Dårligste sommer på ti år

Det kan gå mot den dårligste sommeren for platesalg på over ti år. Men noen klarer seg bedre enn andre.

Vi går stadig sjeldnere i platebutikken for å kjøpe musikk.

Plateselskapene opplever sviktende inntekter.

Foto: Jarl Fr. Erichsen /Scanpix

free record shop platebutikk

Free Record Shop hevder de har hatt en god sommer til tross for den totale nedgangen i platemarkedet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Les også: Musikksalget fortsetter å synke

Les også: Platebransjen har aldri hatt det bedre

Les også: Absolute nedtur

Les også: Nedlasting holder bransjen oppe

Mer om musikkbransjen!

Blant de tre største plateselskapene i Norge er det kun Sony BMG som øker inntjeningen.

Postgirobygget, 2003

Postgirobygget er et av banda som har bidratt til å fylle hullet etter 'Hallelujah live' i sommer.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Årsregnskapene viser at driftsinntektene i Universal Music i fjor ble redusert med 19 millioner kroner til 214 millioner kroner. Kostnadene ble samtidig redusert, og resultatet før skatt endte på 21 millioner kroner, en nedgang på 19 prosent i forhold til 2005, skriver Aftenposten.

Sviktende salg i juni

Ifølge organisasjonen for de største internasjonale plateselskapene i Norge, IFPI – ligger det an til å bli den svakeste platesommeren på over ti år.

Det var det svært sviktende salget i juni som gjør at totaltallene for årets sommersalg ser ut til å bli så dårlige. For årets juli-tall viser seg å være de beste på tre år, i følge FaroJournalen.

Salgsdirektør Harald Tømte i Universal Music mener nedgangen skyldes at folk laster ned musikk på ulovlig vis fra internett.

Svikt i salgsinntektene

Konkurrenten EMI Music fikk et underskudd på 11 millioner kroner i fjor. I hovedsak skyldes det dårlige resultatet svikt i salgsinntektene, som ble redusert fra 164 millioner til 152 millioner kroner. EMI Music skriver i sin årsberetning at selskapet håper nedgangen er av forbigående karakter, og setter sin lit til at omsetningen av legale digitale produkter vil øke.

Sony BMG er det eneste av de tre store selskapene som økte sitt resultat i fjor, fra et underskudd før skatt på 12 millioner kroner i 2005, til et overskudd på 5 millioner kroner i fjor.

Plateselskapkjeden Free Record Shop er likevel godt fornøyd med sommeren sett under ett. De har hatt et stabilt salg tross nedgangen i markedet.

- Gode måneder for oss

- Både juni og juli var gode måneder for oss, forteller innkjøpskoordinator Kjartan Slette til Farojournalen som er fornøyd til tross for at man ikke har hatt noen ”Hallelujah live” denne sommeren.

- Det har vært en grei strøm av utgivelser i sommer, og flere har fungert godt. The Traveling Wilburys, Postgirobygget, MGP Jr. og Johnny Logan har bidratt til å trekke folk til butikkene og har allerede solgt godt over 10.000 hver bare hos oss, sier Slette.

Kulturstrøm

 • Fløgstad ut av forfatterforeningen

  Kjartan Fløgstad melder seg ut av forfatterforeningen i protest mot hvordan styret har håndtert saken rundt «æresretten», en komité opprettet som del av oppgjøret etter andre verdenskrig. Det meldte han fra talerstolen under årsmøtet i Den norske Forfatterforening (DnF), skriver Morgenbladet. Foreningen valgte i forbindelse med 125-årsjubileummet i 2018 å komme med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i æresretten.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Hilde Bruvik / NRK
 • Attenborough med klimadokumentar

  92 år gamle Sir David Attenborough har laget en dokumentar om klimakrisen, melder BBC. Programskaperen er kjent for sine mange naturprogrammer, men sier at denne timelange dokumentaren føles presserende, og tar opp truslene mot kloden samt potensielle løsninger for menneskeheten. «Climate Change - The Facts» vises i løpet av våren.

   David Attenborough
  Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix
 • Clueless 24 år etter

  Skuespillerne fra 90-talls klassikeren «Clueless» var samlet igjen denne helgen i et panel under en konferanse i Chicago, skriver NME. Det har lenge vært snakk om en oppfølger til filmen, og skuespillerne benyttet anledningen til å diskutere hvordan det hadde stått til med rollefigurene i en eventuell ny film.

  Laster Twitter-innhold