Hopp til innhold

Her er årets julemeny fra «Kvelden før kvelden»

– Jeg drømte om kjøttmiddag som liten, sier Reneé Fagerhøi i årets utgave av TV-programmet «Kvelden før kvelden». Hun lager flott julemiddag med ribbe som er inspirert både av Ingrid Espelid Hovig og engelsk julemat fra tiden hun bodde i England.

Reneé Fagerhøi i «Kvelden før kvelden» 2021

Reneé Fagerhøi loser oss gjennom julemiddagen i «Kvelden før kvelden».

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Det er Reneé Fagerhøi som regjerer på kjøkkenet i år. Hun er bl.a. kjent som dommer fra fjorårets TV-serie «Familiekokkene» og driver sin egen restaurant i Trondheim.

Reneé er vokst opp med et vegetarisk kosthold, men til jul vil hun ha ribbe med «gravy» – saus som er laget på grønnsaker og kraft fra kjøttet. Hun har sin egen vri på poteter og grønnsaker som passer godt til både ribba og vegisterkakene, det vegetariske alternativet. Det er hyggelig når alle rundt bordet kan dele på tilbehøret.

Nederst på siden får du med deg oppskriftene til Ellen Aabols juleknask fra programmet.

Litt å varme seg på

Spander en god og varm velkomstgløgg til julegjestene. Prøv en «hvit» variant som er laget med eplemost og julekrydder. Gløggen kan lages både med og uten alkohol.

Sånn lager du ribbe

Reneés ribbe er krydret med julekrydder og hvitløk. I ovnen får den følge av grønnsaker og epler som danner basen for sausen. Og selvfølgelig er svoren sprø.

Ekstra gode poteter

Poteter som får et tynt lag smør rundt det hele og stekes sprø i ovnen. Litt ekstra arbeid, men det er jammen verdt det og mesteparten kan forberedes dagen i forveien. Disse potetene har Reneé med seg fra tiden hun bodde i England.

Klassisk tilbehør

Ingen ribbemiddag uten surkål. Det blir aller best når du lager det selv.

Gjør stas på gulrøttene

Gulrøttene glaseres med appelsin og ganske mye smør. De blir ekstra fine hvis du bruker regnbuegulrøtter.

Spreke rosenkål

Dette er favorittgrønnsaken til Reneé. Hun friterer rosenkålen slik at den blir deilig og sprø og lager en salat med en klassisk vinaigrette, tørkede frukter og nøtter.

Uten kjøtt

Det er hyggelig å kunne servere et alternativ uten kjøtt. Resten av tilbehøret passer godt til.

Dessert

Så er det tid for dessert! Dette er en ekte juleiskake med pepperkaker, smørkaramell og mandariner.

Ellens juleknask

Ellen Aabol lager vanligvis mat på Tiktok og Snapchat. I «Kvelden før kvelden» viser hun hvordan du kan lage superdigg julegodteri som gir deg skikkelig julestemning.

Ellen Aabol med en skål karamellpopkorn.

Ellen Aabol viser er klar med kveldens knask, karamellpopkorn.

Foto: Ellen Aabol

Har du fremdeles pepperkaker i kakeboksen? De kan bli til cake pops med kremost og hvit sjokolade.

Klar for julehelgens fine filmer og spennende serier? Bland popkorn med karamell, sjokolade og bitte små marshmallows.

Med eggehviter, sukker og grønn konditorfarge lager du små juletrær. Sett en stjerne i toppen. Dette er en bonusoppskrift som ikke er med i TV-programmet!