Hopp til innhold
Nyhetssenter Nordland
Grafikk: NRK

Nyhetssenter Nordland

 • Nordic Response: Kampfly over Bodø mandag

  Mandag 4. mars går startskuddet for luftstyrkene i øvelse Nordic Response. Øvingsområdet strekker seg fra Bodø i sør, til Alta i nord, og i de nordligste delene av Sverige og Finland.

  Klokken 13.45 vil flere kampfly fra både Finland, Sverige, USA og Norge passere i lav høyde over flystripa retning fra vest mot øst, for så å bryte nordøst omtrent ved Bodin leir og så stige høyere opp. Det skriver forsvaret i en pressemelding.

  Dette markerer starten på vinterøvelsen Nordic Response 2024 i Norden for luftstyrkene. Totalt deltar over 110 kampfly, transportfly, overvåkingsfly, tankfly og helikopter.

  – Den nordiske øvelsen er en del av Steadfast Defender, Natos største øvelse på flere tiår, og en klar demonstrasjon av alliansens besluttsomhet og evne til å iverksette og gjennomføre sitt «avskrekk og forsvar»-konsept i det transatlantiske området, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland.

  I år gjennomføres for første gang også en utprøving av en Nato luftkommando for Norden som planlegger og koordinerer luftstyrkene på oppdrag direkte fra Joint Force Command Norfolk. Dette skjer også i Bodø.

  Sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, under demonstrasjonen av noen av luftkapasitetene under NATO-øvelsen Cold Response 22 på Luftforsvarets base Bodø.
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Trafikkulykke i Vestvågøy

  Politiet melder om en trafikkulykke på X. De skriver at en personbil har kjørt inn i autovernet i Vestvågøy.

  Personen er kjørt til sykehus, men fremstår ikke som alvorlig skadet, ifølge politiet.

  Nødetatene er ferdig på stedet, og veien er åpen. Politiet etterforsker hendelsen.

 • Statsforvalteren fant flere svakheter i Flakstad kommune

  Statsforvalteren i Nordland har vurdert 15 fagområder i Flakstad kommune.

  – De utvalgte fagområdene er områder kommunen har rolle som tjenesteprodusent og samfunnsutvikler. Vurderingen av disse gir grunnlaget for Flakstads kommunebilde, som er et øyeblikksbilde av situasjonen i kommunen per september 2023, skriver Statsforvalteren på sine nettsider.

  Statsforvalteren mener kommunen har tre svake fagområder, ti som er middels og ett som er godt. Ett fagområde ble ikke vurdert.

  Til Lofot-Tidene sier ordfører Einar Benjaminsen at kommunen hele tiden jobber for å bli bedre.

  De tre svake fagområdene er barnehage, barnevern og kommunal økonomi.

  Det ene gode fagområde er integrering og bosetting.

  Mens de ti middels fagområdene er:

  • Sosialtjenesten
  • Samfunnssikkerhet og beredskap
  • Omsorgstjenesten
  • Miljø og klima
  • Kommunehelsetjenesten
  • Landbruk
  • Kommunal planlegging
  • Grunnskole
  • Folkehelse
  • Boligsosialt arbeid
  Fiskebåt i Flakstad.
  Foto: Benjamin Fredriksen / Benjamin Fredriksen
 • Snittpris for strøm på 46,9 øre per kWh mandag

  I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,9 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 57,4 øre.

  Mandagens snittpris per kWh er 3,04 øre lavere enn søndag og 19,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

  Maksprisen mandag på 57,4 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 6,04 øre lavere enn søndag og 29,3 øre høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 74,3 øre.

  90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

  I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

  Minsteprisen blir på 41,4 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten og er den laveste i landet.

  Elbilladere
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Marcus og Martinus klare for finalen i Melodifestivalen

  Tvillingduoen Marcus og Martinus er klare for finalen i den svenske Melodifestivalen etter å ha gått videre fra delfinalen i Karlstad.

  Duoen stiller i konkurransen med låten «Unforgettable».

  Brødrene fra Trofors i Nordland deltok også i den svenske finalen i fjor. Da kom de på en andreplass med låten «Air».

  Nordmennene var i forkant av delfinalen blant favorittene til å gå videre. Den store finalen i Melodifestivalen finner sted i Friends Arena i Stockholm lørdag 9. mars.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Flere tusen følger kongens hjemreise

  Flyet som frakter kong Harald hjem følges av flere tusen på nettsiden Flightradar24. Flyet er på vei hjem til Norge, og tok av fra Langkawi like etter klokken 6 norsk tid søndag morgen.

  Flightradar er en oversikt som viser alle luftfartøy i sanntid over hele verden. Der står alle detaljer, som for eksempel ventet ankomsttid og lignende.

  Søndag morgen er det ingen andre flyruter i verden som blir fulgt av flere. Rundt klokka 10 var det over 10.000 personer som fulgte flyruten.

  Her er flyet som frakter kongen. n
  Foto: Flightradar24
 • Mann i 20-årene anmeldt for vold

  En mann i 20-årene oppførte seg utagerende på et utested i Bodø og skal ha slått til en vekter på stedet. Da han skulle bringes inn av politi, forsøkte han også å utøve vold mot politiet. Mannen er anmeldt.

 • Utsetter prosjekt om studentboliger i Bodø sentrum

  Styret i Studentinord har besluttet å utsette oppstarten av prosjektet med å bygge studentboliger i Storgata 19 i Bodø sentrum.

  Det skriver de i en pressemelding.

  Studentinord har over tid jobbet sammen med Hundholmen Byutvikling med sikte på å starte byggearbeidet våren 2024.

  Planen er for å omforme Storgata 19 til et moderne studentboliganlegg i Bodø sentrum. Målet har vært å åpne det nye bygget våren 2026.

  Men de økonomiske forutsetningene for gjennomføring av prosjektet har vist seg å være krevende, og prosjektet har blitt sterkt påvirket av prisveksten det siste året, ifølge pressemeldingen.

  – Tilskuddssatsene for å bygge studentboliger er en stor utfordring. Med en betydelig økning i byggekostnadene er det avgjørende at regjeringen justerer opp tilskuddssatsen slik at fremtidens studentboliger kan realiseres, og forblir rimelige for studentene, sier administrerende direktør i Studentinord, Kristian Brunsvik Olsen.

  I pressemeldingen står det at studentene har tidligere sagt at de ønsker studentboliger i Bodø sentrum. Så selv om prosjektet nå utsettes, vil Studentinord fortsette å jobbe med prosjektet og ha fokus på å styrke de økonomiske forutsetningene.

  Kristian Brunsvik Olsen
  Foto: Karoline O. A. Pettersen
 • Milliardtap for Hurtigruten

  Hurtigruten tapte 243,3 millioner euro i 2023, tilsvarende 2,7 milliarder kroner. I fjerde kvartal alene tapte de 97 millioner euro, som tilsvarer 1,25 milliarder kroner.

  Det skriver selskapet i en børsmelding fredag.

  I hele 2023 omsatte selskapet for 7,5 milliarder kroner, en økning på 14 prosent sammenlignet med året før, skriver Dagens Næringsliv.

  I rapporten skriver administrerende direktør Daniel Skjeldam at inntjeningen har vært svakere på grunn flere ting, skriver E24.

  Han viser til høye engangskostnader, utfordringer knyttet til skipet Maud som ble utsatt for kraftig uvær og høyere kostnader generelt på grunn av inflasjon.

  Selskapet frykter at den generelle inflasjonen i samfunnet kan føre til mindre reising og lavere etterspørsel.

  (NTB)

 • Trafikkuhell på E6 i Hamarøy

  Politiet skriver på X at det har vært et trafikkuhell på E6 ved Tømmerneset i Hamarøy kommune.

  En hjullaster og en personbil med til sammen to personer i er involvert.

  – Ingen er fastklemt, skriver politiet.

  Føreren av hjullasteren fremstår uskadd, mens føreren av personbilen blir sett til av helsepersonell i ambulansen.

  E6 er foreløpig stengt, men politiet skriver at trafikken om kort tid vil bli dirigert forbi stedet.

  Bilkø på E6 etter trafikkulykke mellom personbil og hjullaster i Hamarøy.
  Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK
 • Aldri vært færre trafikkdrepte på veiene i februar

  En person mistet livet i trafikken i februar måned. Det er fire færre enn i fjor, og det laveste antallet drepte i februar noen gang. Hittil i år er fem drept i trafikkulykker på norske veier, ifølge ulykkestall fra Statens vegvesen.

  Februar er ifølge vegvesenet en måned med svært varierende dødstall i trafikken.

  For 10 år siden var det 14 drepte på veiene i februar, og året etter var det syv, men aldri har det vært like få som i år.

  – Det er en oppløftende start på året for oss som jobber med trafikksikkerhet, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Én drept i februar, er fortsatt én for mye. Og fem drept i årets to første måneder, er fortsatt fem for mange. Men ser vi bort fra 2022, med pandemi på starten av året, har det aldri vært færre trafikkdrepte når vi skriver 1. mars, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i avdeling for trafikksikkerhet.

  Trafikk
  Foto: Adam Enochsson / NRK
 • Kaldeste vinteren på over ti år

  Vinteren som er bak oss har vært den kaldeste på over ti år.

  På landsbasis har vinteren vært 1,6 grader kaldere enn normalt.

  Forrige gang en vinter var kaldere her til lands, var i 2012/2013. Da ble kulda målt til 2,9 grader under normalen, skriver Norsk Klimaservicesenter i en pressemelding.

  Flere steder i landet ligger det store snømengder. Ved utgangen av februar hadde sørlige områder på Østlandet og Sørlandet over 300 prosent av de normale snømengdene.

  Minst snø sammenlignet med normale nedbørsmengder var det i deler av Trøndelag, Nordland, Troms og Øst-Finnmark.

 • Fiskarlaget og Andøya Space enige om samarbeidsavtale

  Det skriver Norges Fiskarlag og Andøya Space i en pressemelding fredag. Samarbeidsavtalen varer i ett år, med muligheter for forlengelse.

  De begrunner det nyslåtte samarbeidet med at det vil bidra til best mulig sameksistens i havområdene rundt Andøya i tida.

  Avtalen skal bidra til at alle parter blir hensyntatt, og kan få gjennomført sine aktiviteter på en god måte, heter det i pressemeldingen.

  – Vi skal gjøre vårt for å sikre at alle aktørene rundt Andøya forstår behovet for å være mer koordinert, både relatert til omfanget av aktivitetene og til at alle tar felles ansvar for miljø- og bærekraft rundt aktivitetene som skal gjennomføres, sier Ketil Olsen, konsernsjef i Andøya Space-konsernet.

  Det er fortsatt betydelig usikkerhet knyttet til hvilke effekter den økte aktiviteten rundt Andøya har på artsmangfoldet og bestandene i området. Derfor tar Fiskarlaget og Andøya Space initiativ overfor myndighetene til mer forskning på området.

  – Å legge til grunn dagens erfaringer, samtidig som det gjennomføres ny koordinert forskning, vil bli en viktig brikke for å sikre sameksistens i framtiden, sier generalsekretær i Norges Fiskarlag Sverre Johansen.

  Andøya Space
  Foto: Trond Abrahamsen
 • Spisstalent landet i Bodø – skal trene med Glimt

  Den nigerianske spissen Ibrahim Hafiz Umar (18) landet i Bodø fredag ettermiddag, melder Avisa Nordland.

  Ungutten skal trene med Bodø/Glimt de neste dagene.

  Umar hilste kjapt på sportslig leder i Glimt Håvard Sakariassen og forsvant videre fra flyplassen i en ventende bil, skriver avisen.

  Torsdag meldte den anerkjente overgangsjournalisten Fabrizio Romano at 18-åringen nærmet seg en overgang til de helgule.

  Nigerianeren spiller for Ojodu City Academy i hjemlandet.

 • Mann i 20-årene funnet i god behold etter leteaksjon

  En mann i 20-årene har vært savnet etter en scootertur ved Kallvatnet i Rana.

  Politiet skriver i en pressemelding fredag ettermiddag at personen er funnet i god behold.

  – Hadde kjørt seg fast. Aksjon avsluttet og politiet takker alle som deltok.

  Ressurser fra Norsk Luftmbulanse, Norske redningshunder, Norsk Folkehjelp og Røde Kors, samt politiressurser ble sendt til ormådet.

  Kallvatnet
 • Bevisstløs person funnet i havet utenfor Lofoten

  En mann har falt over bord fra et mindre fiskefartøy utenfor Kabelvåg i Lofoten.

  Det melder HRS Nord-Norge på meldingstjenesten X.

  Mannen tas til land i Kabelvåg, og tilstand er ukjent.

  Søk fortsetter til det er avklart hvorvidt han var alene om bord eller ikke.

  Kystvakt, RS, SAR Queen og frivillige fartøy deltar.

  12:52 melder politiet at det ble gjort funn av en bevisstløs person i havet. Personen er bragt i land og ivaretatt av helsepersonell på stedet.

  Kabelvåg
 • VG: Kjetil Knutsen nær forlengelse

  – Jeg har ingen andre planer enn å fortsette i Glimt.

  Det sier Kjetil Knutsen til VG.

  Ifølge avisen har det vært en god dialog med suksesstreneren fra Bergen og klubben fra Bodø.

  Avisa Nordland meldte også om at det var samtaler mellom Knutsen og klubben, for to dager siden.

  Kontrakten til Knutsen går ut etter 2024-sesongen. Nå ser det altså ut til at den er i ferd med å bli forlenget.

  – Jeg er ganske trygg på det, men nå skal klubben få et ord med i diskusjonen også, sier Knutsen til VG.

  Etter at Knutsen kom til Bodø og var med på å ta klubben opp fra OBOS-ligaen, har det blitt tre gull og to sølv i Eliteserien. I tillegg til en imponerende rekke med resultater ute i Europa, i både Serieligaen og Europaligaen.

  NM-fotball, cupfinale for menn 2023: Bodø/Glimt - Molde
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Henlegger mysterium med 100 døde rein

  Politiet henlegger sak om reindød på Herøy, skriver de i en pressemelding.

  Etter at politiet våren 2022 mottok melding fra Mattilsynet om et betydelig antall døde og syke rein på Herøy, opprettet politiet en sak på forholdet. Politiet har etterforsket saken grundig og samarbeidet godt med Statsforvalteren, Mattilsynet og Veterinærinstituttet, skriver de.

  – Etterforskningen har vist at reinen trolig har dødd som resultat av kobberforgiftning, men til tross for grundige undersøkelser har det ikke lykkes å finne kilden til forgiftningen, sier Miljøkrimkoordinator Atle Rokkan.

  – Basert på undersøkelsene som ble gjort, blant annet en kildesporingsundersøkelse, er det vurdert som sannsynlig at ulovlig deponering av kobberholdig avfall eller kjemikalier er kilden til forgiftningen av reinen.

  Mer enn 100 reinsdyr døde eller ble avlivet av dyrevelferdshensyn.

  – Gjennom samarbeidet med de andre involverte etatene ble det tatt flere hundre prøver av jord, planter, sediment og tang over hele Herøy – også på lokasjoner hvor det kunne tenkes at risikoen for kobber- eller kjemikalie-forurensing kunne være forhøyet, sier Rokkan.

  Disse prøvene ble analysert og en fant ingen prøvesvar som skulle tilsi konsentrasjoner av kobber som kunne ta livet av reinsdyr.

  Politiet kan ikke med sikkerhet si hva som har skjedd eller hvorvidt det er begått en straffbar handling, og saken henlegges derfor, avslutter Rokkan.

  Rein Herøy Massedød
  Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
 • Ingen dødsulykker på veiene i nord

  Ingen mista livet i trafikken i Nord-Norge i februar,

  Foreløpige ulykkestall fra Statens vegvesen viser at én person døde på norske veier den siste måneden.

  Så langt i år er fem drept i trafikkulykker her i landet.

null
Spiller nå
Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04
Neste