Hopp til innhold

Flere betaler for musikk

Allerede i oktober hadde vi lastet ned mer musikk lovlig enn vi gjorde i hele fjor.

The Blacksheeps

The Blacksheeps' 'Oro Jaska, Beana' er nå den mest kjøpte singelen på norske iTunes.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Denmark

Stadig flere taster inn kredittkortnummeret sitt når de skal laste ned musikk. Tallene fra plateselskapsorganisasjonen IFPI for årets ti første måneder viser at salget av nedlastet musikk i år har økt med 11 millioner kroner sammenlignet med samme periode i for.

- Bedre butikker og bedre utvalg

Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Og vi har allerede lastet ned mer musikk på lovlig vis enn vi gjorde i hele fjor, da vi lastet vi ned musikk for over 40 millioner kroner. Redaktør i Faro Journalen Asbjørn Slettemark tror dette skyldes at butikkene og utvalget har blitt mye bedre.

- Aktører som Telenor har vært veldig på hugget og har kjørt kampanjer som setter fokus på lovlig nedlastning av musikk. Publikum er også i ferd med å bli oppmerksom på at det er veldig enkelt og mer praktisk å kjøpe enn å laste ned ulovlig, sier Slettemark.

Ungdom betaler

Larry Bringsjord

Foto: Eva Aalberg Undheim / NRK

Hip-hop gruppa Erik og Kriss sin nye singel er den siste plateselskapet MTG gir ut på CD. Dette er en bevisst strategi, for mens salgstallene for nedlastning øker, stuper det fysiske salget av musikk.

- Vi er glad for å ha solgt til tre gullplater og to platina, nesten utelukkende på nettsalg. Erik og Kriss har bevist at ungdom er villig til å kjøpe låter, sier daglig leder i plateselskapet MTG Larry Bringsjord.

- Ikke slutt på ulovlig nedlastning

IFPI-sjef Marte Thorsby.

IFPI-sjef Marte Thorsby

Foto: Advokatfirmaet Grette

IFPI-tallene per oktober i år viser at det fysiske salget, altså både salg av musikk over disk og CD-plater på nett har gått ned cirka 65 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Ulovlig nedlastning har fått mye av skylden for det dårlige platesalget.

Men selv om folk i større grad enn før er villige til å betale for digital musikk, vil det ikke konkurrere ut den ulovlige nedlastningen, sier Marthe Thorsby, direktør i IFPI.

- Vi tror ikke vi får stoppet den ulovlige nedlastingen, for det problemet er enormt. Men vi håper absolutt at det lovlige salget vil fortsette å øke i forhold til den ulovlige nedlastningen, sier Thorsby.

- Venter på salgseksplosjon

Platebransjen har blitt beskyldt for å henge etter utviklingen, men det er det slutt på mener Slettemark. For eksempel har to store leverandører av musikk i Norge, Platekompaniet og Telenor-selskapet djuice slått seg sammen for å etablere en felles digital musikkbutikk.

- Nå venter platebransjen på en eksplosjonsartet utvikling i salget av digital musikk i 2009 og 2010. Dette vil føre til en økning i inntektene både for bransjen og artistene, sier Slettemark.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.