Hopp til innhold

Dårligste sommer på ti år

Det kan gå mot den dårligste sommeren for platesalg på over ti år. Men noen klarer seg bedre enn andre.

Vi går stadig sjeldnere i platebutikken for å kjøpe musikk.

Plateselskapene opplever sviktende inntekter.

Foto: Jarl Fr. Erichsen /Scanpix

free record shop platebutikk

Free Record Shop hevder de har hatt en god sommer til tross for den totale nedgangen i platemarkedet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Les også: Musikksalget fortsetter å synke

Les også: Platebransjen har aldri hatt det bedre

Les også: Absolute nedtur

Les også: Nedlasting holder bransjen oppe

Mer om musikkbransjen!

Blant de tre største plateselskapene i Norge er det kun Sony BMG som øker inntjeningen.

Postgirobygget, 2003

Postgirobygget er et av banda som har bidratt til å fylle hullet etter 'Hallelujah live' i sommer.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Årsregnskapene viser at driftsinntektene i Universal Music i fjor ble redusert med 19 millioner kroner til 214 millioner kroner. Kostnadene ble samtidig redusert, og resultatet før skatt endte på 21 millioner kroner, en nedgang på 19 prosent i forhold til 2005, skriver Aftenposten.

Sviktende salg i juni

Ifølge organisasjonen for de største internasjonale plateselskapene i Norge, IFPI – ligger det an til å bli den svakeste platesommeren på over ti år.

Det var det svært sviktende salget i juni som gjør at totaltallene for årets sommersalg ser ut til å bli så dårlige. For årets juli-tall viser seg å være de beste på tre år, i følge FaroJournalen.

Salgsdirektør Harald Tømte i Universal Music mener nedgangen skyldes at folk laster ned musikk på ulovlig vis fra internett.

Svikt i salgsinntektene

Konkurrenten EMI Music fikk et underskudd på 11 millioner kroner i fjor. I hovedsak skyldes det dårlige resultatet svikt i salgsinntektene, som ble redusert fra 164 millioner til 152 millioner kroner. EMI Music skriver i sin årsberetning at selskapet håper nedgangen er av forbigående karakter, og setter sin lit til at omsetningen av legale digitale produkter vil øke.

Sony BMG er det eneste av de tre store selskapene som økte sitt resultat i fjor, fra et underskudd før skatt på 12 millioner kroner i 2005, til et overskudd på 5 millioner kroner i fjor.

Plateselskapkjeden Free Record Shop er likevel godt fornøyd med sommeren sett under ett. De har hatt et stabilt salg tross nedgangen i markedet.

- Gode måneder for oss

- Både juni og juli var gode måneder for oss, forteller innkjøpskoordinator Kjartan Slette til Farojournalen som er fornøyd til tross for at man ikke har hatt noen ”Hallelujah live” denne sommeren.

- Det har vært en grei strøm av utgivelser i sommer, og flere har fungert godt. The Traveling Wilburys, Postgirobygget, MGP Jr. og Johnny Logan har bidratt til å trekke folk til butikkene og har allerede solgt godt over 10.000 hver bare hos oss, sier Slette.

Kulturstrøm

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

  – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

  To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Annika Byrde / NTB