Soppsesongen starta ekstra tidlig i år, men fremdeles er det sopp mange steder i landet. Og det er ingen grunn til å la den stå. Gyllen, sprøstekt sopp ser fantastisk ut på toppen av nesten enhver rett, vegetarianerne bruker den som erstatning for det smakssterke baconet («facon») – og den er faktisk også ganske sunn:
For eksempel er kantarell, som mange plukker nå om dagen, «rik på protein og kostfiber så vel som B-vitaminet niacin og sporstoffene kobber og selen», og den er også en kilde til betakaroten, riboflavin, jern og kalium, ifølge Bama.
- LES OGSÅ: Slik plukker du sikker matsopp i skogen
Kantarellsuppe med konfitert kylling
Konfitert kylling tar en stund, men soppsuppe fra bunnen av har du på et blunk: Grovhakka sopp og purre freses i smør, før du har over melk og fløte og lar det småkoke i 20 minutter. Stavmikser gir en glatt og lekker konsistens.
Lun soppsalat
Geitostkrem i bunnen av salatbollen toppes med flere forskjellige sorter sopp og agurk, mais, kapers, gulbete og polkabeter.
Soppsufflé
Sufflé med sopp, ikke helt ulikt grateng, lages ved å dampe soppen, koke inn fløte, røre inn eggeplommer og så ha i stivpiska eggehviter og maisenna. Gjør du det riktig, blir suffleen gyllen og luftig etter tre kvarter i ovnen.
Pasta med kremet skogsopp
Soppen steikes sammen med finhakka sjalottløk og hvitløk. Sammen med vin, fløte og ost danner det sausen, som helles over nykokt pasta og toppes med bacon og gressløk.
Mandelpotetstuing med sopp og bacon
Mandelpoteter sauteres i smør sammen med løken, og kokes sammen med hvitvin og buljong til de er møre. Over strør du stekt trompetsopp, bacon, sylta løk og gressløk.
Sylta sopp
Sylta sopp er holdbar i omtrent en måned. Stekt sopp kokes sammen med hvitløk, vann, eddik og krydder. Hell på varme, reine glass, og bruk soppen som topping på for eksempel hamburger.
Hvit pizza med sopp
Pizzaen kalles hvit hvis du bruker hvit saus, eller i dette tilfellet, crème fraîche, i stedet for tomatsaus. Soppen får en tur i panna litt før den has på pizzaen, som du steiker som vanlig.
Risotto på gryn med sopp og kreps
Ikke helt ulik Even Ramsviks byggotto fra Sommeråpent 2016 lager også Tom Victor Gausdal risotto med gryn, ikke ris. Gryn freses i smør sammen med løk, kokes med kraft i en halvtime og toppes med stekt sopp og kokte krepsehaler.
Hjortegryte med sopp
Kjøtt brunes i ei panne, grønnsaker og sopp i en annen. Alt får surre med kraft i samme gryte til det er mørt. Til slutt jevnes retten med fløte.
Pannestekt toast med sopp
Sopp, sjalottløk, chili, hvitløk og plommetomater steikes i smør. Loffskivene likeså – de skal bli sprø og gylne. Smørbrød som er en fryd for både øyne og gane.