Nedlasting holder bransjen oppe

Selv om det fysiske platesalget fortsatte sin nedgang de første ni månedene av 2006, har den amerikanske bransjen nesten solgt like mye musikk som i fjor.

platebutikk, cd-plater
Foto: TEH ENG KOON / AFP

MP3-spiller
Foto: AP Photo/SanDisk Corp.) / AP

I følge en rapport fra det amerikanske analysebyrået

Nielsen Soundscan

gikk det fysiske platesalget i USA de ni første månedene av året ned med 8,3 prosent, melder

Reuters

.

Økt digitalt salg

Det digitale albumsalget over nettet økte imidlertid med hele 115 prosent, og salget av enkeltlåter gikk opp med 72 prosent.

Med andre ord gjør det digitale salget av musikk at den amerikanske platebransjen holder seg flytende og kommer, så langt i år, ut nesten like godt som i fjor.

Når man slår sammen album og enkeltlåter på nettet med det fysiske platesalget har man totalt solgt nesten 435 millioner album de ni første månedene, mot drøyt 439 millioner på samme tid i fjor.

Forventet nedgang

Salget av fysiske plater har rast de siste årene, så det siste årets nedgang var forventet. Fokuset er dermed blitt rettet mot det digitale salget, som har økt litt mindre det siste året enn årene før, i følge Digital Music News .

- Veksten har avtatt noe. Det fysiske salget faller raskere enn det digitale salget øker, sier Yahoos musikksjef David Goldberg.

Kulturstrøm

 • Protestsanger fra David Byrne

  Frontfigur i bandet Talking Heads David Byrne har satt sammen ei spilleliste med protestsanger fra 60-tallet til i dag, skriver nettmagasinet Open Culture. Byrne mener at protestsangen ikke hører fortida til. Han skriver på sin hjemmeside at protestsangen lever fortsatt, bare i nye former. Med denne spillelista vil han vise at det finnes protestsanger i alle musikksjangre. Hør spillelista her.

  David Byrne på Austin City Limits 2008
  Foto: Ron Baker
 • Mer film til folket

  46 nye norske filmer blir tilgjengelige i Filmbib, Norsk filminstitutts digitale filmbibliotek, melder NTB. I alt 400 kort- og dokumentarfilmer finnes nå gratis tilgjengelig i strømmetjenesten for alle med nasjonalt lånekort på biblioteket.

  Filmbib
  Foto: Karen Brodshaug Sveen
 • Ekspert: –Donald-blad vil forsvinne

  Donald Duck & Co. er framleis størst av teikneserieblada til Egmont, men lesarane blir stadig færre – og eldre. Grunnleggar av tegneseriefestivalen Raptus i Bergen, Arild Wærness, ser mørkt på Donald-bladets framtid i Noreg, skriv Dagens Næringsliv.