Hopp til innhold
Flom i Sarpsborg
Foto: Nyhetstips.no

Klima og miljø

Oppsummert

11.000 forskere fra 153 land slår fast at verden er på vei inn i en klimakrise som kan føre til store lidelser, hvis ikke noe gjøres raskt. Norges mål er å kutte utslippene av klimagasser med minst 50 prosent innen 2030.

 • Utslippsfri kollektivtrafikk fra 2023

  Kollektivtrafikken i Oslo blir utslippsfri innen utgangen av 2023.

  Dette er fem år før det som tidligere har vært målet, skriver kollektivselskapet Ruter i en pressemelding.

  Bakgrunnen er at Ruter har inngått to nye kontrakter etter å ha gjennomført bussanbud i Oslo øst.

  Unibuss og Nobina er de nye operatørene og de 137 bussene vil være elektriske.

  Alle tidligere kontrakter som er inngått, omfatter bruk av elbusser.

  Også de reisende vil merke en forskjell, mener Ruter:

  – Luften blir renere, man får mindre støy, og det blir bedre komfort på grunn av at de nye bussene er bedre enn de som var før, sier Knut Martin Løken, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

  elbuss i oslo
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Mange klimaskeptikere i Norge

  Mens åtte av ti italienere mener at klimaendringene er menneskeskapt, er det bare seks av ti nordmenn som mener det samme, viser en EU-studie.

  Studien har tatt for seg innbyggernes holdninger til klimaforskning og klimaendringer i seks europeiske land. Nordmenn skiller seg ut som de mest klimaskeptiske.

  Hele 24 prosent av nordmennene som er spurt, sier at de ikke tror klimaendringene er menneskeskapt. Kun ti prosent av italienerne sier det samme.

  EU-studien er del av EU-programmet Horisont 2020. I tillegg til Norge og Italia, er Irland, Polen, Tyskland og Storbritannia med i studien.

  Kun 49 prosent av nordmennene mener at temperaturstigningen det siste århundret er større enn på 1.000 år. For de andre landene ligger samme tall mellom 62 og 74 prosent. (NTB)

 • EU-enighet om klimanøytrale biler fra 2035

  Nye biler som selges i EU, må være klimanøytrale fra 2035. Det er unionens klimaministre enige om.

  Klimaministrene ble på et møte i Luxembourg natt til onsdag enige om å stanse salg av nye biler med forbrenningsmotor i 2035 og om å styrke det eksisterende kvotehandelssystemet som gjelder for industri og energi. Enigheten omfatter også høyere klimamål for alle medlemslandene i sektorer som landbruk, transport og byggebransjen. (NTB)

 • John Kerry: Energikrise ikke en unnskyldning

  USAs klimautsending John Kerry sier den pågående energikrisen ikke er en unnskyldning for å utsette kampen for å takle klimaendringer.

  Kerry sier også at Russland invasjon av Ukraina er en advarsel til land som er avhengig av diktatorer i oljestater, melder Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no