Hopp til innhold

Noen saker skaper større engasjement enn andre – her er vår toppliste for 2017

Vi har ventet på et ras fra Mannen i år også, men det var et annet ras som vakte stor oppmerksomhet i 2017 og som ble NRK Møre og Romsdal sin mest leste sak.

Collage til mest lest 2017 Møre og Romsdal

Et stort ras i Geiranger, evakuering under Mannen, kjedebrev mot kreft og vogntog med GPS-trøbbel var det mange som ville lese om i 2017.

Foto: NRK

Nyhetsåret 2017 har vært preget av avsløringer om seksuell trakassering gjennom #metoo-kampanjen, kommunesammenslåinger, slukking av FM-nettet og at Donald Trump ble USAs 45. president. Mye spalteplass ble også brukt på Brexit, terror, og stortingsvalget og homovigsel.

Eliteserien 2017 Kristiansund-Sandefjord.

Kristiansund BK endte på 7. plass i Eliteserien i debutsesongen.

Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

I Møre og Romsdal ble nytt fellessjukehus for Nordmøre og Romsdal vedtatt. Samtidig preget uroen i offshoremarkedet nyhetene. I sportsverdenen tok blant annet Karsten Warholm VM-gull, KBK holdt seg i Eliteserien og hele byen feiret, mens Aalesund rykket ned til OBOS-ligaen. Artisten Sigrid Raabe fra Ålesund fikk sitt internasjonale gjennombrudd og låten hennes «Don't kill my vibe» ble kåret til den hotteste låten i verden av BBC.

I tillegg til disse sakene var det mange andre tema som opptok leserne i 2017. Vi har sett på hvilke saker fra NRK Møre og Romsdal som ble mest lest i 2017. Øverst på lista troner saken om et stort steinras.

Stort steinras i Geirangefjorden

Steinras Geiranger

Det ble merker i fjellsiden etter steinraset.

Foto: Ivar A. Nøttestad/Rovernes Beredskapsgruppe

Mathias Etnestad fra Førde var på tur med klassen sin til Geiranger i mai 2017 da de hørte et stort drønn. Han var en av dem som fikk et unikt utsyn mot raset som kom nedover fjellsiden rett over fjorden for «De sju søstre».

– Det var helt sykt. Da fjellhyllen traff vannet kom det veldig høye lyder, sier han.

Etnestad fanget steinraset på film og saken ble den mest leste av NRK Møre og Romsdal sine saker i 2017.

Mathias Etnestad filmet denne videoen da raset gikk i Geirangerfjorden.

Bussjåfører gruer seg til å gå på jobb

Arne Rasmussen

Arne Rasmussen er hovedverneombod i Tide.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

Situasjonen på skolebusser rundt omkring i landet ble også en stor snakkis i 2017 etter at en bussjåfør i Kristiansund nektet å slippe av elevene. Elevene skal ha misbrukt stoppsignalet, og sjåføren fikk nok. Elevene som var involvert mente at de ble urettferdig behandlet og at bussjåføren burde håndtert situasjonen annerledes.

Etter hendelsen sto bussjåfører frem flere steder i landet og fortalte at de gruer seg til å gå på jobb, og har store utfordringer med utagerende unger på skolebussene.

20-åring har to prosent stilling som brannmann

Andreas Ødegaard

Andreas Ødegård har fått erfare at det sjelden brenner i Valldal. Det kan like ofte være hjertestarter de bruker som brannslanger.

Foto: Remi Sagen / NRK

Da Andreas Ødegaard fikk ei to prosent stilling som brannkonstabel, var han hundre prosent uforberedt på hva som ville komme. Før han startet i jobben hadde han sett for seg at han oftest ville stå med en brannslange i hånda, men han oppdaget raskt at brannvesenet like gjerne må rykke ut på alvorlige ulykker. En dødsulykke gjorde han bråvoksen. I saken forteller den unge brannmannen at han har fått erfare hvor skjørt livet kan være, og hvor kort det er mellom idyll og katastrofe.

Sjåfør stolte blindt på GPS

Det har skjedd før og det vil skje igjen; Utenlandske vogntog sperrer veier fordi de har brukt GPS som har sendt dem til smale og kronglete veier som ikke er dimensjonert for store vogntog.

Vogntog står fast i Syltedalen

Her sto vogntoget bom fast. Bergingsselskapet måtte tømme bilen før de fikk den vekk.

Foto: Tipsar

Dette vogntoget sperret Syltedalen i 18 timer i april. – Det skjer heldigvis ikke så ofte. Dette var litt ekstremt, sa Tommy Sølvberg i Eid Motor som fikk vogntoget av gårde igjen.

Nekta å dele kjedebrev om kreft

Kai Tore Myklebust

Kai Tore Myklebust synes det er flott at folk engasjerer seg i kreftsaken, men er ikke like fornøyd med måten alle gjør det på.

Foto: privat/Skjermdump frå Facebook

Kjedebrev om kreft ble mye delt i sosiale medier i begynnelsen av 2017. Kjedebrevet inneholdt en trussel om å bli strøket fra vennelisten til folk dersom man ikke engasjerte seg. Den trenden ville ikke Kai Tore Myklebust være en del av. Han fortalte NRK at altfor mange nå truet vennene sine til å bry seg.

– Det blir helt bak mål i mine øyne, det gagner i alle fall ikke kreftforeningen, sa han.

Småbarnsmor føler seg lurt

Ane og Olai Bergset Mandal

Ane Bergset Mandal var spent da Olai skulle gå fra barnehage til skole.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

I mars var NRK ute og snakket med småbarnsforeldre som er kritiske til at skolehverdagen for de minste skolebarna ikke er blitt som lovet. Fra 1997 av startet barn på skolen som seksåringer og det ble sagt at leken skulle være sentral. 20 år etterpå er timeplanen full av fag.

– Når man oppdager hva som har skjedd, får jeg lyst til å gå i demonstrasjonstog og rope at dette ikke var det vi ble lovet. Vi ble lurt, fortalte Ane Bergset Mandal.

Mener det er for farlig å sprenge i Mannen

Det spesielt rasutsatte partiet i fjellet Mannen fikk nasjonal oppmerksomhet da beboerne under fjellet igjen ble evakuert denne høsten.

Fjellet Mannen i Romsdalen
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

To ganger måtte de forlate hjemmene sine på grunn av ekstrem rasfare. Denne høsten prøvde for første gang geologene å tilføre ekstra vann ned i sprekkene på fjellet for å prøve å fremprovosere et skred. Det ville publikum gjerne lese om. Men selv om bevegelsene var større enn noen gang så var det ikke nok til å få ned fjellpartiet. I sosiale medier var spørsmålene mange om hvorfor fjellpartiet ikke kan sprenges med dynamitt. Men eksperter NRK snakket med avviste at dette er mulig.

Reginald Hermanns som jobber ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) sa at fjellformasjonen er for kaotisk og for ustabil til at dette kan gjøres på en sikker måte.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL