Hopp til innhold

Økt omsetning på ti prosent

Salget i landets nisjebutikker for musikk går som aldri før. Butikkeiere avviser dommedagsprofetiene over platebutikkenes død.

Platebutikk, illustrasjonsbilde
Foto: Colourbox.com

– Omsetningen er stabil fra år til år, med en liten økning hele tiden. Så langt i år er jeg veldig fornøyd. Juli er en dårlig måned, men året under ett blir stadig bedre og bedre, sier Jan Bøyum i forretningen Aktiv Klassisk i Oslo sentrum som spesialiserer seg på klassisk musikk.

Nisjebutikker gjør det bra

CD-salget i butikk har gått ned de siste tre årene, og salget av nedlastet musikk fra nettet har økt med 38 prosent på ett år. Men det er særlig mainstream-butikkene innen pop og rock som blir presset ut av markedet av lavpriskjeder som Platekomaniet. Nisjebutikkene har gode tider. Også Apollon i Bergen går bra sier daglig leder Tor Tessem.

Les: Gir opp salget av popmusikk

– I fjor hadde vi en ti prosents økning, og så langt i år, blir vel veksten den samme. Vi har spesialisert musikkutvalget vårt, og aldri vært en A4 butikk som har solgt top 40-lister. Du finner aldri Celine Dion plater i butikken vår, sier Tessem.

For et års tid siden åpnet Apollon en ekstra butikk med en klassisk avdeling. Tessem opplyser at det går bra med salget av klassisk musikk.

– Service og fagkunnskap er viktig

Det oppadgående markedet for vinylplater har begynt å veie opp for manglende CD salg. Det merkes også i Trondheim der butikken Aftermath som spesialiser seg på metall og vinyl går bra.

Spesialbutikken Bare Jazz i Oslo har i likhet med Apollon i Bergen økt sin omsetning med rundt ti prosent hvert år. De mener kunnskap og god service har stor betydning.

– Det er viktig at vi bak disken har fagkunnskap og kan yte service, sier David Colden som er selger på Bare Jazz.

– Butikkene blir bedre

Gode tider for nisjebutikkene har også gitt bedre tilbud til kundene. For kunnskap og service er igjen blitt være eller ikke være for butikkene.

– Jeg tror service er veldig viktig. Jeg har en enkel nettside, men der er det ikke mulig å kjøpe musikk. Jeg vil at folk skal ta kontakt på telefon eller på e-post. Når folk ønsker en plate, undersøker jeg om det er den de virkelig vil ha og om den passer for dem, sier Bøyum i Aktiv Klassisk.

Tessem hos Apollo i Bergen tror det er en positiv side ved de harde tidene i platebransjen.

– Man må i større grad yte service for å overleve i dag. De harde tidene i platebransjen bringer på en måte med seg noe godt. Jeg tror de butikkene som blir igjen blir mye bedre, sier Tessem.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.