Hopp til innhold

Gir opp salget av popmusikk

En av Norges største musikkforhandlere gir opp salget av populærmusikk.

Platebutikk. Illustrasjonsbilde
Foto: Colourbox.com

I konkurranse med nedlasting på internett, og ikke minst storkjeden Platekompaniet, er Musikkforlag-direktør Leif Dramstad nå allerede i gang med opphørssalg.

Nedgang i salg

Inntil nå har Norsk Musikkforlag i Oslo hatt en av de mest velutstyrte plateavdelingene for underholdningsmusikk i Norge, men i det siste har musikkjøperne har uteblitt.

– I de siste to årene har salget gått ned med over 30 prosent i denne avdelingen, sier Dramstad til NRK Kulturnytt.

Utsalgssteder forsvinner

Det har gått nedover for flere enn Norsk Musikkforlag de siste årene. Konsekvensen er at stadig flere utsalgssteder for musikk forsvinner. Tidligere i år forsvant 50 platebutikker rundt omkring i Norge da kjeden Free Record Shop ble solgt. Og når Norsk Musikkforlag nå må gi opp populærmusikk, tror direktør Dramstad at fagbutikkene er iferd med å bli utkonkurrert.

– Jeg tror det er en del av en trend vi har sett ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Fagbutikker kan ikke lenger konkurrere med kjeder. Vi har heller ikke muligheten til å tilby brukere musikk over mobiltelefon eller datamaskin. Vi er fysiske produkter, og man behøver ikke lenger å gå inn i en butikk for å skaffe det man vil ha, sier Dramstad.

Per Ole Hagen

Musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1

Foto: Nadia Frantsen / NRK

– Dårlig utvikling

Stadig flere dropper også platebutikkbesøk til fordel for musikkhandel på nettet. Det tyder i alle fall musikksalgstallene hittil i år på. Mens salget av cd-er går markant ned, øker salget av nedlastede produkter med 38 prosent. Musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1 mener det er synd dersom utviklingen fører til at Platekompaniet blir stående igjen som det eneste alternativet til å handle musikk på nettet.

– Når det blir bare Platekompaniet igjen, så er det en dårlig utvikling. Det smale, det som ligger i utkanten blir gjemt bort, mener Hagen.

I tillegg til konkurransen fra nettet, tror Hagen spesialforretninger som Norsk Musikkforlag taper kampen om platekjøperne fordi de store platekjedene får store rabatter fra plateselskapene og kan selge billigere.

– Terskelen for å gå inn i spesialbutikkene er høy. Fordi de har dårligere avtaler, er alt gjennomgående dyrere, sier Hagen.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.