Lise Finckenhagen er årets kokk i den tradisjonsrike TV-sendingen «Gratulerer med dagen!» som sendes på NRK1 hver 17. mai. I år er omgivelsene annerledes. Vi er ikke på Slottsplassen, men på taket av Kringkastingshuset på Marienlyst i Oslo.
Lise lager et festbord som passer like godt til lunsj som til middag. Her er det bare å plukke blant oppskriftene.
Eggerøre
Gi eggerøren god tid og en kremet konsistens, og la den få være stjernen på festbordet!
Potetvafler
Lise kaller potetvaflene for nasjonalromantisk fingermat. De er laget med moste mandelpoteter og serveres med rødløk og rogn eller spekeskinke.
Blank potetsalat
Potetsalat med nye norske poteter blandet med urter, oliven, soltørkede tomater, rødløk og fetaost.
Brokkolisalat
Uvant med rå brokkoli? Skjær brokkolien i fine, små buketter og finsnitt rødløken, så blir det bra.
Jordbær, tomater og vannmelon
De søte, røde ingrediensene har smaker som kler hverandre godt. Du velger om du vil strø over fetaost eller ikke.
Miniburgere
Vi vil jo smake på alt, da kan ikke burgerne være så store at vi ikke orker mer. Små, delikate miniburgere er stas for store og små.
Laksespyd med vårløk og søt chilisaus
Saftige laksespyd penslet med søt chilisaus er enkelt å tilberede, lette å like og de er klare på få minutter.
Kyllingspyd med peanøttsaus og sursøt agurksalat
Saftig kylling på grillspyd serveres med peanøttsaus og en sursøt agurksalat med ingefær og chili.
Salat med jordbær, mozzarella og avokado
Jordbær i salaten gjør den både frisk og sødmefull. Kombinasjonen jordbær og avokado er nydelig.
Kongekrabbe med hvitløksmør
Kongekrabbe på grillen smaker nydelig. Får du tak i rå klør/bein, er det aller best, men ferdigkokte kan også brukes.
Grillede gulrøtter med hummus
Grønnsaker er supert på grillen, og her serverer Lise grillede gulrøtter. Det er et godt kjøttfritt alternativ. Hun har også puttet gulrøtter i hummusen.
Nakenkake
Til fest skal det være kake med jordbær og krem. Lise kaller den nakenkake fordi den viser fram lagene, og den har ikke masse krem og pynt som skjuler hvordan jordbærkaken er bygget opp.
Pavlova
Pavlova har de siste årene rukket å bli en klassikere på festbordet. Sprø marengs med et mykt indre toppet med vaniljekrem og masse bær, faller i smak hos liten og stor.
Barndomsminner
Helt til slutt har Lise Finckenhagen et lite tips, for hvem kan vel egentlig motstå barndommens favoritt; jordbær med fløte. Så latterlig enkelt og så utrolig godt!
Rens og del jordbærene, Serveres med kald fløte og et dryss av knust marengs eller pikekyss.