Hopp til innhold

Lises 17. mai-meny

Det blir 17. mai i år også. Med koronakrise, uten barn i 17. maitog, men likevel med et ønske om å feire. Lise Finckenhagens oppskrifter er akkurat det vi trenger for å gjøre dagen til en fest.

Lises 17. mai-meny

Potetvafler, jordbærkake, spekemat og eggerøre, små burgere, grillet gulrot med hummus og mer til står på Lise Finckenhagens meny for 17. mai.

Foto: NRK

Gratulerer med dagen 2020. Kokk Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen serverer festmat fra takterrassen til NRK.

Foto: Ole Kaland / NRK

Lise Finckenhagen er årets kokk i den tradisjonsrike TV-sendingen «Gratulerer med dagen!» som sendes på NRK1 hver 17. mai. I år er omgivelsene annerledes. Vi er ikke på Slottsplassen, men på taket av Kringkastingshuset på Marienlyst i Oslo.

Lise lager et festbord som passer like godt til lunsj som til middag. Her er det bare å plukke blant oppskriftene.

Eggerøre

Gi eggerøren god tid og en kremet konsistens, og la den få være stjernen på festbordet!

Potetvafler

Lise kaller potetvaflene for nasjonalromantisk fingermat. De er laget med moste mandelpoteter og serveres med rødløk og rogn eller spekeskinke.

Blank potetsalat

Potetsalat med nye norske poteter blandet med urter, oliven, soltørkede tomater, rødløk og fetaost.

Brokkolisalat

Uvant med rå brokkoli? Skjær brokkolien i fine, små buketter og finsnitt rødløken, så blir det bra.

Jordbær, tomater og vannmelon

De søte, røde ingrediensene har smaker som kler hverandre godt. Du velger om du vil strø over fetaost eller ikke.

Miniburgere

Vi vil jo smake på alt, da kan ikke burgerne være så store at vi ikke orker mer. Små, delikate miniburgere er stas for store og små.

Laksespyd med vårløk og søt chilisaus

Saftige laksespyd penslet med søt chilisaus er enkelt å tilberede, lette å like og de er klare på få minutter.

Kyllingspyd med peanøttsaus og sursøt agurksalat

Saftig kylling på grillspyd serveres med peanøttsaus og en sursøt agurksalat med ingefær og chili.

Salat med jordbær, mozzarella og avokado

Jordbær i salaten gjør den både frisk og sødmefull. Kombinasjonen jordbær og avokado er nydelig.

Kongekrabbe med hvitløksmør

Kongekrabbe på grillen smaker nydelig. Får du tak i rå klør/bein, er det aller best, men ferdigkokte kan også brukes.

Grillede gulrøtter med hummus

Grønnsaker er supert på grillen, og her serverer Lise grillede gulrøtter. Det er et godt kjøttfritt alternativ. Hun har også puttet gulrøtter i hummusen.

Nakenkake

Til fest skal det være kake med jordbær og krem. Lise kaller den nakenkake fordi den viser fram lagene, og den har ikke masse krem og pynt som skjuler hvordan jordbærkaken er bygget opp.

Pavlova

Pavlova har de siste årene rukket å bli en klassikere på festbordet. Sprø marengs med et mykt indre toppet med vaniljekrem og masse bær, faller i smak hos liten og stor.

Barndomsminner

Helt til slutt har Lise Finckenhagen et lite tips, for hvem kan vel egentlig motstå barndommens favoritt; jordbær med fløte. Så latterlig enkelt og så utrolig godt!

Rens og del jordbærene, Serveres med kald fløte og et dryss av knust marengs eller pikekyss.