Absolute nedtur

På det glade nittitallet kunne Absolute Music selg over 200.000 eksemplarer. I dag selger de 35.000, hvis de er heldige. Like greit mener Håkon Moslet.

Absolute Music, hitsamlinger, cd-plater, cover, musikk
Foto: Platecover

Håkon Moslet, Musikksjef P3
Foto: NRK

- Det var reine svartedauden for musikk-Norge på 90-tallet. Det rei landet som en mare.

Året er 1993. Hitsamlinger som Absolute Music og More Music dominerer platesalget fullstendig. Hver gang det kommer en ny utgivelse raser den til toppen av salgslistene. Absolute Music 9 har hittil solgt over 240.000 eksemplarer.

Stimulerte ikke andre heller

- Det var noe av det som gjorde at det var dårlige kår for ny norsk musikk, mener Håkon Moslet, Musikksjef i NRK P3. Han er en av de som ikke var spesielt glad i samleplater. Ikke var de noe bra i seg selv, og like ille; de stimulerte ikke andre heller.

- Konseptet Absolute Music ville jeg gitt terningkast én, for det forbinder jeg med noe av det kjipeste fra 90-tallet, sier han.

Men, mens Moslet puster lettet ut over at 90-tallet er over, er noen nødt til å drive butikken videre. Mats Nilsson i Eva Records skal styre flåten også etter at flaggskipet Absolute Music er i ferd med å kantre. For hva skjer i nedlastingens tidsalder? Siste nummer i rekka av utgivelser – Absolute Music 55 – har kun solgt 35.000 eksemplarer.

Spesielt populært til jul

- Vi må nesten ti år tilbake for å finne de veldig gode årene, til ’96 og ’97. Da hadde vi store salgstall på disse samlingene. Og spesielt de som kom til jul. Og den gangen hadde vi også den kombinasjonen med at vi også solgte kassetter, som hadde en stor andel av salget, forteller Nilsson til Musikknytt i NRK P1.

Men denne tiden er ubønnhørlig forbi, noe som skyldes at folk har tatt styringa sjøl.

- Nei, det er nok en slags metning. Det er en grense for hvor mange samleplater du kan gi ut, og selvsagt er det mange som lager sine egne samleplater, mener Nilsson.

- Hvor langt tror du dere kommer i Absolute Music-rekka?

- Det tør jeg ikke spå om. Vi får bare fortsette, men det blir ikke like mange hvert år som det var tidligere, men vi skal klare å gi ut en 3-4 plater pr. år.

Kulturstrøm

 • NRK ut på turné i Bokekspedisjonen

  15. august er det premiere for NRKs bokekspedisjon: «Ord vi deler». Ekspedisjonen tar seere med på reise gjennom 12 steder som er representert i det litterære Norge. Programleder blir Pia Rivelsrud. – Jeg gleder meg til å reise rundt i Norge for å bli kjent med små og store steder. Dette blir en annen type «guidet tur», sier Rivelsrud. Sendingene starter torsdag 15. august kl. 1945 og sendes i tolv uker på NRK2 og på NRKTV.

  Pia Rivelsrud
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK
 • Brasil forbyr homofobi

  Brasils høyesterett slår fast at homofobi og diskriminering av medlemmer av LGBT-miljøet er sidestilt med rasisme og forbudt ved lov. Rasisme har vært forbudt i Brasil siden 1989 og kan gi opptil fem års fengsel.

 • Rush vant rekordsøksmål

  Skuespilleren Geoffrey Rush er tilkjent den største summen noen gang utbetalt til en enkeltperson i et injuriesøksmål i Australia – 17,5 millioner kroner. Oscar-vinneren saksøkte Daily Telegraph som trykket anklager om at han oppførte seg upassende.

  Geoffrey Rush på filmfestivalen i Berlin
  Foto: Michael Sohn / AP