsel for landets nordligste fylke, og beskriver situasjonen som alvorlig. Til avisa iFinnmark sier vakthavende hydrolog hos NVEs flomvakt, Tuomo Saloranta, at faren gjelder i området mellom Lyngen og Lakselv, minus det snøfrie Finnmarksvidda.

 • Skogbranner herjer Russland

  3000 brannmenn kjempet lørdag mot om lag 60 skogbranner flere steder i Russland, opplyser russiske myndigheter. Områder på til sammen 500 kvadratkilometer nær Bajkal-sjøen i Sibir og i Jakutia nordøst i landet har brent i flere dager. Flere personer er pågrepet, mistenkt for å ha forårsaket branner.

 • Ber om hjelp fra kong Harald

  Stengte grenser under koronapandemien har påvirket mange i Tanadalen i Finnmark. Seks kvinner, som er bosatt på begge sider av grensen, har skrevet brev til kongen. Henvendelser til den norske regjeringen har ikke ført frem, derfor håper de at kong Harald kan hjelpe til med å belyse saken. Uforutsigbarhet, uklare regler, hyppige regelendringer og samenes spesielle situasjon med tette bånd i Norden er ikke tatt hensyn til av den norske regjeringen, påpeker de. Finland har i større grad enn Norge tatt hensyn til samenes behov i grenseområdene, skriver kvinnene i brevet.

  Siri Broch Johansen er lei korona. Nå ber hun om hjelp fra kongen.
 • New Music Sápmi er oppdatert

  Endelig er det fredag igjen! Det betyr at New Music Sápmi lista på Spotify blir supplert med ny samisk musikk.

  Månedens URBI Dear Sara har utgitt sin EP «I am not sad» idag. På New Music Sápmi lista finner du sangen «Stupid Things».

  Den kjente samiske joikeren og musikeren, Johan Sara Jr., har utgitt et nytt album idag. Albumet heter “Almmiravddas” og vi har lagt til låta “Dutnje» i New Music Sápmi listen.

  Andre samiske artister og band som utgir musikk denne uken: Heimen, Skaidd, Braaten & Critleaf feat Aili, Dj Idja + Åvla + Ramona Linnea og Beaivváš Sámi Našunálateáhter.

  Du finner de nyeste låtene fra Sápmi på Spotifylista vår; New Music Sápmi.

  Sámi artistta Dear Sara.
  Foto: Dear Sara. Pressebilde
Siri Broch Johansen er lei korona. Nå ber hun om hjelp fra kongen.