Hopp til innhold

Her er Norges største natur­inngrep

Over hele landet bygges naturen ned. For første gang kan du nå se hvor i ditt distrikt mest natur har gått tapt.

Collage med byggefelt

Dette er noen av de største inngrepene NRKs kartlegging har avdekket. Se før/etter-bilder og les om hvert enkelt inngrep lengre ned i saken.

Foto: Norge i bilder / Kartverket

I denne saken kan du se bilder av de største naturinngrepene i Oslo, Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Østfold, Akershus, Buskerud, Innlandet, Vestfold, Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag, Troms eller Finnmark. Du kan også søke opp ditt eget nabolag.

Ved hjelp av kunstig intelligens har NRK kartlagt alle inngrep i norsk natur mellom 2017 og 2022.

Og av alle de 44.000 inngrepene er det ett som skiller seg ut, som soleklart størst i hele landet i perioden: motorveien E39 mellom Kristiansand og Mandal.

E39 etter
E39 før

Den nye veien synes tydelig på satelittbildene som er analysert av kunstig intelligens.

FOTO: SENTINEL-2 SATELITTBILDER / NORGE I BILDER

Over 3 millioner kvadratmeter norsk natur har gått tapt i prosjektet, ifølge kartleggingen, inkludert gammel eikeskog og en svært viktig lindeskog.

Denne biten av nye E39 er likevel liten om man ser på hele E39, omtalt som «Norgeshistoriens dyreste veiprosjekt», veien som skal strekke seg helt fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord.

Utbygging av den nye motorveien E39 på Sørlandet.

Utbygging av den nye motorveien E39 på Sørlandet fortsetter, her bygges Kvelland bru i Lyngdal.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Huset til 79 år gamle Arvid Andersen, og hele dalen han vokste opp i, er noe av det som allerede har havnet under asfalten.

– Så mye er ødelagt for alltid. Hele dette eventyrlige naturområdet. Det er fryktelig smertefullt. At alt er forsvunnet, og det er ikke noe du kan reversere, sier han.

Portrett av Arvid Andersen

Arvid Andersen blir emosjonell når han snakker om hjemmet som måtte rives for å bygge den nye motorveien. – Det har rent noen bekker med vann nede på kinnet, sier han.

Arvid viser frem bilder av sitt gamle hjem

Andersen og kona bygget huset sammen og brukte mye tid og krefter på å bygge ut og pusse opp hjemmet. De hadde stor hage, dyr og natur. Nå ligger det begravet under asfalten. Han er også vokst opp i dalen, der han hadde ørretbekk og nærnatur.

Lohneli industriområde

Nå ligger dalen hans under her.

Foto: Tom-Richard Hnassen Olsen / NRK
Arvid Andersen sitter på sofaen og bilder av det gamle hjemmet ligger strødd utover bordet foran Arvid

Andersen er bekymret for fremtidige generasjoner. – Når vi vet hvor ille det står til med klodens helse og utrydningstruede arter, så synes jeg det er uforståelig at man velger å rasere så mye natur bare for å kunne kjøre litt fortere, sier han.

Nye Veier, som er ansvarlige for å bygge deler av den nye veien, sier de jobber hardt med å redusere påvirkningen på klima og miljø.

Målet med ny E39 på Sørlandet er å få en trafikksikker vei, færre ulykker og vesentlig kortere reisetid. Den nye veien vil knytte Agder og Rogaland tettere sammen som felles bo- og arbeidsmarked.

Byggeleder Håkon Hovemoen

– Jeg tenker at menneskeliv er verdt mer enn den naturen som må tas for å bygge ny trafikksikker vei, sier Håkon Hovemoen, som jobber for en underentreprenør med å bygge den nye motorveien.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
Kulvert på E39

Nye Veier, som er ansvarlige for å bygge veien, har blant annet bygget denne kulverten så fisken kan gyte som før. De har også laget viltpassasjer for elg og hjort, samt et svalehotell, for å nevne noe.

Nye E39 på Sørlandet

Utbyggingen av E39 fortsetter, det er bare deler som er bygget i løpet av de fem årene NRK har kartlagt.

Utbygging av E39

Da veien på Sørlandet ble vedtatt var firefelts motorvei med 110-sone standarden. Det krever store miljøinngrep å bygge så brede og rette veier, selv når man prøver å unngå verdifull natur.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Søk i ditt nabolag

Men E39 er langt ifra det eneste store inngrepet.

NRK har samarbeidet med en ledende ekspert på naturkartlegging, Zander Venter fra Norsk institutt for naturforskning (Nina), for å lage et kart over inngrepene.

Nina har nå gjort hele datasettet over nedbygging offentlig tilgjengelig i et klikkbart kart.

  • Her finner du kartet. Du kan også trykke her for å hoppe rett til E39. (Kartet fungerer best på datamaskin. Vær også klar over at den kunstige intelligensen bommer omtrent 18 prosent av gangene. Dette er tatt høyde for i all NRKs journalistikk.)

Venter håper å bruke satellittbasert kartlegging til å overvåke naturinngrep kontinuerlig i fremtiden.

Zander Venter, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina)

– For å få til dette må vi lage KI-modeller tilpasset norske forhold. Så vi inviterer til en nasjonal dugnad.

Zander Venter håper mange vil sjekke sitt nærmiljø og hjelpe til med å verifisere nedbyggingsområder. Dette kan du gjøre ved å trykke deg inn på kartet og følge instruksjonene.

– Hvert område du bekrefter, vil hjelpe oss å forbedre KI-modellen vår for å oppdage alle typer inngrep i fremtiden, forklarer Venter.

Her er de største inngrepene i hvert distrikt, ifølge den kunstige intelligensen.

Østfold – tog og næringsparker

Nytt dobbeltspor på Østfoldbanen

Dobbeltspor Moss etter
Dobbeltspor Moss før

Åpning av dobbeltspor gjennom Moss er utsatt til 2030, men prosjektet har allerede satt spor i naturen. Se i kart.

Holtskogen næringspark

Holtskogen næringspark etter
Holtskogen næringspark før

Selv om store deler av Holtskogen Næringspark fortsatt står tomt, er mesteparten av arealet enten solgt eller bundet opp i opsjonsavtaler. Det er planlagt at enda mer av skogen skal bli næring. Se i kart.

Moss næringspark

Moss næringspark etter
Moss næringspark før

Også ved Moss er en stor næringspark i ferd med å vokse fram. Moss næringspark opplyser at de for øyeblikket har 104.000 kvadratmeter ledig areal. Se i kart.

Akershus store samferdselsprosjekter

Dobbeltspor gjennom Eidsvoll

Dobbeltspor, Øver Romerike ETTER
Dobbeltspor, Øver Romerike FØR

I oktober 2023 åpnet Bane Nor 13,5 km med dobbeltspor på strekningen Venjar-Eidsvoll-Langset. Den nye toglinja har kuttet fem minutter av reisetiden mellom Hamar og Oslo, og har kostet i underkant av 6,2 milliarder kroner. Se i kart.

Ny E16 i Jevnaker og Ringerike

E16 Eggemoen-Olum etter
E16 Eggemoen-Olum før

Arbeidet med ny E16 fra Nymoen i Ringerike kommune til Olum i Jevnaker startet i 2019, og var ferdig i 2022. Ny E16 har to felt, forbikjøringsfelt i begge kjøreretninger og fysisk midtdeler. Formålet var å bedre trafikksikkerheten og fremkommeligheten. Se i kart.

Boliger med utsikt

Løkenåsen etter
Løkenåsen før

Tredjeplass på lista går til Løkenåsen i Lillestrøm kommune, der flere ulike boligprosjekter har kommet til de siste årene. Se i kart.

Buskerud hyttedrømmen som spiser natur

Turufjell

Oslo Østlandet ETTER
Oslo Østlandet FØR

Buskeruds største naturinngrep er Turufjell i Flå kommune. Der bygges det 2000 hytter, butikker, leiligheter, hotell, alpinanlegg og langrennsløyper. Dette pleide å være et stort, uberørt naturområde, med sårbare myr- og våtmarksområder. Se i kart.

Høgevarde

Høgevarde ETTER
Høgevarde FØR

I samme kommune finner vi også fylkets nest største inngrep: Hyttegrenda Høgevarde. Da NRK besøkte området i 2020 var det åpnet for å utvide hyttegrenda med 2000 hytter. Omtrent halvparten av utvidelsen NRKs undersøkelse har registrert er bygget på myr, over og rundt bekker. Se i kart.

I tillegg til disse to store enkeltinngrepene er det gått mye natur til utvidelser og nye hyttelt på Norefjell og Blefjell.

Ny E16 over Sollihøgda

Ny E16 over Sollihøgda etter
Ny E16 over Sollihøgda før

Statens vegvesen bygger ny E16 Bjørum i Bærum kommune til Skaret i Hole kommune, som firefelts motorvei med fartsgrense 100–110 km/t. Utbyggingen skal fjerne en flaskehals og utbedre en ulykkesbelastet del av den høyt trafikkerte strekningen mellom Sandvika og Hønefoss. Se i kart.

Oslo – den usannsynlige lederstjernen

I Oslo har vi ikke registrert noen store naturinngrep. Markagrensa sørger for å verne skogen mot utbygging. I stedet gjenbrukes og fornyes arealer som allerede var bygget ned.

Ligger løsningen på naturkrisa i Oslo? Kommunene konkurrerer om å ødelegge natur. Ligger løsningen her?

Grå arealer

NRK har funnet noen mindre naturinngrep i Oslo.

Furuset Hageby ETTER
Furuset Hageby Før

Her er et lite skogholt ofret for å få plass til Furuset Hageby, en demenslandsby der beboerne kan gå fritt rundt, i oversiktlige og tilgjengelig omgivelser utendørs og innendørs, med butikk, restaurant, landsbyhus, legekontor, frisør- og fotpleietilbud, samt klubb/hobbyrom. Se i kart.

Rogaland næring og sykehus

Gruve ved Jøssingfjord

Gruve ETTER
Gruve FØR

Det største inngrepet i Rogaland er i forbindelse med Titanias dagbrudd på Tellnes i Sokndal. Her er verdens største ilmenittforekomst med reserver på 400 millioner tonn. Titania står for 10 prosent av verdens ilmenittproduksjon. Diskusjon om naturpåvirkning fra gruven har i stor grad handlet om utslipp til fjorden, som ikke vises i NRKs kartlegging. Se i kart.

Vindkraft på Jæren

vindkraft jæren etter
vindkraft jæren før

Bjerkreim er kanskje ett av de tetteste utbygde vindkraftområdene i landet, og det er planer om å bygge enda flere vindturbiner. Se i kart.

Nytt sykehus i Stavanger

stavangersykehus etter
stavangersykehus før

De omtaler det selv som Norges største byggeplass på land. Nye Stavanger universitetssjukehus på Ullandhaug i Stavanger skal betjene nær 400.000 mennesker. Ingen vet når det blir ferdig. I mai 2025 skal de første pasientene få behandling her, men finansieringen av byggetrinn to er ikke avklart. Se i kart.

Møre og Romsdal – vei, bro og bolig

Ny E39 I Molde

Ny E39 Lønset til Hjelset etter
Ny E39 Lønset til Hjelset før

Også i Møre og Romsdal topper nye E39 lista over naturtap. E39 mellom Lønset og Hjelset bygges ut fordi det trengs bedre og tryggere vei i forbindelse med at Nordmøre og Romsdal får nytt sykehus på Hjelset i 2024. Se i kart.

Nordøyvegen

Nordøyvegen etter
Nordøyvegen før

Den nest største utbyggingen er også et samferdselsprosjekt: Nordøyvegen binder sammen fastlandet og Nordøyene i Ålesund kommune ytterst i Møre og Romsdal. Veien består av flere bruer og undersjøiske tunneler mellom Lepsøya, Haramsøya, Skuløya/Flemsøya, Fjørtofta og Harøy, og hadde en kostnadsramme på 5,6 milliarder. Se i kart.

Boligprosjekt

bolig molde etter
bolig molde før

Et boligprosjekt like ved Molde lufthavn når også opp på topplista. Se i kart.

Nordland – bygging i naturreservater og uberørt natur

Utvidelse av flyplassen på Evenes

Evenes etter
Evenes før

Det største inngrepet i Nordland er Norges nye kampflybase på Evenes, som ligger midt mellom fem naturreservater. Forsvarsbygg fikk bot etter ulovlig bygging i et sårbart naturreservat. Se i kart.

Rekordrask veibygging med vindproblemer

E6 Helgeland under utbygging
E6 Helgeland før utbygging

Norge i bilder

Da ny E6 i Nordland sto klar mente Statens vegvesen at de hadde satt norgesrekord i veibygging. Få måneder etter åpning hadde jubelen stilnet. Biler blåste av veien, som måtte stenge ni ganger på grunn av vind. Se i kart.

Vindkraftverk i uberørt natur

Øyfjellet vindpark etter
Øyfjellet vindpark før

Øyfjellet vindkraftverk ved Mosjøen i Vefsn, i Nordland fylke består av 72 vindturbiner i et område på 55 kvadratkilometer. Prosjektet er kritisert for ikke å ha kartlagt naturverdiene godt nok, og for at byggingen skjer i et område hvor reineiere flytter dyrene sine til og fra vinterbeite, mens utbygger påpeker at alle demokratiske prosesser er fulgt. Se i kart.

Innlandet – vei og hytter

E6 langs Mjøsa

E6 Innlandet etter
E6 Innlandet før

Det har vært mye bråk rundt utvidelsen av E6 fra Biri til Øyer, som skal gå gjennom Lågendeltaet naturreservat. Men denne delen av veien er ikke bygget enda, så i NRKs kartlegging er det firefelts E6 langs Mjøsa, fram til Biri, som er Innlandets største naturinngrep. Se i kart.

Hyttefelt på Lygna

lygna etter
lygna før

Etter det var bygget 400 hytter, og regulert 500 tomter til, gikk de fleste partiene i Gran kommune i fjor til valg på at det er nok hytter på Lygna. Det er i alle fall nok til at det ble det nest største naturinngrepet i Innlandet. Hyttene er delvis bygget i en gammel furuskog med rødlistet ulvelav og spor etter tiurleik. Se i kart.

Hyttefelt på Skeikampen

Skeikampen etter
Skeikampen før

Også på Skeikampen har det vært bygget mye i perioden NRK har kartlagt. Flere tusen hytter har ført til konflikter mellom bønder som har kyr på sommerbeite, og hytteturistene. Se i kart.

Vestfold – tog og næringsparker

Dobbeltspor på Vestfoldbanen

Vestfoldbanen etter
Vestfoldbanen før

Det nye dobbeltsporet på Vestfoldbanen fram til Tønsberg skal være klart til bruk i 2025. Togskinnene går blant annet gjennom et svært viktig friluftslivsområde. Se i kart.

150.000 pakker i døgnet

Hanekleiva Næringspark etter
Hanekleiva Næringspark før

Hanekleiva Næringspark tett på E18 huser flere bedrifter innen lager, industri og logistikk. Blant annet har PostNord bygget en ny logistikk- og sorteringsterminal på 10.000 kvadratmeter, som skal kunne håndtere 150.000 pakker i døgnet. Se i kart.

Næringsområde i kraftig vekst

Borgeskogen næringsområde Etter
Borgeskogen næringsområde før

Borgeskogen Næringsområde ble opprettet i 1990, og har vært utvidet i flere omganger. Det omtales som et av de raskest voksende næringsområdene utenfor Oslo. I perioden NRK har kartlagt har utvidelsen også fjernet store deler av det som ifølge kartlegginger var en viktig bøkeskog. Se i kart.

Telemark – næringsparker

Fra Lønnebakke til Grenlandsporten

Grenlandsporten sett fra lufta i 2021
Lønnebakke fra lufta

Rundt en halv million kvadratmeter skog ble hogd for å gjøre plass til Grenlandsporten næringspark i Porsgrunn kommune. Utbyggerne ble enige med statsforvalteren om at de kunne fjerne syv områder med ulike typer viktig skog, så lenge de tok vare på de aller viktigste naturverdiene i området. Se i kart.

Handelspark langt fra sentrum

Langrønningen etter
Langrønningen før

I mars 2023 åpnet de første butikkene på Bamble Handelspark ved Langrønningen. Næringsområdet fortsetter å vokse, og er nummer to på naturtap-lista i Telemark. Naturvernforbundet gikk imot prosjektet, fordi de mente det ville ødelegge et viktig friområde, og et viktig trekkområde for hjort. En av de nye butikkene brant like før åpning, og ble så hardt skadd at det måtte rives og bygges opp på nytt. Se i kart.

Havneterminal og industri

Frier Vest etter
Frier Vest før

Også tredjeplass på lista går til et næringsområde. NRK har tidligere fortalt om hvordan fredede hule eiker kan stanse et storstilt milliardprosjekt i Bamble. Men utbygger Frier Vest er i full gang med å bygge ut andre deler av tomta, blant annet bygger de en ny havneterminal. Se i kart.

Agder – vei, vind og næring

Motorvei over gammelskog og fjord

E39 ETTER
E39 FØR

Ny E39 mellom Kristiansand og Mandal topper ikke bare naturtap-lista i Agder, det er også det klart største naturinngrepet i hele NRKs kartlegging, nesten dobbelt så stort som Vestfoldbanen på andre plass. Se i kart.

Vindkraft på Tonstad

Vindkraft Tonstad etter
Vindkraft Tonstad før

NRK var med da 51 vindturbiner ble montert på Tonstad i Agder i 2019. Mange var skeptiske til utbyggingen på grunn av de store naturinngrepene. De utenlandske eierne hadde rekordstore inntekter i fjor. Se i kart.

Næringsområde ved E39

Mjåvann etter
Mjåvann før

Mjåvann er et av de største områdene for industri og lager i Kristiansand. De utvidet området i forbindelse med byggingen av nye E39. Se i kart.

Vestland – hytter og næring

Hytter ved foten av Hardangervidda

Maurset i Eidfjord kommune har fått stadig nye og utvidede hyttefelt de siste årene. Til sammen utgjør de et stort naturinngrep, delvis bygget på myr. Se i kart. Det har kommet enda flere hytter siden de siste flyfotoene i området ble tatt i 2020:

Maurseth etter
Maurseth før

Ammoniakkfabrikk i viktig natur

skipavika etter
skipavika-før

I Gulen kommune bygges Europas første fabrikk for grønn ammoniakk, til en prislapp på 4 milliarder kroner. Fabrikken er en del av Skipavika Næringspark, og deler av næringsområdet ligger ifølge NRKs kartlegging innenfor en svært viktig kalkfattig kysthei der flere truede fuglearter trolig hekker. Se i kart.

Vannkraft og næring i Jølstra

Jølstra Kraft etter
Jølstra Kraft før

I Sunnfjord har Jølstra Kraft bygget et nytt vannkraftverk. Det regnes som et av de største vannkraftverkene som er bygd i nyere tid. Massedeponiet fra kraftverket videreføres til en utvidelse av Sunnfjord Næringspark på Moskog. Se i kart.

Trøndelag – vei og vind

Motorvei til Værnes

E6 Ranheim-Værnes etter
E6 Ranheim-Værnes før

Nye E6 til Værnes ble påbegynt høsten 2020, men det kan drøye helt til høsten 2027 før den nye motorveien står ferdig. Selv om veien er langt fra ferdig, er den det største naturinngrepet i Trøndelag i NRKs kartlegging. Veien går gjennom flere viktige naturområder, blant annet en viktig beiteskog og et svært verdifullt kulturlandskap fullt av spesielle arter. Se i kart.

Vindkraft på Fosen

Fosen etter
Fosen før

Fosen Vind er Europas største vindkraftprosjekt på land, og naturinngrepet er større enn NRKs kartlegging klarer å registrere, fordi KI-algoritmen ikke klarer å plukke opp veiene mellom vindturbinene. Men Storheia vindpark kommer likevel på andreplass blant naturinngrepene i Trøndelag. I tillegg kommer et annet av anleggene på Fosen, Kvenndalsfjellet vindkraft, på femteplass. I 2021 konkluderte Høyesterett med at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene til reindriftssamene der. Se i kart.

E39 Betna-Stormyra

E39 Betna-Stormyra etter
E39 Betna-Stormyra før

Prosjektet som skal ende med ferjefri og utbedret E39 mellom Kristiansand og Trondheim havner på tredjeplass over naturinngrep i Trøndelag, for den delen av E39 som bygges i Heim kommune. Se i kart.

Troms – vind, søppel og laks

Vindkraft på Kvaløya

Kvaløya etter
Kvaløya før

Øverst på lista over naturinngrep i Troms, finner vi Kvitfjell og Raudfjell vindpark på Kvaløya i Tromsø kommune. Vindkraftverket er bygget i inngrepsfri natur, og vi besøker anlegget i første episode av TV-serien Oppsynsmannen. Se i kart.

Avfallsdeponi i Balsfjord

Avfallsdeponi i Balsfjord etter
Avfallsdeponi i Balsfjord før

Det nest største naturinngrepet er utvidelsen av et avfallsdeponi i Balsfjord. Naturvernforbundet i Troms har kritisert deponiets planer om å importere spesialavfall «for å dumpe det rett ved et naturreservat» mens eieren mener de har et av de best plasserte deponier i Norge. Det er ikke tatt flyfoto av de siste utvidelsene, men det er likevel mulig å se at deponiet vokser. Se i kart.

Lakseslakteri på Senja

Salmar, Senja etter
Salmar, Senja før

Tredjeplassen går til SalMar sitt nye slakteri på Senja, som har fått navnet InnovaNord. Det omtales som Nord-Norges største og mest moderne lakseslakteri, der 200 ansatte skal kunne produsere 225.000 laksemiddager i timen, ifølge Nordnorsk Rapport. Se i kart.

Finnmark – vei og næring

Skarvbergtunnelen

Det største naturinngrepet i Finnmark er den nye Skarvbergtunnelen, som sto ferdig i 2023. Den nye tunnelen er bredere og enn den gamle, og fartsgrensa er økt fra 60 til 80. Noen har imidlertid blitt fristet til å kjøre langt fortere, én bilist ble målt i 155 km/t.

Det finnes ikke oppdaterte flyfoto av naturinngrepet. Se det i Ninas kart over inngrep.

Næringsområde i Alta

Skillemo næringsområde etter
Skillemo næringsområde før

Alta kommune har tilrettelagt 42 nye næringstomter med et samlet areal på 286.000 kvadratmeter på Skillemo næringsområde. Industriområdet ble åpnet i 2021, men det er fremdeles store deler som ikke er solgt. Se i kart.

Fylkesvei 98 i Finnmark

FV 98 Finnmark etter
FV 98 Finnmark før

Utbedringene av fylkesvei 98 i Tana kommune er det tredje største naturinngrepet i Finnmark. Men dette er et lite inngrep sammenlignet med de store samferdselsprosjektene lenger sør, det utgjør 4 prosent av arealet som gikk med til E39 på Sørlandet. Se i kart.

Tapt natur mens du har lest denne saken:
0m2

Alle flyfoto er fra Norge i bilder


Mer om naturtap:

En mann med refleksvest står på en traktorvei og ser opp på et vernet tre ved siden av veien.

Dette vernede treet kan stanse milliardprosjekt

Ligger løsningen på naturkrisa i Oslo? Kommunene konkurrerer om å ødelegge natur. Ligger løsningen her?

Grå arealer