NRK Meny
Normal

Gir opp salget av popmusikk

En av Norges største musikkforhandlere gir opp salget av populærmusikk.

Platebutikk. Illustrasjonsbilde
Foto: Colourbox.com

I konkurranse med nedlasting på internett, og ikke minst storkjeden Platekompaniet, er Musikkforlag-direktør Leif Dramstad nå allerede i gang med opphørssalg.

Nedgang i salg

Inntil nå har Norsk Musikkforlag i Oslo hatt en av de mest velutstyrte plateavdelingene for underholdningsmusikk i Norge, men i det siste har musikkjøperne har uteblitt.

– I de siste to årene har salget gått ned med over 30 prosent i denne avdelingen, sier Dramstad til NRK Kulturnytt.

Utsalgssteder forsvinner

Det har gått nedover for flere enn Norsk Musikkforlag de siste årene. Konsekvensen er at stadig flere utsalgssteder for musikk forsvinner. Tidligere i år forsvant 50 platebutikker rundt omkring i Norge da kjeden Free Record Shop ble solgt. Og når Norsk Musikkforlag nå må gi opp populærmusikk, tror direktør Dramstad at fagbutikkene er iferd med å bli utkonkurrert.

– Jeg tror det er en del av en trend vi har sett ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Fagbutikker kan ikke lenger konkurrere med kjeder. Vi har heller ikke muligheten til å tilby brukere musikk over mobiltelefon eller datamaskin. Vi er fysiske produkter, og man behøver ikke lenger å gå inn i en butikk for å skaffe det man vil ha, sier Dramstad.

Per Ole Hagen

Musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1

Foto: Nadia Frantsen / NRK

– Dårlig utvikling

Stadig flere dropper også platebutikkbesøk til fordel for musikkhandel på nettet. Det tyder i alle fall musikksalgstallene hittil i år på. Mens salget av cd-er går markant ned, øker salget av nedlastede produkter med 38 prosent. Musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1 mener det er synd dersom utviklingen fører til at Platekompaniet blir stående igjen som det eneste alternativet til å handle musikk på nettet.

– Når det blir bare Platekompaniet igjen, så er det en dårlig utvikling. Det smale, det som ligger i utkanten blir gjemt bort, mener Hagen.

I tillegg til konkurransen fra nettet, tror Hagen spesialforretninger som Norsk Musikkforlag taper kampen om platekjøperne fordi de store platekjedene får store rabatter fra plateselskapene og kan selge billigere.

– Terskelen for å gå inn i spesialbutikkene er høy. Fordi de har dårligere avtaler, er alt gjennomgående dyrere, sier Hagen.

Kulturstrøm

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen
 • Ny plate med Esbjörn Svensson Trio

  Ti år etter at den svenske jazzpianisten Esbjörn Svensson omkom og hans internasjonalt anerkjente trio «EST» ble historie, kommer det ut et livealbum med opptak fra en konsert i Barbican Centre i London i 2005. Trioen turnerte på denne tida over hele verden og har fortsatt en helt spesiell posisjon blant jazzelskere. Mer på All About Jazz

  EST
 • Toppnavn til ny jazzfestival

  Floraen av norske jazzfestivaler får et nytt tilskudd. Ensemble Denada med Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll, Eivind Aarset, Ellen Andrea Wang og John Pål Inderberg står på programmet til den aller første Nesodden Jazzfestival, skriver Jazzinorge

  Ellen Andrea Wang
  Foto: Fred Olav Vatne / NRK