Reneé Fagerhøis juleribbe

Saftig juleribbe med sprø svor. Denne fikser du enkelt selv.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Reneé Fagerhøis juleribbe

Ribbe er ikke vanskelig å lage. Her får du triksene som gjør det lille ekstra – og selvfølgelig skal ribba ha sprø svor!

Slik gjør du

Salte og pepre ribba to dager i forveien så krydderiene får tid til å trekke inn. Gni salt og pepper godt inn i alle kriker og kroker både på oversiden og undersiden.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Skrell og kutt grønnsakene i jevnstore biter. Fyll en langpanne med grønnsaker, epler og alle krydderiene.

Hell over vannet og legg ribba med svoren ned. Det er viktig at svoren er dekket av vann, så bare skyv grønnsakene litt ut i kantene hvis det blir litt fullt.

Dekk ribba med aluminiumsfolie og damp den i 50–60 minutter.

Ta formen ut av ovnen og snu ribba. Bruk en skarp kniv til å rute svoren.

Legg ribba tilbake i langpannen med svorsiden opp, enten på en buet ribberist eller legg en ball med folie i midten under ribben.

Stek ribba videre i cirka 1,5-2 timer. Husk å fylle på vann underveis, det skal aldri koke tørt i langpannen.

For å lage sprø svor:

Skru på grillelementet i ovnen og sett opp temperaturen til 250 grader.

Her går det raskt, så følg godt med, ikke gå fra ovnen på dette tidspunktet.

Ser du partier av ribbesvoren som er perfekt puffet, dekk disse med aluminiumsfolie underveis, slik at de ikke brenner seg, mens du venter på at de siste partiene skal puffe seg opp og bli sprø.

Når svoren er sprø, tar du ribba ut av ovnen og hviler den i gode 40–60 minutter.

Det er i dette tidsrommet du gjør klar gravyen og tilbehøret.

Ribbesaus/Gravy

Nå er det tid for å bruke alle grønnsakene og kraften som har dannet seg i langpannen gjennom ribbestekingen.

Hell all stekesaften fra langpannen gjennom en sil og skrap med alt av grønnsaker. Press de møre grønnsakene gjennom silen, alt skal være med. Det ligger så mye smak her.

La det stå noen minutter sånn at all kraften og grønnsakpartiklene synker til bunnen av kjelen og fettet legger seg på toppen. Bruk en skje og fjern så mye som mulig av fettet.

Du kan fryse fettet og bruke det senere.

Kok opp sausen og juster med litt vann hvis den er for tykk.

Smak til med litt malt- eller sherryeddik.

Tips

Server ribba sammen med:

Flere juleoppskrifter fra Reneé Fagerhøi:

Kilde: Reneé Fagerhøi i TV-programmet «Kvelden før kvelden»