Hopp til innhold

Statsråd om Fosen-dommen: – Jeg forstår at veldig mange er utålmodige

Regjeringen og Sametinget drøftet i torsdag oppfølging av dommen fra Høyesterett i vindkraft-saken på Fosen. Sametinget og regjeringen er uenig i hva dommen betyr og hva som nå bør gjøres.

Marte Mjøs Persen

STATSRÅD: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) forteller at regjeringen innen utgangen av januar venter på innspill fra Sametinget og reindriftsutøverne til den videre prosessen etter Høyesterettsdommen.

Foto: William Jobling / NRK

Presisering 20. desember: Da denne saken først ble publisert skrev NRK at «Norge er dømt for brudd på menneskerettigheter». Det er ikke korrekt. Konsekvensene av statens konsesjonsvedtak er at reindriftssamenes rett til kulturutøvelse er krenket, etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. NRK beklager feilen.

– Jeg forstår at det har vært krevende for de som driver med rein på Fosen å stå i denne saken over så lang tid. Det er også en av grunnene at også statsråden har en utålmodighet for å komme videre i prosessen, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

Hun har ansvar for å løse en av Norges mest betente saker akkurat nå.

I oktober slo Høyesterett enstemmig fast reindriftssamenes rettigheter er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for vindkraftverkene på Fosen derfor er ugyldige.

Etter dommen har flere etterlyst at staten tydelig erkjenner brudd på menneskerettigheter og at feilen raskt rettes opp.

Noen mener at vindkraftverkene skal fjernes snarest, mens andre er litt mer usikre på hvordan dommen skal tolkes.

Første møte

To måneder etter at dommen ble kjent, hadde statsråden i dag sitt første formelle møte med sametingspresidenten om saken.

Jeg forstår at veldig mange er utålmodige etter å komme videre i denne saken, sier Mjøs Persen.

Møtet var digitalt og oppfølging av dommen fra Høyesterett var eneste sak på sakslista.

Vi har hatt et dialogmøte, og løftet synspunkter. Sametinget har fått fremmet sine synspunkter, også har jeg gjort rede for hvorfor vi har sendt ut et brev der vi ber om innspill på den videre prosessen, sier hun.

Leif Arne Jåma og Marte Mjøs Persen

PÅ BEFARING: Marte Mjøs Persen har også vært på befaring på Fosen for å se på vindkraftutbyggingen. Innen utgangen av januar venter regjeringen innspill fra Sametinget og reindriftsutøverne til den videre prosessen etter Høyesterettsdommen.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

– Konsesjonen har ikke falt bort

Det nevnte brevet har allerede før møtet ført til sterke reaksjoner fra Sametinget og reineierne på Fosen

De mener at regjeringen ikke har tatt inn over seg konsekvensene av dommen. Blant annet forventer de at det blir umiddelbar stans i driften av vindturbinene i vindkraftutbyggingen, til utbygger har fått en gyldig konsesjon.

Det avviser statsråden.

Hun og departementet har en annen tolkning av hva Høyesterett har sagt.

Utgangspunktet er jo at Høyesterett har fattet en dom som ikke innebærer at konsesjonen til vindkraftverkene har falt bort. Da er vi nødt til å starte en prosess som gjør at vi kan fatte de vedtakene som er nødvendige for at vi kan sikre reindriften på Fosen på en god måte, sier Mjøs Persen.

I dommen står det at Høyesterett har lagt til grunn at den konsesjonen i den formen som nå er gitt, er ulovlig. Hvem i Norge får lov til å drive et vindkraftverk uten gyldig konsesjon?

Det er det som er komplisert med denne saken, fordi Høyesterett ikke har sagt at konsesjonen har falt bort. Vi er nødt til å ha en forvaltningsmessig behandling av det, slik at vi sikrer at urfolkenes rettigheter blir ivaretatt på Fosen. Det er det som er prosessen videre nå, sier Mjøs Persen.

Professor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, som er ekspert på forvaltningsrett, er blant de som mener det er problematisk at regjeringen ikke har stanset driften av vindkraftverket, etter dommen fra Høyesterett.

Sametingspresident Silje Karine Moutka.

FLERE MØTER: Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) mener at dommen fra Høyesterett er en så stor sak at 30 minutter ikke er nok. Det var den tiden som regjeringen hadde satt av til dagens møte. Hun forventer at det blir flere møter, og at det da settes av bedre tid til å snakke om saken.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Fikk ikke svar

Sametingspresident Silje Karine Muotka var ikke særlig fornøyd etter møtet med statsråden.

Blant annet mener Sametinget at departementet tar feil når de lar være å stanse drift av vindkraftverket, til de har gyldig konsesjon.

– Grunnleggende spørsmål angående hjemler for fremgangsmåten til Olje- og energidepartementet (OED) ble ikke gjort rede for. Jeg spurte om OED forsøker å gjøre om på en ugyldig konsesjon og hvilken hjemmel de eventuelt har for det. Sametinget mener at slike hjemler ikke finnes, sier Muotka.

Sametinget har derfor gjentatt kravet om at OED trekker tilbake konsesjonen med grunnlag i ugyldighet som konstateres i premissene i den enstemmige Høyesterettsdommen. Sametinget krever fortsatt også driftsstans på grunnlag av at det ikke er privatrettslig tilgang til området, da konsesjon er gitt på ugyldig grunnlag.

– Hvordan skal regjeringen sikre tillit?

Muotka er fortsatt også svært opprørt over regjeringens tilnærming til den videre prosessen i denne viktige saken.

Jeg fikk ikke svar på hvordan statsråden skal sikre tillit i denne prosessen da hun legger opp til å kommunisere forhåndsbestemte beslutninger i offentlige brev. Jeg er dypt urolig over denne fremgangsmåten, og jeg er urolig over at ikke OED tar konsekvensene av Høyesterettsdommen og premissene der, sier Muotka.

Hun føler seg heller ikke trygg på at regjeringen forstår hvilket ansvar de har for at reindriftsutøvernes rettigheter skal ivaretas i den videre prosessen.

– Departementet kan ikke legge opp til at andre enn staten skal sikre menneskerettighetene. De kan ikke «outsource» reindriftas vilkår til vindindustrien. Det er staten som skal ivareta urfolksrettighetene overfor industriaktører, noe Høyesterett konstaterer at OED ikke har besørget, sier Muotka.

Statsråden mener derimot at de tar dette ansvaret.

Staten og OED er inne i denne saken bare fordi vi skal sikre de folkerettslige sidene ved denne saken. Utover det så er det jo en privatrettslig sak som har gått for retten. Når vi er kommet inn i denne saken nå er det jo nettopp fordi dommen peker på at de folkerettslige sidene ved dette må sikres, svarer Mjøs Persen.

Vindturbiner i Roan Vindpark på Fosen

151 VINDTURBINER: På vinterbeitene til Fosen reinbeitedistrikt er det nå 151 vindturbiner, og 129 kilometer med vei som er bygget ulovlig. Høyesterett legger vekt på at utbyggingen ødela samers muligheter til å drive reindrift i områdene. Vindturbiner på bildet er i Roan Vindpark på Fosen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter