Nedlastingssalget doblet

Vi kjøpte 9 prosent mindre musikk i mai i år. Men salget av nedlastet musikk doblet seg.

Platekompaniet, platebutikk, før jul i 2005

Vi går stadig sjeldnere i platebutikken for å kjøpe musikk.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Nedlasting fra belgiske iTunes

Stadig mer av musikken vi kjøper havner på mp3-spillere.

Foto: VIRGINIA MAYO / AP

Les også: Musikknedlastning skader ikke

Les også: Tror platebransjen blir borte

Les også: Vet ikke at det er ulovlig

Mer om musikkbransjen!

Alt om Les mer om nedlasting og fildeling!

Verdien på salg av musikk i Norge sank med 9 prosent i mai sammenlignet med samme måned i fjor.

Dobling av nedlastingen

Dette inkluderer både fysiske og nedlastede produkter. Salg av fysiske produkter hadde en nedgang på 14 prosent sammenlignet med mai 2006, mens salget av nedlastede produkter hadde en økning på 100 prosent.

Singelsalget viser en nedgang på 81 prosent i verdi, og musikk-DVD-er en nedgang på 43 prosent i verdi for mai 2007 sammenlignet med samme periode i fjor.

3 millioner album

Hittil i år er det solgt 3 millioner album, 127.000 singler og 89.000 musikk-DVD-er til en samlet verdi av 189 millioner kroner.

Det er solgt nedlastede produkter for 16 millioner kroner. Samlet for fysiske og nedlastede produkter viser bransjetallene en nedgang i salget av musikk i Norge på 6 prosent hittil i år.

Talene er hentet fra bransjestatistikken til IFPI (International Federation of Phonogram and Videogram Producers), platebransjens globale organisasjon.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP