Slik gjør du
Ertene må bløtlegges natten over i rikelig med kaldt vann.
Husk at ertene blir dobbelt så store, så pass på at du har en stor nok bolle. Tilsett mere vann underveis hvis du ser det blir nødvendig.
Legg knoken i en passende kjele og dekk med vann, cirka 2,5 liter. Tilsett laurbær og timian. Kok opp, skum av og la knoken koke/trekke under lokk i 1,5-2 timer.
Rens og skjær løk, gulrøtter, kålrot og sellerirot i jevne biter eller skiver.
Hell av vannet på ertene og skyll ertene i kaldt vann. Ha erter og grønnsaker over i kjelen. La alt koke/småputre videre i cirka 1,5 timer uten lokk eller med lokket halvveis på. Tilsett en skvett vann underveis hvis nødvendig.
Ta opp knoken og skjær kjøttet i biter. Smak suppen til med pepper og eventuelt salt. Legg kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med hakket persille.
Tips
- Serveres med godt brød og/eller flatbrød og smør.
- Grønnsakene kan varieres etter eget ønske, purre og poteter kan også brukes.
- En svineknoke veier omtrent 1 – 1,5 kg, i rent kjøtt mellom 800 og 1000 gram.
- Det blir aller best smak om kjøttet kokes på beinet.