Hopp til innhold

Absolute nedtur

På det glade nittitallet kunne Absolute Music selg over 200.000 eksemplarer. I dag selger de 35.000, hvis de er heldige. Like greit mener Håkon Moslet.

Absolute Music, hitsamlinger, cd-plater, cover, musikk
Foto: Platecover

Håkon Moslet, Musikksjef P3
Foto: NRK

- Det var reine svartedauden for musikk-Norge på 90-tallet. Det rei landet som en mare.

Året er 1993. Hitsamlinger som Absolute Music og More Music dominerer platesalget fullstendig. Hver gang det kommer en ny utgivelse raser den til toppen av salgslistene. Absolute Music 9 har hittil solgt over 240.000 eksemplarer.

Stimulerte ikke andre heller

- Det var noe av det som gjorde at det var dårlige kår for ny norsk musikk, mener Håkon Moslet, Musikksjef i NRK P3. Han er en av de som ikke var spesielt glad i samleplater. Ikke var de noe bra i seg selv, og like ille; de stimulerte ikke andre heller.

- Konseptet Absolute Music ville jeg gitt terningkast én, for det forbinder jeg med noe av det kjipeste fra 90-tallet, sier han.

Men, mens Moslet puster lettet ut over at 90-tallet er over, er noen nødt til å drive butikken videre. Mats Nilsson i Eva Records skal styre flåten også etter at flaggskipet Absolute Music er i ferd med å kantre. For hva skjer i nedlastingens tidsalder? Siste nummer i rekka av utgivelser – Absolute Music 55 – har kun solgt 35.000 eksemplarer.

Spesielt populært til jul

- Vi må nesten ti år tilbake for å finne de veldig gode årene, til ’96 og ’97. Da hadde vi store salgstall på disse samlingene. Og spesielt de som kom til jul. Og den gangen hadde vi også den kombinasjonen med at vi også solgte kassetter, som hadde en stor andel av salget, forteller Nilsson til Musikknytt i NRK P1.

Men denne tiden er ubønnhørlig forbi, noe som skyldes at folk har tatt styringa sjøl.

- Nei, det er nok en slags metning. Det er en grense for hvor mange samleplater du kan gi ut, og selvsagt er det mange som lager sine egne samleplater, mener Nilsson.

- Hvor langt tror du dere kommer i Absolute Music-rekka?

- Det tør jeg ikke spå om. Vi får bare fortsette, men det blir ikke like mange hvert år som det var tidligere, men vi skal klare å gi ut en 3-4 plater pr. år.

Kulturstrøm

  • The Gathering tilbake igjen

    Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

    The Gathering
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

    Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

    – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

    To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

    Nasjonalmuseet
    Foto: Annika Byrde / NTB