Fotografi
Foto: Getty Images

Fotografi

Oppsummert

Her finner du meldinger, saker og innhold om fotografi. Se serien Dagens fotograf i NRK TV.

 • Ny bok dokumenterer Tsjernobyl

  Fotografen David McMillan gir ut boka «Growth and Decay» med bilder tatt i området rundt Tjernobyl gjennom 25 år, som viser hvordan naturen visker ut sporene menneskene har laget. Han har vært inne i beskyttelsessonen som ble satt opp rundt atomkraftverket etter ulykken natten i april 1986 22 ganger. Les også Filmpolitiets anmeldelse av miniserien «Chernobyl».

 • Ektemannens siste etappe

  Arne Lilleng fikk den alvorlige diagnosen ALS og døde for 15 måneder siden. Kona fotograferte ektemannens liv helt til det siste. Det har resultert i fotoutstillingen «Siste etappe» på Fotografiets hus i Oslo.

  Arne Lilleng
  Foto: Gry K.Lilleng / Gry K.Lilleng
  Arne Lilleng fikk den alvorlige diagnosen ALS og døde for 15 måneder siden. Kona fotograferte ektemannens liv helt til det siste. Det har resultert i fotoutstillingen «Siste etappe» på Fotografiets hus i Oslo.
 • Årets vakreste bok

  Prisutdelingen Årets vakreste Bøker i Oslo onsdag hedret 51 bokverk med gull, sølv og diplom. Den aller gjeveste prisen gikk til Line Bøhmer Løkken for ei bok bestående av 53 fotografier av fjell, stein, snø og isbreer. Bildene er tatt under en vandring i Jotunheimen nasjonalpark. Det er andre gang Løkken mottar utmerkelsen. I 2010 vant hun nemlig samme pris for boken «SANDAKER VGS, Portrait of a Norwegian High School»(NTB).

 • Sameland gjennom japanske øyne

  Den japanske fotografen Koji Tsuda dokumenterte flyttsamenes liv i Finnmark på 70- og 80-tallet. Hans bilder skal nå stilles ut i Kautokeino fra 17. april. Utstillingen kommer i stand samtidig med at Samisk arkiv overtar bildesamlingen. Koji Tsuda vil selv være til stede og fortelle om sin dokumentasjon av reindrifta.

  Reineier og hund
  Foto: Koji Tsuda / Samisk arkiv
 • Norsk pris til beste sportsfoto

  Frilansfotograf John Terje Pedersen fikk prisen for beste sportsbilde i World Press Photo Awards 2019. Bildet er tatt i Uganda og viser landslagsbokseren Moreen Ajambo som trener i slummen i Kampala, skriver Journalisten.

  Vinnerbildet sport Sony World Press Photo Awards
  Foto: John Terje Pedersen

Kulturstrøm

 • Skrev bok for lytterne

  Forfatter Bjørn F. Rørvik mener lydbokformatet fortjener et statusløft. Hans nyeste bok kan strømmes på Storytel før den kommer på papir. Boka er skrevet for å fungere best mulig som lydbok, og han har lagt inn massevis av lydeffekter og musikk. Rørvik er den første norske forfatteren til å utgi en barnebok i lydformat før den kommer på papir, skriver Klassekampen.

 • Madonna med ny politisk markering

  I en ny musikkvideo går hun kraftig ut mot våpenvolden i USA. Videoen tar i bruk sterke voldelige virkemidler som refererer til massakren på en gayklubb der 49 mennesker ble drept i 2016. Madonna, som også markerte seg politisk under ESC-finalen i år, krever sterkere våpenkontroll i hjemlandet. (The Guardian)

 • Max Wright er død

  Den amerikanske skuespilleren Max Wright er død. 75-åringen døde i sitt hjem i California tirsdag etter lang tids kreftsykdom, melder TMZ. Wright huskes nok best for rollen som familiefaren Willie Tanner i sitcomserien «Alf» som ble sendt på NBC.