Hopp til innhold

Instagram

 • Meta saksøker Datatilsynet for andre gang

  I sommer kom Datatilsynet med et midlertidig forbud om bruk av persondata til markedsføring mot Meta. Nå melder tilsynet på sine nettsider at Meta for andre gang har saksøkt dem for å stoppe vedtaket.

  – Siden Meta ikke har fulgt Datatilsynets vedtak, ila vi tvangsmulkt på 1 million kroner daglig fra og med 14. august. Meta mener at også tvangsmulkten må oppheves, skriver tilsynet.

  Rettssaken vil trolig finne sted en gang i 2024, ifølge tilsynet.

  Datatilsynets vedtak kan potensielt få store konsekvenser for Meta. Deres vedtak er midlertidig og kun for Norge, men det behandles nå av Personvernrådet i EU. Dersom tilsynet vinner frem med sitt syn kan forbudet utvides til flere land i Europa.

  Meta eier Instagram og Facebook.

 • Meta ber tingretten om å stanse Datatilsynet

  Meta har bedt Oslo tingrett om en midlertidig forføyning, etter at Datatilsynet truet med én millioner kroner i daglige bøter.

  Datatilsynet har tidligere beordret Meta, selskapet som eier Facebook og Instagram, å stanse innsamlingen av nordmenns persondata til overvåkningsbasert reklame.

  Teknologiselskapet risikerer én million kroner i dagbøter som løper fra i dag.

  I dag ba Meta Oslo tingrett om å stanse Datatilsynets vedtak. Det får NRK opplyst av Datatilsynet.

  Det irske datatilsynet (DPC) har siden 2018 behandlet klager om Meta sine produkter. I desember i fjor konkluderte tilsynet med at Meta ikke hadde et lovlig grunnlag for å bruke personopplysninger til såkalt «adferdsbasert markedsføring», altså reklame basert på overvåkning.

  Meta har tidligere svart Datatilsynet at de skal følge GDPR (de europeiske personvernlovene) fremover, men ikke på grunn av Datatilsynets vedtak.

 • Meta vil følgje personvernlova

  Meta, selskapet som eig blant anna Facebook og Instagram, har snudd i bruk av persondata. Selskapet samlar inn data om brukararane for å kunne gi personretta marknadsføring. Datatilsynet har tidligare trua med millionbøter. Nå endrar Meta praksis for å følgje personvernlova.

 • Instagram hadde tekniske problemer

  Bildedelingsappen Instagram hadde natt til mandag trøbbel, ifølge Downdetector. Over 180.000 brukere skal ha meldt fra om problemer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

 • Ble brukt i pornosvindel på falsk Instagram-profil

  Antallet rapporterte tilfeller av misbrukte bilder på Instagram har økt markant de siste ukene. – Det eneste som hjelper er å gjøre kontoen din privat, sier Simen Ramberg som jobber i Norsk senter for informasjonssikring som driver tjenesten Slettmeg.no.

  Bare i forrige uke mottok de 20 henvendelser fra folk som trenger hjelp med å få fjernet en falsk profil. Samtlige henvendelser har kommet fra unge kvinner.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no