Pavlova med vaniljekrem og bær

Pavlova med bringebær, jordbær og blåbær over vaniljekrem og marengs.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Pavlova med vaniljekrem og bær

Pavlova har de siste årene rukket å bli en klassikere på festbordet. Sprø marengs med et mykt indre, toppet med vaniljekrem og masse bær, faller i smak hos liten og stor.

Slik gjør du

Marengs

Varm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir, eller bruk en bakeduk.

Pass på at bollen og vispen du bruker er helt rene, og bruk helst en stålbolle. Eggehvitene må ikke ha rester av eggeplomme i seg – det kan gjøre det vanskelig å piske hvitene stive.

Pisk eggehvitene med en klype salt og litt av sukkeret til mykt skum ved middels hastighet. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt, et par spiseskjeer om gangen. Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt, og pisk videre til marengsen blir tykk, stiv og blank. Dryss over maisenna, tilsett eddiken og pisk videre i noen få sekunder.

Hell marengsen ut på stekebrettet og form den til en rund marengskake, cirka 22-24 centimeter i diameter. Sett brettet midt i ovnen, senk temperaturen til 120 grader og stek marengsen i cirka 1 time og 15 minutter. Den skal bli sprø på utsiden samtidig som den er myk inni. Skru av varmen, lukk opp ovnsdøra og avkjøl pavlovaen inne i ovnen.

Vaniljekrem

Hell melken til vaniljekremen i en mellomstor kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken og gi det hele et sakte oppkok.

Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri.

Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping. Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping, det er viktig for å unngå klumper. Visp til kremen blir tykk og blank. Hell vaniljekremen over i en ren bolle. Hvis det er det klumper i kremen bør den gnis gjennom en sil. Dekk til vaniljekremen med plastfilm, legg filmen helt ned på kremen for å unngå snerk. Avkjøl vaniljekremen i kjøleskap.

Montering

Løft marengsbunnen forsiktig over på et serveringsfat. Visp fløten til krem og vend kremen lett og forsiktig inn i den kalde vaniljekremen. Topp pavlovaen med kremen og rikelig med bær rett før servering.

Tips

  • Spar litt av marengsrøren og sprøyt ut små topper/pikekyss som du steker ved siden av. Kan eventuelt farges med litt konditorfarge.
  • De små marengsene er fine å bruke som ekstra pynt,
  • Vaniljekremen og pavlovaen kan begge lages dagen i forveien.
  • Det er en fordel at vaniljekremen får hvile en natt.

Kilde: Lise Finckenhagen i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!»/NRK1