Hopp til innhold

Nedlasting holder bransjen oppe

Selv om det fysiske platesalget fortsatte sin nedgang de første ni månedene av 2006, har den amerikanske bransjen nesten solgt like mye musikk som i fjor.

platebutikk, cd-plater
Foto: TEH ENG KOON / AFP

MP3-spiller
Foto: AP Photo/SanDisk Corp.) / AP

I følge en rapport fra det amerikanske analysebyrået

Nielsen Soundscan

gikk det fysiske platesalget i USA de ni første månedene av året ned med 8,3 prosent, melder

Reuters

.

Økt digitalt salg

Det digitale albumsalget over nettet økte imidlertid med hele 115 prosent, og salget av enkeltlåter gikk opp med 72 prosent.

Med andre ord gjør det digitale salget av musikk at den amerikanske platebransjen holder seg flytende og kommer, så langt i år, ut nesten like godt som i fjor.

Når man slår sammen album og enkeltlåter på nettet med det fysiske platesalget har man totalt solgt nesten 435 millioner album de ni første månedene, mot drøyt 439 millioner på samme tid i fjor.

Forventet nedgang

Salget av fysiske plater har rast de siste årene, så det siste årets nedgang var forventet. Fokuset er dermed blitt rettet mot det digitale salget, som har økt litt mindre det siste året enn årene før, i følge Digital Music News .

- Veksten har avtatt noe. Det fysiske salget faller raskere enn det digitale salget øker, sier Yahoos musikksjef David Goldberg.

Kulturstrøm

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

  – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

  To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Annika Byrde / NTB