Posjert torsk med fløtesaus, pepperrot og dill

Torsken med fløtesaus får følge av rotgrønnsaker.

Foto: SVT

Posjert torsk i fløtesaus med pepperrot og dill

Å posjere betyr bare at man trekker fisken i rikelig med varmt vann, uten at den skal koke. Fløtesausen er enkel, men med mye smak.

Slik gjør du

Posjert torsk

Del opp fisken i fire porsjonsstykker. Sett dem til siden. Vi venter til like før servering før vi gjør klar fisken.

Når det er klart – kok opp 1 liter vann med 2 ss smør og litt salt i en lav kasserolle.

Legg fisken i det kokende vannet og ta kasserollen bort fra varmen. Legg et lokk over og la den stå å trekke til den er klar, cirka 5 minutter. Dersom du bruker termometer, skal kjernetemperaturen være 40 grader.

Dillolje

Hakk dillen grovt og legg den i en mikser. Varm oljen til 50 grader og slå den over dillen. Miks på høy hastighet i cirka 30 sekunder.

Sil av oljen gjennom en finmasket sil og ha den i et glass eller lignende. La oljen stå stille slik at vann og eventuelle dillrester synker til bunns. For å få en helt klar olje kan man fryse den ned og separere det fryste vannet fra oljen.

Pepperrotfløte

Skrell pepperroten og kjør den i en råsaftsentrifuge. Ta vare på juicen i en lufttett boks til du har bruk for den. De revne restene av pepperroten kan fryses og brukes i en saus ved en senere anledning.

Bland sammen fløte med eddik til du har fått en passe syrlig fløte. Smak til med litt salt og tilsett pepperrotjuice til ønsket styrke.

Lunk fløten forsiktig rett før servering. Pass på å ikke varme for mye, da avtar styrken fra pepperroten.

Topp med 5 ss dillolje og server til fisken.

Rotgrønnsaker

Skjær poteter, gulrøtter og kålrot i båtliknende biter som alle er like store.

Kok i lettsaltet vann til de er møre, men fortsatt med en liten kjerne. Server nykokte.

Tips

Server med stekte sjampinjonger og spinat i tillegg til rotgrønnsakene.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien «Hygge i hagen»/SVT