Hopp til innhold

Mener at regjeringen overprøver Høyesterettsdom

Staten led et sviende nederlag i vindkraftsak, men ser ikke ut til å akseptere tapet, mener reineierne på Fosen.

Storheia, Fosen vind, Åfjord

151 VINDTURBINER: På vinterbeitene til Fosen reinbeitedistrikt er det nå bygget 151 vindturbiner, og 129 kilometer med vei. Vindparken ble anlagt uten gyldig konsesjon, har Høyesterett slått fast.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

– Departementet har nå besluttet at det skal gjennomføres en langvarig prosess hvor de skal vurdere de samme konsekvensene som Høyesterett allerede har vurdert. Departementet legger med andre ord opp til at det selv skal overprøve Høyesteretts dom, sier advokat Andreas Brønner.

Han representerer sør-gruppen i Fosen reinbeitedistrikt.

11. oktober kom dommen fra Høyesterett som sier at konsesjon til vindkraftutbygging i to anlegg på reindriftas vinterbeiteområder på Fosen i Trøndelag er kjent ugyldig.

I dommen slår Høyesterett også fast at reindriftssamene på Fosen er utsatt for brudd på menneskerettighetene.

Se departementets svar lenger ned i artikkelen.

Advokatene Eirik og Andreas Brønner

FORSVARERE: Advokatene Eirik og Andreas Brønner representerer sør-gruppen i Fovsen njaarke / Fosen reinbeitedistrikt.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– I strid med Grunnloven

Mandag kom brevet fra Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) til partene i saken. Der sier hun at det vil ta tid å vurdere om vindkraftverkene kan bli stående eller ikke.

Departementet setter i gang et arbeid for å oppdatere kunnskapsgrunnlaget om hvordan vindkraftverk påvirker reindriften.

Dette er unødvendig tidsbruk fra departementet, mener reindrifta.

Høyesterett har allerede gjort en svært grundig vurdering av hvilke konsekvenser vindkraftanleggene vil få for reindriften, og har enstemmig konkludert med at konsekvensene er så dramatiske at tillatelsene er lovstridige og dermed ugyldige, sier Brønner.

Det kan se ut som regjeringen legger opp til å overprøve en enstemmig dom fra Høyesterett, og det er i strid med norsk lov, påpeker han.

En slik overprøving vil være i strid med Grunnlovens regel om at Høyesterett dømmer i siste instans, og grunnleggende prinsipper for en rettsstat, sier Brønner.

Også Sametinget har kritisert innholdet i brevet fra departementet.

Olje-og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i Roan vindkraftanlegg

BEFARING: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) har vært og sett på vindkraftutbyggingen på Fosen, som er berørt av dommen fra Høyesterett. Til venstre i bildet er Terje Haugen, som er leder for nord-gruppen i Fovsen njaarke / Fosen reinbeitedistrikt.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

– Omkamp på grunn av egeninteresser

Reindrifta forventer at vindkraftanleggene som er bygget med ugyldig konsesjon rives.

Utbygger, Fosen Vind, håper at de gjennom dialog med motparten unngår riving.

Norge har havnet i tidenes dilemma, hvor landet har brutt folkeretten, fordi man har krenket samiske rettigheter.

Internasjonalt følges også saken med argusøyne.

Reindrifta mener det er grunn til å være kritisk til arbeidet som departementet gjør videre i saken.

Departementets beslutning blir ytterligere kritikkverdig sett i lys av at staten, gjennom sitt eierskap i Statkraft, har betydelige økonomiske interesser i Fosen Vind. De har dermed en sterk egeninteresse i å legge opp til en langvarig omkamp om Høyesteretts konklusjoner, sier Brønner.

Dom fra Høyesterett kan ikke settes til side

Det kan aldri bli snakk om at staten kan sette til side en dom fra Høyesterett, det kan jeg ikke tenke meg at noen tror, sier professor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt.

Jan Fridthjof Bernt

PROFESSOR: Professor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er ekspert på forvaltningsrett.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Departementet kan ikke mene at de skal vurdere hvor vidt Høyesterett har rett i det de sa, påpeker han.

– Departementet skal vurdere hva det kan gjøre etter at Høyesterett har fastslått at konsesjonsvedtaket var ugyldig, om det er feil som det går an å rette opp på en eller annen måte i et nytt vedtak. For eksempel ved at noen av vindmøllene, eller alle vindmøllene kan bli stående ved nye avbøtende tiltak, sier Bernt.

Han forstår at Fosen-saken for mange kan oppleves som komplisert, fordi Høyesterett ikke har sagt nøyaktig hva departementet nå må gjøre.

Man kan selvfølgelig være kritisk hvis dette arbeidet kommer til å ta lang tid, men det er nok flere vanskelige vurderinger som departementet må gjøre, mener Bernt.

– Slik jeg se det så er det ingenting i veien for at departementet kan sette seg ned og prøve og gjøre hjemmeleksene på nytt igjen. Prøve å lage et nytt vedtak som er akseptabelt i forhold til høyesterettsdommen, hvor man da beholder noen eller alle vindmøllene. Det blir nok vanskelig, sier han.

Høyesterett

ARBEIDSDELING: Arbeidsdelingen mellom forvaltning og domstoler er slik at domstolene sier bare hva forvaltningen ikke kan gjøre. De sier ikke hva forvaltningen skal gjøre. I Fosen-saken har Høyesterett fastslått at konsesjonsvedtaket er ugyldig. Dermed er det ingen lovlig tillatelse til å fortsette driften av vindmøller, påpeker Bernt.

Foto: Roald Marker

– Fortsatt drift er problematisk

Det som Bernt derimot reagerer på er at regjeringen ennå ikke har stanset driften i vindkraftutbyggingen.

– Nå har de ikke lengre en lovlig tillatelse. Den er jo i realiteten opphevet ved Høyesteretts dom. Høyesterett har lagt til grunn at den konsesjonen i den formen som nå ble gitt, var ulovlig og at dette ikke er akseptabelt med de skadevirkningene som de nå har, sier han

Selv om han ikke vil ta til orde for nye runder i domstolene, mener han at reindrifta kan komme med et nytt søksmål med krav om dom på at drift i vindkraftutbyggingen skal stoppes umiddelbart, fordi de ikke er lovlige.

– Det å la vindmøllene gå sin gang nå i dette området, etter at Høyesterett har konstatert at de griper inn i urfolksrettighetene til samene her, synes jeg er ganske problematisk, sier Bernt.

Leif Arne Jåma på Storheia, Åfjord

SEKS DRIFTSENHETER: Seks personer har retten til å drive med reindrift i Fovsen Njaarke reinbeitedistrikt. De har to flokker med til sammen om lag 2000 reinsdyr. På bildet ser vi leder for Fovsen njaarke sør-gruppen, Leif Arne Jåma. Bildet er tatt under statsrådens besøk på Fosen.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Utredning

Departementet påpeker at selv om Høyesterett har vurdert at tillatelsene som er gitt er ugyldige, har de ikke tatt stilling til hva som nå skal skje med de to vindkraftverkene på Fosen.

Amund Vik, statssekretær i Olje og energidepartementet

STATSSEKRETÆR: Statssekretær Amund Vik (Ap) har gitt partene frist til slutten av januar til å komme med tilbakemeldinger på departementets planer for oppfølging av Høyesterettsdommen.

Foto: Arvid Samland/OED

Statssekretær Amund Vik (Ap) understreker også at dommen ikke innebærer at konsesjonene til vindkraftverkene har falt bort og endringer i konsesjonene forutsetter nye forvaltningsvedtak.

Jeg forstår ønsket om en rask avklaring i denne saken. Samtidig er det sånn at når forvaltningen skal fatte vedtak, må disse baseres på alminnelige krav til utredning og saksbehandling, sier Vik.

Dette arbeidet har departementet startet på.

– I brevet som ble sendt denne uka har vi bedt aktørene om å melde tilbake innen slutten av januar. Målet med dette arbeidet er å finne en løsning som står seg for ettertiden og som sikrer reindriftens rettigheter, sier Vik.

Storheia, Åfjord

UGYLDIG KONSESJON: Departementet mener at dommen ikke betyr at konsesjonen til vindkraftverkene har falt bort. Dette synspunktet synes professor Jan Fridthjof Bernt er problematisk. – Selv om dommen bare sier at ekspropriasjonsvedtaket oppheves, er det klart nok at begrunnelsen for dette er at konsesjonsvedtaket er ugyldig. Det blir som å si at den som har brutt seg inn i annen manns hus, får dom for at det hadde hun ikke rett til, fortsatt kan bli boende fordi det ikke sies uttrykkelig at vedkommende må flytte ut, sier Bernt.

Foto: Ingrid LIndgaard Stranden / nrk

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK