Vi nærmer oss fastetiden som er førti dager før påske. Og tradisjonen tro skal det serveres kremboller. Helt vanlige hveteboller med krem og syltetøy er supergodt og kanskje det som det lages mest av. Lise Finckenhagen har oppskriftene på flere varianter.
Med sjokolade i kremen
Skal du servere sjokoladekrem i bollene på søndag bør du starte allerede på lørdag. Kremen skal stå minst seks timer i kjøleskapet før den piskes.
Vannbakkels med mørdeig
Mariabollene krakelerer når de stekes og får et stilig mønster.
Svenskenes semlor
Skjær av toppen på bollene og grav ut innmaten. Innmaten blandes med mandelmasse og fløte og legges tilbake i bollene.
Friterte boller med fyll
Berlinerboller lages med gjærdeig og fylles med syltetøy eller vaniljekrem etter at de er stekt i olje. Etterpå rulles de i sukker.
Krem med salt karamell
Vannbakkels går fortere å lage enn boller. De trenger ingen heving. Men kremen med salt karamell trenger litt tid til å avkjøles og stivne.
Amerikansk vri
Store smultringer som deles i to og fylles med krem og syltetøy må vel være toppen av herlig søtt og fett.
Foretrekker du boller uten krem har Lise Finckenhagen flere fine forslag.