Hopp til innhold
Fotografi
Foto: Getty Images

Fotografi

Oppsummert

Her finner du meldinger, saker og innhold om fotografi. Se serien Dagens fotograf i NRK TV.

 • Forbrukertilsynet snur om foto-merking

  Flere fotografer har reagert på Forbrukertilsynets nye regelverk om merking av retusjert reklame. Nå snur Forbrukertilsynet.

  1. juli i år ble det innført nye regler der all reklame der en kropps fasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, må merkes tydelig. Målet med det nye regelverket er å redusere kroppspress, spesielt blant barn og unge.

  Flere fotografer har imidlertid reagert på veiledningen fra Forbrukertilsynet, som slår fast at endringer i kontrast, metning, fargebalanse og eksponering er eksempler på endringer av kroppens hud som omfattes av merkeplikten, skriver Kampanje.

  Torsdag holdt Forbrukertilsynet et møte med Fotografforbundet. På bakgrunn av møtet har tilsynet bestemt seg for å endre veiledningen.

 • Mener drapene i Amazonas ble utløst av fotografering

  Drapene på den britiske journalisten Dom Phillips og den brasilianske urfolkseksperten Bruno Pereiraen i Amazonas i juni, skjedde trolig etter at de prøvde å fotografere en båt som tilhørte de to som drepte dem, ifølge kontoret til Brasils riksadvokat.

  De to ble drept da de var på vei tilbake fra en reise i en avsidesliggende del av Amazonas i juni, der narkotikatrafikk, uregistrerte gullgruver og ulovlig fiske er utbredt.

  (NTB)

  Amazonas-drapene
  Foto: Eraldo Peres / AP
 • Fotograf reagerer på mobilforbud

  Bob Dylan bør droppe mobilforbudet på konserten i Oslo Spektrum i september. Det mener fotograf og Dylan-entusiast, Roger Neumann fra Porsgrunn. Roger Neumann har vært på mer enn 60 Dylan-konserter, og mener at mobilen bør tillates.

 • Sort hull fotografert i Melkeveien

  For første gang har astronomer tatt bilde av et sort hull i sentrum av Melkeveien. 300 forskere fra 80 forskjellige institusjoner har brukt 8 teleskoper plassert over hele jorden for å få tatt bildet av det super massive sorte hullet i vår galakse.

  Melkeveiens svarte hull kalles Sagittarius A*, og befinner seg nær grensen til stjernebildene Skytten og Skorpionen. Det er 4 millioner ganger mer massivt enn solen vår.

  Milky Way Black Hole
  Foto: AP
 • Samisk fotograf til Disney i sommer

  Den samiske fotografen og filmskaperen Ánne Kátjá Gaup reiser til Walt Disney Animation Studios i Los Angeles.

  Gaup skal være praktikant der i sommer, og ble plukket ut blant 40 søkere til stillingen.

  Hun får denne muligheten takket være samarbeidsavtalen mellom Sametingene, Samerådet og Walt Disney Animation studios i forbindelse med den samiske versjonen av filmen Frozen 2.

  Anne Katja Gaup
  Foto: Privat

Kulturstrøm

 • Samler inn penger til statue av Freya

  «Statue til minne om hvalrossen Freya» heter Spleisen som ble opprettet kort tid etter at hvalrossen ble avlivet søndag morgen.

  – Alle pengene som samles inn går til produksjonen av en statue av hvalrossen, står det i innsamlingen.

  I skrivende stund er det samlet inn i underkant av 10.000 kroner.

  Om prosjektet ikke skulle bli noe av, går pengene til WWF Norge.

  Hvalrossen Freya på brygge
  Foto: NRK
 • VG: TV 2 og Altibox i nye forhandlinger

  Det opplyser kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisa mandag.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier Veggeland videre.

  Helt siden 1. april har 530.000 Altibox-kunder og godt over en million TV-seere vært uten TV 2.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • Venteliste på «Sataniske vers»

  Interessen for boken «Sataniske vers» på bibliotekene i Oslo har blusset opp.

  Fredag ble forfatteren Salman Rushdie angrepet på en scene i New York.

  Før dette var det null venteliste på boken. Mandag formiddag hadde 145 personer stilt seg i kø for å lese «Sataniske vers».

  Ventelista gjelder for alle utgaver på alle språk. På flere språk er det fortsatt ledige eksemplarer enkelte steder.

  Biblioteket sier at de nå vurderer å kjøpe inn flere eksemplarer på grunn av etterspørselen.