NRK Meny
Normal

– En tredel er forsvunnet

Tall fra de store plateselskapene anslår at minst en tredel av platebutikkene i Norge er blitt lagt ned de siste årene.

Platebutikk, illustrasjonsbilde

Vi får stadig færre platebutikker i Norge.

Foto: Colourbox.com

Warner Music anslår at rundt 110 platebutikker har forsvunnet siden 2003.Ifølge Sony BMG har antall platebutikker gått ned fra 220 til 150 på landsbasis i perioden 2006 til 2008.

Universal Music anslår at det finnes 130 platebutikker i Norge i dag.

- 50 butikker i ett jafs

– Da Free Record Shop ble kjøpt opp av GameStop, forsvant det 50 platebutikker i ett jafs, og det er en klar nedgang av mindre butikker på små steder, sier salgsdirektør Harald Tømte i Universal Music til Bergens Tidende.

Fra 2002 til 2007 falt CD-salget i Norge med rundt 30 prosent, fra 13,7 millioner til 9,7 millioner plater. Nedlasting og netthandel er hovedårsakene til svikten i salget.

Trofast kundemasse

Nisjebutikkene har vist seg å være mindre utsatt. De har ofte en trofast kundemasse som blant annet etterspør sjeldne vinylalbum.

Les også: Økt omsetning på ti prosent

– Vi greier oss fint, siden vi tilhører en del av platemarkedet som ikke er så rammet av nedlasting. Dessuten har vi en fagkunnskap og et nettverk mange butikker mangler, sier Tor Tessem ved platebutikken Apollon i Bergen.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.