Hopp til innhold

Alt du trenger til 17. mai-festen

Maten er en viktig del av 17. mai-feiringen. Enten du har invitert til frokost, lunsj eller skal markere dagen med en ekstra god middag. Bent Stiansen har oppskriftene.

Sammensatt bilde av seks retter til 17. mai. Napoleonskake, quiche, asparges, makrell, laks og tiramisu.

Tradisjon er en god beskrivelse av 17. mai. Bent Stiansen har valgt både tradisjon og litt nytt på bordet når dagen skal feires.

Foto: Sara Johannessen

Bent Stiansen i kokkeklær og forkle foran Slottet på 17. mai. Kransekake og marengs i forgrunnen.

Bent Stiansen er mesterkokken på Slottsplassen i 2024.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Her er det oppskrifter til forrett, hovedrett og dessert. Hvis det er småretter eller salat du går for, så har Stiansen det også. Velger du laks eller makrell? Skal det være kake til dessert eller tiramisu i porsjonsglass? Det er bare å velge.

Asparges er sangen om vår

Både hvit og grønn asparges trives godt sammen med en klassisk hollandés.

Pai med feta og spinat

Paibunnen lages av ferdig frossen butterdeig. Fyllet er fullt av feta, løk og spinat.

Gravet makrell

Begynn forberedelsene til denne lekre forretten med å grave makrellen selv. Det må du gjøre minst en dag før den skal serveres.

Kald laks og varme poteter

Velger du laks til hovedrett på festen, så kan du gjøre den klar dagen før. En ting mindre å tenke på.

Salater

Til bufféen, til lunsjbordet, til grillmaten, til alle slags serveringer er det aldri feil med en god salat. Begynn gjerne med potetsalaten.

Salat med tomat, paprika, oliven og ekstra gode rosiner.

Kremet salat med agurk, reddik, mais og sølvløk

Salat med blomster og urter fra Bygdø kongsgård.

Kake og dessert

Napoleonskake til åtte lager du enkelt med ferdig butterdeig.

Den syrlige rabarbraen og de søte jordbærene sammen med fløyelsmyk mascarponekrem og en kakebunn i bunnen av glasset. Stiansens variant av tiramisu.

Flere oppskrifter til 17. mai? Bent Stiansens oppskrifter fra 17. mai i 2023

Bløtkake med masse bringebær på toppen og hasselnøttflak på siden.