NRK Meny
Normal

Lakseaktivist må møte i retten

Disse kampanjebildene ble altfor sterk kost for Mainstream. Derfor må lakseaktivisten Don Staniford mandag møte i retten tiltalt for ærekrenkelser.

Kampanje mot norsk lakseoppdrett

Faksimile av GAAIA-kampanjen som Mainstream mener er ærekrenkende.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture

Villaksforkjemperen og lakseoppdrettsmotstanderen Don Staniford må mandag møte den norske oppdrettsgiganten Mainstream til rettsak i Supreme Court of British Columbia.

Mainstream har den norske stat som hovedaksjonær, og Staniford er tiltalt for ærekrenkelser, skriver Norsk Jeger- og Fiskerforbund .

– Ser ut som helseadvarsler

I rettssaken skal selskapet bruke Canadas tredje største advokatfirma, og har innkalt ti vitner, deriblant flere Mainstream-topper og administrerende direktør i BC Salmon Farmers Association. Staniford er til sammenlikning for øyeblikket uten fast arbeid, og skal representeres av et lite tomanns-firma. Det er satt av tjue dager til ærekrenkelsesrettssaken, som starter 16. januar i høyesterett i British Columbia.

Don Staniford

Lakseforkjemperen Don Staniford.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Rettsdokumentene viser at Mainstreams advokater i lang tid har prøvd å kneble Staniford og organisasjonen Global Alliance Against Industrial Aquaculture (GAAIA), som har fronta kampen mot oppdrettsindustrien i Canada.

Da Mainstream avslutningsvis ba ham trekke sine kommentarer offentlig, reagerte Staniford ett minutt etter tidsfristen med å sende bilde av en sigarettpakke med helseadvarsellignende grafikk, med påskriftene «norsk-eid» og «lakseoppdrett» samt et sjølforklarende bilde av en langfinger.

For denne ærekrenkelsen krever Mainstream 100.000 dollar i erstatning og 25.000 dollar i oppreisning. I tillegg vil advokatene prøve å få idømt Staniford et permanent pålegg mot å skrive, trykke eller uttale seg ærekrenkende mot Mainstream.

– Utsagnene som Staniford har brukt er laget for å se ut som helseadvarsler, som om oppdrettsindustrien og oppdrettslaks er så farlig at de kan gjøre folk syke. Det er dette denne saken handler om, sier Mainstream-advokat David Wotherspoon ifølge Canadian Press .

«Lakseoppdrett dreper som røyking»

Mainstream Canada har hovedkontor i Oslo, men opererer også i Chile, Canada, Skottland og Vietnam.

Selskapet produserer 25.000 tonn fisk i British Columbia hvert år, og er et datterselskap av det norske selskapet Cermaq. Den norske stat er hovedaksjonær.

Rettssaken dreier seg om antioppdrettskampanjer som Staniford startet etter jul i fjor. Mainstream hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet med titler som «The Salmon Farming Kills Campaign», «Silent Spring of the Sea» og «Smoke on the Water, Cancer on the coast».

GAAIA har blant anna brukt grafikk som ligner på sigarettpakkenes helseadvarsler, men der advarslene er byttet ut med «Lakseoppdrett dreper som røyking».

Staniford har også prøvd å stikke kjepper i hjulene for World Wildlife Fund’s (WWFs) sertifiseringsordning for oppdrettslaks.

– Noen av metodene tobakksindustrien har brukt i mer enn 30 år for å oppnå opinionens godvilje er å smøre forskerne og å fornekte vitenskapelige beviser for skadevirkningene av røyking. Lakseoppdrettsindustrien bruker den samme taktikken, hevder Staniford overfor fis.com .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lakseoppdrett i British Columbia

Det er oppdrettsanlegg som denne i Vancouver Island Don Staniford mener er farlig både for mennesker og natur.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Har vunnet tidligere

Don Staniford er opprinnelig fra Storbritannia og har vært involvert i oppdrettsdebatten sden 1997, blant annet gjennom den internasjonale sammenslutningen av miljøvernorganisasjoner «Friends of the Earth».

Lakseoppdrett i British Columbia

Lakseoppdrett er minst like kontroversielt i Canada som her i Norge.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I 2001 ble han første gang saksøkt, dog uten at denne saken endte i rettsapparatet. Han har imidlertid vunnet en høyesterettssak der oppdrettsselskapet Creative Salmon saksøkte Staniford for 85.000 dollar etter ærekrenkelser. Staniford fikk også medieomtale i Norge for et par år siden, da han prøvde å overlevere et brev til HMK Harald.

– Dette er en prinsippsak for meg. Jeg mener det er en moralsk plikt å spre budskapet når du har kunnskap om påvirkningen som lakseoppdrett har på miljøet. Jeg tror det er viktig å være aktiv og ikke bare la denne informasjonen råtne i ei akademisk bokhylle, men få det ut i media. Det er det som virkelig innebærer å være en forkjemper, sier Staniford.

Du finner mer informasjon om rettsaken på wildsalmonfirst.org (ekstern lenke).