Hopp til innhold

Eirik Jensen: Hemmelige prosjekt grunnen til kodespråk

OSLO TINGRETT (NRK): Eirik Jensen sier han hadde oppgaver som ingen andre visste om, og at det forklarer kodespråket i sms-er.

Eirik Jensen forklarer seg

I VITNEBOKSEN: Den pensjonerte politimannen Eirik Jensen forklarer seg i Oslo tingrett.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Politimannens tekstmeldinger til hasjsmugler Gjermund Cappelen er en sentral del av rettssaken. Meldinger som «kontroll her», «feriemodus over hele linja», og «kontoret er tynt bemannet», inneholdt ifølge Spesialenheten viktig informasjon for hasjsmugler Gjermund Cappelen.

I sin frie forklaring sier Eirik Jensen at oppgavene hans har vært så hemmelige at kodespråk var nødvendig.

– Jeg har hatt en oppgave ingen vet noe om. Det er et av flere nasjonale, hemmelige prosjekter. Det har slitt på meg, og andre. Det vil komme vitner som kommer inn på det senere, sier Jensen.

Nektet innsyn

Prosjektet er så hemmelig at forsvarer John Christian Elden ikke har fått innsyn i det.

– Påtemyndigheten har fått medhold i retten i å hemmelighetsstemple det. Vi har ikke fått noen nærmere begrunnelse. Og det er straffbart for meg å si det jeg vet, sier Elden til NRK.

Bakgrunnen for oppdraget er ifølge forsvareren Jensens informantarbeid.

Elden sier han har bedt om mer informasjon.

– Da fikk jeg tilbake at mitt eget brev var hemmeligstemplet, sier han.

– Forankret på toppnivå

Eirik Jensen varsler at noen andre vil si mer om det topphemmelige prosjektet han sier han er involvert i.

– Det er forankret på toppnivå i norsk politi, men jeg kommer ikke til å si hva det dreier seg om.

– På grunn av dette prosjektets karakter, og ansvaret for folk, fra 1998 til 2011, har jeg levd et liv på politihuset som ingen vet noe om. Dette medførte at jeg lagde hemmelige fluktplaner, jeg hadde hemmelige møtepunkter og kodeplasser, og jeg var redd for kontraspaning, sier Jensen.

– Tre år i helvete

Gjermund Cappelen, dag to

MEDTILTALT: Eirik Jensen sier han ikke har noe vondt å si om Gjermund Cappelen, men at det som har skjedd ikke er helt «fair».

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Den tidligere politimannen startet sin forklaring etter lunsj på dag to av rettssaken i Oslo tingrett.

– Mitt navn er Eirik Jensen. Da er tiden kommet for at jeg kan avgi min frie forklaring. Denne saken har i tre år vært et helvete, innledet Jensen.

Selv om han ikke lenger sitter varetektsfengslet, sier han at han er ufri.

– Det er fysisk og psykisk beintøft. Alt som har vært privat er blitt offentlig, og jeg innser at ingenting kommer til å bli som før, sier Eirik Jensen.

Han sier han som politimann har vært opptatt av å motstå fristelser.

– Jeg tror jeg har et godt rykte i veldig mange miljøer i Norge. Det gjør at jeg har blitt den jeg har blitt. Jeg har faktisk integritet og kan stå mot fristelser og trusler. Denne kampen er det tøffeste jeg har opplevd, sier Jensen.

Han mener hans største problem har vært at han ble for dedikert til oppgaven.

– Det har gått på bekostning av familie og unger. Det har vært vanskelig å skille mellom privatliv og jobb, sier Jensen.

Jensen sier han i rettssaken vil åpne en Pandoras eske, men at han ikke har noe valg.

Han forteller om et liv med trusler, og at Hells Angels på et tidspunkt truet med å drepe ham.

Følg saken ord for ord her:

Føler seg dolket i ryggen

Jensen leser opp et forhåndsskrevet notat han har med seg i vitneboksen. Han forteller om utdanning, tidligere jobber og hobbyer, blant dem friluftsliv og kampsport.

– Jeg har levd på tillit hele mitt liv. Jeg har hatt en bred kontaktflate, med gjensidig tillit. Det har vært avgjørende. Jeg har aldri dolket noen i ryggen, men føler meg for så vidt dolket i ryggen nå, sier Eirik Jensen.

Selv om mediene har vært opptatt av isfronten mellom Jensen og Cappelen i retten, toner den tidligere politimannen dette ned.

– Jeg har ingenting vondt å si om Cappelen i det hele tatt. Jeg synes ikke det som har skjedd er helt «fair», men det får vi ta videre i prosessen, sier Jensen.

Guro Glærum Kleppe legger frem bevis i rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen

AKTOR OG FORSVARER: Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten i samtale med Jensens forsvarer John Christian Elden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hevder han er uskyldig

Eirik Jensen startet sin forklaring etter lunsj på dag to av rettssaken. Da rettssaken startet mandag, erklærte han seg ikke skyldig, mens medtiltalte Gjermund Cappelen som ventet erklærte seg skyldig.

Spesialenheten mener Jensen har mottatt minst 2,1 million kroner i verdier fra hasjsmugler Gjermund Cappelen, mens hasjsmugleren skal ha fått opplysninger om kontroller og politiets arbeid som skal ha muliggjort smuglingen.

Ikke den beste på papirarbeid

Aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten sa i sitt innledningsforedrag at Jensen har vært dårlig til å loggføre sitt kildearbeid. På dette punktet var forsvarer John Christian Elden enig.

– Det har vært en form for tjommivirksomhet, eller kameratvirksomhet, i den sammenheng. Vi vil ikke bestride at han ikke har vært den beste på papirarbeid, han har vært mer opptatt av å beskytte kildene sine, sa Elden før lunsjpausen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger