ARTIKKELEN ER OPPDATERT MED TILSVAR FRA OED.
– Det er en spesiell situasjon at OED skal granske seg selv og sitt eget arbeid over flere år. De skal se om de har gjort noe feil. Da får vi en helt absurd situasjon.
Det sier daglig leder i Motvind Norge, Stein Malkenes, til NRK. Organisasjonen er motstandere av vindkraft i Norge.
11. oktober slo Høyesterett enstemmig fast at godkjenningen av Roan Vindpark og Storheia Vindpark på Fosen er ugyldige. Tillatelsen Olje- og energidepartementet (OED) ga i 2013 krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.
Nå leder olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) arbeidet med å følge opp Høyesterettsdommen.
PÅ BEFARING: Det var stor medieinteresse for olje- og energiministeren Marte Mjøs Persens besøk på Fosen. Her er hun sammen med distriktsleder Terje Haugen i Fovsen Njaarke sijte.
Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK– Her opptrer Olje- og energidepartementet som den velkjente bukken som passer på havresekken, påpeker Malkenes.
- Les også:
– Settedepartement og offentlig høring
Motvind Norge skrev et brev til nyvalgt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) like etter at Høyesterett avsa sin dom.
Dette skriver organisasjonen i brevet:
«Som konsekvens av dommen krev Motvind Norge at Regjeringa gjennomfører ei fullstendig og uhildet gransking av hele sakskomplekset i de to sakene og at de ansvarlige blir stilt til ansvar.»
STRIDENS KJERNE: Det er vindturbiner som disse midt i reinbeiteområdet til reinen på Fosen det strides om.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Statsminister Støre burde ha bedt et settedepartement å ta saken. De burde overta det arbeidet som OED har påbegynt. Eller så kunne Riksrevisjonen gjort jobben. Staten har mange verktøy til å gjennomgå slike saker på en mer uhildet måte, sier Malkenes.
Dette arbeidet burde så følges opp med en åpen høring på Stortinget.
Kommunikasjonsrådgiver i OED, Margrete Løbben Hanssen, sier dette i sitt tilsvar:
– Dommen i Høyesterett gjelder en ekspropriasjonssak mellom reindriftsgruppene på Fosen og vindkraftkonsesjonærene. Det er likevel et premiss i dommen at Olje- og energidepartementets konsesjonsvedtak fra 2013 er ugyldig. Det er OED som er konsesjonsmyndighet. Det er helt ordinær forvaltningsrett at det er departementet som har ansvaret for videre oppfølging av saken.
- Les også:
Vil fjerne 151 vindturbiner
Reineierne på Fosen og Sametinget møtte olje- og energiministeren i forbindelse med hennes besøk på Fosen sist fredag.
Deres krav er sterk og klar:
De 151 vindturbinene på Storheia og Roan må demonteres. Landskapet må tilbakeføres til opprinneleg form og kvalitet.
VIL FJERNE 151 VINDTURBINER: Sametingspresident Silje Karine Muotka viser ingen nåde for vindturbinene på Storheia og Roan.
Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK– Høyesterett har slått fast at folkeretten er brutt. Vi bor i en rettsstat. Da må det bli konsekvenser av denne dommen, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).
VIL LA VINDTURBINENE BESTÅ: Daglig leder i Fosen Vind, Tom Larsen.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Dommen taler vel for seg selv. Retten har jo sagt at det er ulovlig. Da må vel turbinene bort. Jeg kan ikke skjønne noe annet, sier leder Terje Haugen i Fovsen Njaarke sijte.
Daglig leder i Fosen Vind, Tom Larsen, håper at vindturbinene ikke skal rives.
– Vi ønsker tett dialog med reindriften. Vi håper at vi sammen kan komme til flere tiltak som gjør at vi kan fortsette driften, sier han.
Statsråd Marte Mjøs Persen kunne ikke si på fredag hva hennes konklusjon kom til å bli.
– Det er klart at Norge som stat har en forpliktelse overfor den samiske befolkningen knyttet til det folkerettslige. Det er et viktig utgangspunkt når vi går videre med dette, uttalte statsråden.
- Les også: