Hopp til innhold

– Flere i politiet visste at Cappelen ble passet på

OSLO TINGRETT (NRK): Gjermund Cappelens forsvarer hevder flere i Oslo-politiet må ha vært klar over at hasjsmugleren ble beskyttet.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

BER OM LAVERE STRAFF: Forsvare Benedict de Vibe (t.v.) og Gjermund Cappelen i Oslo tingrett mandag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det må være mange flere blant politifolk som har hørt dette, men lite eller intet ble gjort, sier Cappelen-forsvarer Benedict de Vibe.

Han holder mandag sin prosedyre. Og selv om han er forsvarer for hasjsmugler Gjermund Cappelen, er det meste av tiden på starten av dagen blitt brukt på politimannen Eirik Jensen.

Forsvareren mener nemlig at Cappelen fortjener flere års strafferabatt for å ha avslørt Jensen som korrupt politimann.

– Snakkis blant gangstere

I sluttinnlegget til Cappelens forsvarer var det ikke bare Jensen som fikk kastet et mistankens lys over seg.

De Vibe mener flere i politiet må ha visst om det han beskriver som et usunt samarbeid.

Han viser til et politivitne som ikke ønsket å overta Jensens kilder, og at kriminelle kjente til et samarbeid med en politimann.

– Det er enkelte forhold som har kommet frem, men ikke bevisført. Kanskje er det for tett kontakt der også, men det vet vi ikke. NN sa det var en snakkis blant gangstere, og at han måtte ha hele Oslo politidistrikt i ryggen for å holde på sånn.

I retten leste De Vibe også opp diktet om sladrehanken, som han mener er beskrivende for Gjermund Cappelen.

Benedict de Vibe overrasker i sitt forsvar av Gjermund Cappelen.

– SLADREHANK: Forsvarer Benedict de Vibe siterer dikt i sin prosedyre.

Anklager Politi-Norge

De Vibe gikk faktisk så langt at han bebreidet Politi-Norge for den alvorlige saken.

– Politi-Norge må bære en stor del av ansvaret for det som har skjedd. Ved et varsel ble det sagt at det ikke var så lenge til Jensen blir pensjonist, og at det ikke var noen grunn til å lage så mye bråk. Det skulle vært laget mer bråk for lenge siden.

– Når ikke Asker og Bærum politidistrikt klarer å følge opp, er det på grunn av Oslo politidistrikt, eller mer konkret, Eirik Jensen, sier de Vibe, som også mener Spesialenheten for politisaker burde fulgt opp varsler mot Jensen bedre.

– Spesialenheten må også bebreides – de burde og skulle ha drevet dette fram i 2011, sier de Vibe om den gangen Spesialenheten først ble varslet om forholdet mellom Jensen og Cappelen.

– Politimann passet på

De Vibe sier han ikke ønsker å spre konspirasjonsteorier, men sier likevel at annenhver gangster visste at en politimann passet på.

De Vibe forteller om det en kriminell fortalte i retten:

– Han fikk vite at Cappelen kunne smugle så mye han ville. Det var også en grunn til at gangsterne holdt seg unna, fordi de trodde de kunne bli tystet på. Det var en mistanke som gikk blant dem, og grunnen til at de ikke fortalte dette videre. Det er rart politiet ikke visste om dette. Om annenhver gangster visste at en politimann passet på, og at mange av disse har sine egne kildeførere og informantbehandlere, er det rart at ikke flere politifolk visste.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

FÅR HARD MEDFART: Eirik Jensen fikk fram svært få saker, hevder Cappelens forsvarer i retten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Slaktet Jensens arbeid

De Vibe mener Jensen har overdrevet sin informantvirksomhet i retten, og at den profilerte politimannen ikke sto bak så mange oppklaringer.

– Det er flere politifolk som har sagt mye. Einar Aas sa på spørsmål fra administrator at man bare hadde funnet en sak som var igangsatt av Jensen, sier de Vibe.

Jensen rister på hodet.

De Vibe refererer fra et annet vitne:

– Han sa få saker i moderne tid var igangsatt av Jensen. Det er mulig han ikke har hatt tid av andre grunner.

Derimot mener De Vibe at Jensen motarbeidet politiet, som ved et tilfelle på PTO-kontoret (samarbeid mellom politiet og Tollvesenet).

– Det var en episode som var stygg, da Jensen sa «Cappelen driver ikke med narkotika lenger». Jeg hevder det er bevisst desinformasjon, sier de Vibe.

Påstand om 18 års fengsel

Fredag la aktor Lars Erik Alfheim ned en påstand om 18 års fengsel for Cappelen.

Han mente hasjsmugleren skulle få ett år i strafferabatt for tilståelsen og to år for å ha fortalt om samarbeidet med Eirik Jensen.

– Jeg har kommet til at tilståelse og momentene rundt ligger på ett års strafferabatt. Det å snakke inn Jensen gir ytterligere to, samlet en påstand på 18 års fengsel, sa Alfheim i prosedyren.

Forsvarer Benedict de Vibe mener Cappelen fortjener en langt større strafferabatt, og fortalte at klienten hans reagerte sterkt på påstanden fra aktoratet.

Da han startet prosedyren mandag, mente han aktors straffepåstand ville bety at det ikke lønner seg å fortelle sannheten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ