Hipp Hipp! Her er årets 17. mai-meny! Norge har bursdag, og igjen kan vi feire frihet. NRK samler hele landet i direktesendingen «Gratulerer med dagen!». Her er årets festlige og fantastisk gode meny. Av Ingvill Bjorland
Megaburger med «alt» Vi har aldri sett lignende. Vær så god. Her er verdens deiligste og mest syndige burger. Den har alt. Absolutt alt. Og du spiser den ikke, du bestiger den – eller fordeler alle godsakene ut på tallerkenen. Nederst i oppskriften ser du hvor høy burgeren er.
Laks, choronsaus, potetsalat og en pakke med kål Festmiddag med laks og kål på grillen fra Bent Stiansen. Potetsalaten lages med sennepsdressing. Sausen er en variant av bearnaise tilsatt tomat.
Bringebærbløtkake med vaniljekrem og hasselnøtter Denne nydelige bløtkaken pleide moren til Bent Stiansen å lage hver 17. mai. Laget med ville bringebær de hadde plukket året før. Lag deg et søtt, saftig og lekkert bringebæreventyr på festbordet.
Dronning Mauds «sufflerte» pannekaker med rørte jordbær Dette er kongelige pannekaker. Disse superfluffy pannekakene er nesten som små suffleer stekt i panne. Dronning Maud tok med disse elegante pannekakene fra England, og de serveres på Slottet hver 17. mai.
Lun skalldyrsalat med artisjokker og estragondressing Dette er salaten du spiser «til fint». Her er mye god smak, og estragondressing tar salaten til nye høyder.
Butterdeigsterter med kylling, asparges, sopp og kremet gressløksaus La det bli dagen for smakfulle små butterdeigsterter. Fylt til randen av kyllingstuing, sopp og asparges er disse herlighetene perfekte til frokost, brunsj eller små festkvelder.
Friterte løkringer Sprø, hjemmelagde løkringer som friteres i olje er perfekt til hamburger og biff. For å få den sprø kanten, dyppes dei tempurarøre laget med øl.
Guacamoledressing Avokadostappe er en kald dressing fra det meksikanske kjøkkenet. Passer til alt meksikansk, men også perfekt til grillretter. Bruk godt modne avokado.
Herleg heimelaga konfekt For mykje av det gode, er nokre gonger heilt rett. Lag ei lun og koseleg stund med heimelaga konfekt – til gjestar, som gåve eller til deg sjølv. Av Ingvill Bjorland
Kringlevridd bakst på lur Kringle i frysen. Kjapt tint – og servert lun og god til uventa gjester. Kringler er undervurderte og blir altfor sjeldan serverte i desse dagar. Set i gang og kringlevri. Av Ingvill Bjorland
Finske brød Finske brød er innmari lettvinte og veldig gode, forteller Iren Madsen. De smelter i munnen, og man vil bare ha mer! Oppskriften hadde svigerfar med seg til Norge den gangen kjærligheten traff ham. Han var dansk, og måtte ha disse kakene til jul.
Biff à la Lindström Biff à la Lindström er svenskenes svar på danskenes pariserbøf. Tilbehøret er blandet inn i kjøttdeigen før biffene blir stekt. De serveres med speilegg på toppen, stekte poteter og sylteagurk. Her er brødrene Prices oppskrift.
Sitronspecier Oppskriften på sitronspecier er fra den gangen mor til konditor Mette Blomsterberg gikk på husmorskole.
Fiskegrateng med makaroni Fiskegratengen er ekstra god om du lager den selv. Her med fullkornmakaroni og den typen hvit fisk du foretrekker.