Absolute nedtur

På det glade nittitallet kunne Absolute Music selg over 200.000 eksemplarer. I dag selger de 35.000, hvis de er heldige. Like greit mener Håkon Moslet.

Absolute Music, hitsamlinger, cd-plater, cover, musikk
Foto: Platecover

Håkon Moslet, Musikksjef P3
Foto: NRK

- Det var reine svartedauden for musikk-Norge på 90-tallet. Det rei landet som en mare.

Året er 1993. Hitsamlinger som Absolute Music og More Music dominerer platesalget fullstendig. Hver gang det kommer en ny utgivelse raser den til toppen av salgslistene. Absolute Music 9 har hittil solgt over 240.000 eksemplarer.

Stimulerte ikke andre heller

- Det var noe av det som gjorde at det var dårlige kår for ny norsk musikk, mener Håkon Moslet, Musikksjef i NRK P3. Han er en av de som ikke var spesielt glad i samleplater. Ikke var de noe bra i seg selv, og like ille; de stimulerte ikke andre heller.

- Konseptet Absolute Music ville jeg gitt terningkast én, for det forbinder jeg med noe av det kjipeste fra 90-tallet, sier han.

Men, mens Moslet puster lettet ut over at 90-tallet er over, er noen nødt til å drive butikken videre. Mats Nilsson i Eva Records skal styre flåten også etter at flaggskipet Absolute Music er i ferd med å kantre. For hva skjer i nedlastingens tidsalder? Siste nummer i rekka av utgivelser – Absolute Music 55 – har kun solgt 35.000 eksemplarer.

Spesielt populært til jul

- Vi må nesten ti år tilbake for å finne de veldig gode årene, til ’96 og ’97. Da hadde vi store salgstall på disse samlingene. Og spesielt de som kom til jul. Og den gangen hadde vi også den kombinasjonen med at vi også solgte kassetter, som hadde en stor andel av salget, forteller Nilsson til Musikknytt i NRK P1.

Men denne tiden er ubønnhørlig forbi, noe som skyldes at folk har tatt styringa sjøl.

- Nei, det er nok en slags metning. Det er en grense for hvor mange samleplater du kan gi ut, og selvsagt er det mange som lager sine egne samleplater, mener Nilsson.

- Hvor langt tror du dere kommer i Absolute Music-rekka?

- Det tør jeg ikke spå om. Vi får bare fortsette, men det blir ikke like mange hvert år som det var tidligere, men vi skal klare å gi ut en 3-4 plater pr. år.

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur