Hopp til innhold

Forventer at staten beklager brudd på menneskerettigheter

Høyesterett har slått fast at to vindkraftanlegg på Fosen i Trøndelag er bygget ulovlig på reindriftas vinterbeiter. Sametinget ber regjeringen beklage overfor reineierne.

Silje Karine Muotka

UTÅLMODIG: To måneder etter at staten led sviende nederlag i Høyesterett i Fosen-saken, venter Sametinget og reineierne fortsatt på å møte regjeringen til konsultasjoner om det oppryddingsarbeidet som staten nå må ta fatt på.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

– Med alle feil er det viktig at man erkjenner at feil har skjedd, og at det uttrykkes en beklagelse for dette. Ingenting kommer i balanse hvis ikke dette grunnleggende steget tas, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

Snart to måneder har gått siden den historiske dommen fra Høyesterett.

Konsesjonen som i 2013 ble gitt av Olje- og energidepartementet var ulovlig, og urfolks rettigheter er krenket, heter det i dommen. (ekstern lenke)

Storheia, Fosen vind, Åfjord

ØDELEGGER FOR REINDRIFTA: På vinterbeitene til Fosen reinbeitedistrikt er det nå 151 vindturbiner, og 129 kilometer med vei som er bygget ulovlig. Høyesterett legger vekt på at utbyggingen ødela samers muligheter til å drive reindrift i områdene.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Reineierne vil at vindturbinene rives.

Utbygger, Fosen Vind, håper at dialog med reindriften fører til at driften av vindkraftanleggene kan fortsette.

Saken har skapt stor debatt, og under sin tale til sametingets plenum i Alta, etterlyste Muotka en avklaring fra departementet.

Se departementets svar lenger ned i artikkelen.

– Må erkjenne feil

I et brev til departementet har Muotka også bedt regjeringen om at Sametinget og Fosen-reineierne snarlig inviteres til samtaler om dommen.

Sametingspresident Silje Karine Muotka.

BER OED ERKJENNE FEIL: Sametingspresident Silje Karine Muotka forventer at staten ved Olje- og energidepartementet erkjenner og viser at de forstår at staten har brutt urfolksrettigheter og menneskerettighetene.

Foto: JUNE BJORNBACK / JUNE BJORNBACK

Hun forventer at regjeringen tydelig viser at de forstår hvilken urett som er begått mot reineierne.

Jeg forutsetter at utgangspunktet for oppfølgingen av dommen er at departementet erkjenner, og beklager at konsesjonsvedtaket og ekspropriasjonstillatelsen var feil, sier hun.

Hun mener det også er en selvfølge at regjeringen arbeider for at reindriften på kort og lang sikt, får sikret sine vinterbeitearealer.

Dette må til for at reineierne skal kunne utøve sin næring, og dyrke sin kultur som de har rett til.

Hvordan påvirker det samarbeidsklimaet mellom partene, dersom regjeringen ikke beklager?

– Jeg legger til grunn at en slik beklagelse til de som har lidd overlast, vil finne sted fra statsråden, sier Muotka.

– Opptatt av dialog

NRK har spurt den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementet om de vil komme med en slik beklagelse.

Det spørsmålet ønsker ikke departementet å svare på.

Statssekretær Amund Vik (Ap)

JOBBER MED SAKEN: Statssekretær Amund Vik (Ap) og resten av den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementet har hendene fulle med oppfølgingen av Høyesterettsdommen i Fosen-saken.

Foto: Olje- og energidepartementet

For oss er det viktig å finne løsninger som sikrer at samenes rett til kulturutøvelse blir ivaretatt, og som står seg for ettertiden. Departementet jobber fortsatt med å vurdere hvilke konsekvenser Fosen-dommen vil ha, uttaler statssekretær Amund Vik (Ap).

Vik opplyser videre at saken er juridisk komplisert, men at det kommer avklaringer om den videre prosessen om kort tid.

Han bekrefter også at reindriften og Sametinget har bedt om konsultasjoner.

Vi er opptatt av å ha god dialog, og vil involvere alle partene i denne saken i det videre arbeidet, skriver Vik i en e-post til NRK.

Flere norske politikere har også engasjert seg i saken.

MDG mener at tidligere oljeministre bør beklage overfor Fosen-reineierne.

Høyesterett avbildet i 2019.

ENSTEMMIG: Høyesterett i storkammer kom enstemmig til at rettighetene er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for anleggene på Storheia og Roan i Trøndelag derfor er ugyldige.

Foto: Sturlason / Høyesterett

Korte nyheter

  • London-musiedja sáme dájdav oasstá

    Les på norsk.

    Nasjåvnålasj musiedja ådåájggásasj dájddaj Storbritannian, Tate Modern London, la sáme ja inuihtta dájdav oasstegoahtám.

    Dav almot Artnews næhttabielenis.

    Dálla ájggu fåndav ásadit mij niellja jage ájgegávdan galggá nuorttaguovlo dájddaoasstemijt ruhtadit.

    – Veneziabiennalen jage 2022 maŋŋela la berustibme lassánam sáme dájddaj, javllá direkterra Nasjåvnålasj musiedja Oslon Karin Hindbo næhttabælláj.

    Tate Modern almot vuostasj sáme dájdav mav li oasstám, la Outi Pieskia dájdda «Guržot ja guovssat/Spell on You!» (2020). Sån la dán tjadá vuostasj dájddár gæssta musiedja l dájdav oasstám.

    Pieski dálla vuosádallá ietjas dájddagijt Tate St. Ivesan Cornwallan. Pieskia dájdda vuoseduvvá Tate St. Ives musiejan moarmesmáno 6. bæjvváj.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli
  • NRK gáldut: Sivertsen Næss nammaduvvo guolástusministtarin

    NRK dieđuid mielde nammaduvvo jáhkkimis Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji, Marianne Sivertsen Næss, ođđa guolástusministtarin. Dasto lea NRK ožžon dihtosii ahte dálá guolástusministtar, romsalaš Cecilie Myrseth, gis nammaduvvo ealáhusministtarin.

    Moadde beaivvi dassá beakkehii ahte stáhtaministtar Jonas Gahr Støre dáhtošii dálá ealáhusministara, Jan Christian Vestre, ges dearvvašvuođaministtarin.

    Ráđđehusas gártet molsašumit go bargiidbellodaga Ingvild Kjerkol gieskat bákkus fertii geassádit stáhtaráđđin.

    Nu son gárttai go guorahallan lea čájehan ahte su masterčálus Nord universitehtas, sulastahttá menddo olu čállosiid maid earát ovdal leat čállán ja almmuhan.

  • Strømbrudd i Rana: Hundrevis blir uten strøm i flere dager

    Strømselskapet Linea melder om et strømbrudd i Rana ved Dunderlandsdalen.

    – Strømtilførselen til området er berørt etter feil i strømnettet. Feilsøking pågår og rettes så snart den er lokalisert, skrev selskapet på sine nettsider klokken 12.19.

    Like etter klokken 14 er 468 kunder berørt, viser en oversikt på Lineas nettside.

    Tidligere på dagen var over 1100 kunder uten strøm

    I 14.30-tiden opplyser Frode Dorp i Helgeland Kraft til Rana Blad at de har funnet feilen. Det dreier seg om en feil på en kabelgang på regionalnettet, ifølge Dorp

    Feilen skal være alvorlig og det vil trolig ta noen dager å fikse.

    – Vi skal kjøre oppover et aggregat nå, som vi håper skal være i stand til å forsyne de som er uten strøm, sier han til avisen.