Suksessterte

Suksessterte med tre lag gul krem og sjokolade på toppen.

Foto: Marit Hegle

Suksessterte

Suksessterten ser imponerende ut med tre lag mandelbunn, tre lag gul krem og sjokoladeglasur på toppen. Marit Hegle tar deg gjennom oppskriften steg for steg.

Slik gjør du

Mandelbunn

Start med å kverne mandlene. Hvis du har en food processor kan du gjerne bruke dette, jeg har ikke en slik så jeg brukte en god gammeldags mandelkvern. Bland de kvernede mandlene med melisen.

Pisk 6 eggehviter til bløtt skum, tilsett så gradvis 75 g sukker mens du pisker på medium hastighet til du har en fin og stiv marengs.

Tilsett mandlene inn i marengsen og bland det forsiktig sammen med en slikkepott. Bre massen utover et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes midt i ovnen i cirka 18 minutter på 180 grader.

Suksesskrem eller gul krem

Splitt vaniljestangen på langs. Skrap ut alle frøene og legg frø og stangen i en kjele sammen med 1,5 dl kremfløte, 180 g sukker og 6 eggeplommer. Kok opp på medium varme mens du rører hele tiden. Det skal så vidt koke opp, men ikke la det koke i mer enn et lite minutt. Hvis blandingen koker for lenge, eller på høy varme, så kan blandingen skille seg. Når blandingen begynner å tykne er konsistensen perfekt. Avkjøl i romtemperatur.

Når kremen er romtemperert tilsetter du 200 g romtemperert meierismør i terninger. Visp godt med en håndmikser til alt smøret er godt blandet inn. Rør på lav hastighet! Røres det for lite blir det en veldig tydelig smak og konsistens av smør, men vi vil heller ikke røre for mye for da blir kremen veldig lys og luftig. Så rør på lav hastighet og følg med når kremen begynner å lysne litt, da er den perfekt.

Montering

Når mandelbunnen er avkjølt så stikker du ut 3 sirkler med en diameter på 16 cm. Jeg har en kakering som er 16 cm, hvis du ikke har det kan du bruke en vanlig rund kakeform som utstikker, eller en tallerken som du bruker som mal før du skjærer ut sirklene med kniv.

Plasser en kakering på 16 cm på et bakepapir på et brett/fat/fjøl. Legg i en av bunnene. Hvis du ikke har en ring kan du bruke en kakeform på 16 cm uten bunn, ev. kan du også plassere bunnene oppå hverandre uten ring rundt.

Smør over 1/3 av den gule kremen. Legg på enda en bunn og 1/3 av den gule kremen. Legg på den siste bunnen. Stryk over gul krem slik at det blir et jevnt og fint lag. Plasser kaken i fryseren i et par timer, eller natten over, til den er helt gjennomfrossen.

Sjokoladeglasur

Finhakk sjokoladen og smelt denne i et vannbad. Kok opp 2,5 dl kremfløte, 50 g sukker og 25 g glukose på svak varme. Når det koker heller du den sakte over sjokoladen mens du rører med en slikkepott til alt er jevnt blandet. Rør så inn 0,5 dl kald kremfløte. Når kremen har blitt litt avkjølt rører du inn 50 g meierismør.

Når sjokoladen er omtrent fingervarm henter du frem den dypfryste kaken. Fjern kakeringen. Plasser kaken på en liten skål/et glass oppi en stor form. Hell sjokoladen over kaken. Start med å helle rundt kantene før du heller resten av glasuren midt på kaken. Stryk forsiktig over med en palett for å fjerne overflødig sjokolade.

Pynt etter eget ønske, gjerne med noen mandler. Kaken er aller best når den serveres romtemperert.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet Brønsj på NRK P1