Miniburger

Miniburgere med blåmuggost, avokadokrem og syltet rødløk.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Miniburgere

Små delikate miniburgere, det er stas for både store og små. Lag burgerbrødet selv og klapp enkelt sammen saftige, små burgere.

Slik gjør du

Burgerbrød

Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett melken og varm blandingen til cirka 25 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett olivenolje og alt det tørre. Arbeid deigen sammen til en jevn og smidig deig i en kjøkkenmaskin i cirka 10 minutter ved middels høy hastighet. Øk deretter hastigheten og arbeid deigen videre i et par minutter.

Dekk bollen med plastfilm og et klede over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse. Hell deigen ut på et lett melet bakebord og kna den sammen. Del deigen i 8–10 like store emner og trill ut fine boller. Legg bollene over på stekebrett med bakepapir. Dekk med plastfilm og etterhev brødene i cirka 35 minutter.

Varm ovnen til 220 grader. Pensle brødene med egg og dryss over sesamfrø. Stek brødene midt i ovnen i cirka 10-12 minutter.

Burgere

Form åtte like store burgere (hver på 100 gram) av det kvernede kjøttet/kjøttdeigen. Kna og arbeid kjøttet minst mulig, bare klapp og trykk det sammen til jevne og litt tykke burgere. Oppbevar burgerne i kjøleskapet hvis det en stund til servering. Krydre burgerne med salt og kvernet pepper. Grill dem over høy varme, 3–4 minutter på hver side. Hvis du ønsker ost på burgeren kan du legge på osten mot slutten av grilltiden.

Burgerdressing

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen.

Grillet maissalsa

Grill maiskolbene møre. Hvis du har ferdig kokt mais grilles de til de får god farge. Skjær maiskornene fra kolben og del dem litt fra hverandre. Skjær tomater og agurk i små terninger. Finhakk løken, finsnitt chilien og grovhakk korianderen. Bland alt sammen og tilsett olivenolje vispet sammen med limesaft og honning. Smak salsaen til med salt og pepper.

Avokadokrem

Rens og mos avokadoen sammen med rømme, lime og finhakket hvitløk. Smak til med en god klype salt.

Del burgerbrødene i to og varm gjerne brødene litt på grillen. Fyll på med grillet burger og ønsket tilbehør.

Tips

  • Brødene kan bakes dagen i forveien – og varmes før servering.

Kilde: Lise Finckenhagen i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!»/NRK1